VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Foutenfestival bij DPA duurt nog even voort

Het tweekoppige nieuwe bestuur van DPA krijgt gezelschap van twee nieuwbakken toezichthouders. Enig overgebleven oudgediende Ellard Blaauboer blijft mogelijk nog wel even bij de Amsterdamse detacheerder. Door een misser formeel niet als commissaris, maar dan als adviseur.

Dat bleek tijdens de bijzondere aandeelhoudersvergadering (bava) van DPA.
Een ongelukkig begin van wat voor DPA een nieuw tijdperk moet gaan worden. De detacheerder van financiële, logistieke en it-specialisten had over het hoofd gezien dat Blaauboer’s zittingstermijn per deze bava zou aflopen. En aangezien zijn herbenoeming niet op de bava agenda was geplaatst, is Blaauboer nu commissaris af. 

Tijdens de jaarlijkse ava in mei was Blaauboer herbenoemd tot de eerstvolgende ava ten behoeve van de continuïteit. Wel is hij momenteel nog altijd commissaris bij vastgoedonderneming Dim Vastgoed waar hij met minderheidsaandeelhouders in de clinch ligt over de weinig elegant verlopende overname door het Amerikaanse Equity One.

Meer slagkracht
Blaauboer krijgt twee verse commissarissen naast zich. Voormalig bestuursvoorzitter en financieel directeur Ron Icke van uitzendorganisatie USG People en investeerder Dirk Lindenbergh (ook commissaris bij NedSense, Docdata en Besi) moeten bestuurders Max Boodie en Martin Delwel controleren en met raad en daad bijstaan.

Daarmee zijn zowel de raad van Bestuur als de raad van commissarissen in een tijdsbestek van amper vijf maanden geheel vernieuwd. Mienke Schaberg en president-commissaris Michel van Hemele hebben hun functie neergelegd en trokken daarmee hun consequenties uit teleurstellend verlopen jaren.

Om zo effectief mogelijk het tij te kunnen keren, wilde Lindenbergh de komende tijd als een semi one tier board gaan functioneren om de interactie tussen bestuur en commissarissen soepeler en effectiever te kunnen laten verlopen. Prioriteit voor het driemanschap is het herstel van de commerciële slagkracht van DPA, zo liet Lindenbergh weten. Icke mocht officieel geen toelichting geven omdat zijn concurrentiebeding bij USG People, waar hij begin 2009 moest vertrekken, pas over twee weken zou aflopen.

Ook zal aandacht geschonken worden aan de financiële aansturing, maar dit had in Lindebergh’s ogen minder haast. Aandeelhouders dongen op deze stelling af dat terwijl tijdens de ava in mei nog was gemeld dat de onderneming break-even draaide, uit de halfjaarcijfers plots bleek dat toch weer een behoorlijk verlies was geleden (bedrijfsresultaat (ebitda) één miljoen euro negatief bij een omzetdaling van 29 procent tot 19,8 miljoen euro). Na het gedwongen vertrek van cfo Jan van Duijn begin dit jaar zit in het bestuur geen financiële expertise.

Tegenstrijdig belang
Icke heeft als voorzitter van het investeringscomité van grootaandeelhouder en leningverstrekker Project Holland Fonds een conflicterend belang, maar zag daarin desgevraagd geen probleem. Met Project Holland Fonds is afgesproken dat hij bij een tegenstrijdig belang daar tijdelijk zal terugtreden. De vraag is echter in hoeverre het in de praktijk mogelijk is om tijdelijk afstand te doen van deze positie. Tijdens de eerstvolgende ava zal de rvc met een formele regeling komen.

Magere jaren
De Amsterdamse detacheerder had al vijf magere jaren achter de rug toen oprichter, grootaandeelhouder en ceo Peter Smit medio 2008 werd ontslagen. De achttien maanden die daarop volgden, onderleiding van Roland van der Hoek, brachten ook slechts rampspoed. Deze van Randstad afkomstige Van der Hoek dacht DPA weer op de rails te kunnen krijgen, maar bleek volgens de nu afgetreden Van Hemele niet de harde saneerder die het detacheringsbedrijf in deze fase nodig had.

In de afgelopen jaren is de positie van DPA in de markt sterk aangetast en kon het door interne strubbelingen slechts toekijken hoe concurrenten de markt verdeelden. Tot twee keer toe een emissie van nieuwe aandelen (juni 2009 en mei 2010), een onvoldoende doordachte overname van de Rotterdamse branchegenoot WR Finance die op het laatste moment werd afgeblazen, en begin 2010 het congé van de complete bedrijfstop.

Max Boodie kent DPA
Na het afketsen van de fusie met WR in maart 2010 wilde DPA een nieuwe start maken door deelneming DPA Supply Chain volledig in te lijven. Dit bedrijf richt zich op logistiek en inkooppersoneel en is in 2006 door directeur Max Boodie opgericht. Sindsdien opereert het onder de DPA-vlag. DPA zelf bezat tot nu toe 51 procent van de aandelen. De overige 49 procent was in handen van Boodie. DPA betaalde 3,5 miljoen euro, ofwel zevenmaal het bedrijfsresultaat (ebitda), voor de resterende aandelen.

De volledige annexatie loste volgens Van Hemele drie problemen tegelijk op. Een nieuwe bestuursvoorzitter voor DPA in de persoon van Boodie, een versterkte uitgangspositie met meer mogelijkheden voor kostenbesparingen en synergie en ten slotte een aanvullende kapitaalversterking door het Project Holland Fonds (een samenwerking tussen de Rabobank en Delta Lloyd). Samen met operationeel directeur Martin Delwel vormt commerciële man Boodie de nieuwe groepsdirectie. Zij moeten DPA nu eens echt tot wasdom laten komen.