VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Wat is een aandeel Fornix waard?

Value8, het beleggingsvehikel van voormalig VEB-directeur Peter Paul de Vries, heeft zijn oog laten vallen op het uitgeholde Fornix BioSciences. Wat heeft Fornix beleggers nog te bieden?

“Fornix BioSciences heeft een zeer turbulent jaar achter de rug”, aldus  Cees Bergman, bestuursvoorzitter van het bedrijf uit Lelystad bij de publicatie van de halfjaarcijfers begin augustus. Een maand daarvoor had Bergman zijn handtekening gezet onder het verkoopcontract inzake de desinvestering van de Allergiedivisie aan de Deense concurrent ALK Abelló. 

De aanvankelijk verwachte netto-opbrengst van 19,6 miljoen euro, is uiteindelijk nog ruim 2 miljoen euro hoger uitgekomen op 21,8 miljoen euro. Dit staat gelijk aan 2,65 euro per aandeel Fornix. Dit bedrag wordt volledig aan de aandeelhouders uitgekeerd en is per 21 september al van de koers afgevallen (ex-dividenddatum). Dat geldt ook voor het op 0,65 euro per aandeel vastgestelde interim-dividend over de halfjaarresultaten.

Niet veel meer over
Na de verkoop houdt Fornix alleen nog het bedrijfsonderdeel Medische Hulpmiddelen en een klein bedrijfje Artu Biologicals Deutschland over. Voorts is er nog een resterende liquiditeitspositie van 11 miljoen euro.  Medische Hulpmiddelen, bestaande uit het in Beuningen gevestigde bedrijf Laprolan,  richt zich op marketing, verkoop en distributie van medische en verpleegkundige verbruiksartikelen op het gebied van onder meer urologie, stomazorg en wondverzorging. 

Erg voorspoedig gaat het daar niet mee.  Over de eerste zes maanden van dit jaar daalde de omzet hier van 4,4 miljoen tot 4,1 miljoen. Fornix liet weten dat de omzet en marge onder druk stond door aanhoudende parallelimport en een scherp prijs- en vergoedingenbeleid van ziektekostenverzekeraars. Verder gingen twee belangrijke distributiecontracten voor urologische producten verloren. Door goed op de kosten te letten en de introductie van nieuwe, deels eigen producten, slaagde Fornix er in het bedrijfsresultaat stabiel te houden op 1,1 miljoen euro.

Rekenmachine
Beleggers, waaronder De Vries,zullen de rekenmachine gepakt hebben om te bepalen wat een aandeel Fornix na de uitverkoop waard zou kunnen zijn. De huidige beurskoers van Fornix bedraagt 2,20 euro. Dat bedrag vermenigvuldigd met het aantal uitstaande aandelen geeft een marktkapitalisatie van circa 18 miljoen euro. Hiervan is 11 miljoen euro cash. Dat betekent dat beleggers momenteel euro7 miljoen waarde toekennen aan de Medische Hulpmiddelen. Dat komt overeen met circa 0,85 per aandeel. Dat lijkt weinig, zeker als je zoals Value8 de stukken koopt met een eigen aandeel dat vele malen hoger gewaardeerd wordt. Dat verkleint het risico. Maar grote vraag is natuurlijk wat de levensvatbaarheid van dit kleine bedrijfsonderdeel is.

Fornix verricht hier momenteel studies naar. Duidelijk is dat er sprake is van margedruk, er klanten weglopen en het bedrijf schaalgrootte mist.  Mogelijk dat Fornix acquisities op het oog heeft, waar het de resterende contanten voor kan aanwenden. Bergman heeft echter wel door dat niet alle aandeelhouders dat zien zitten. Een andere optie is verkoop. Evenals bij de Allergiedivisie is het de vraag wie het wil kopen en tegen welke prijs.

In 2009 heeft Fornix al eens gepoogd het bedrijf te verkopen, maar vanwege de slechte marktomstandigheden mislukte dat. Van de Duitse activiteiten hoeft voorlopig niet veel verwacht te worden. Fornix verkoopt hier nog zijn allergieproduct en wat medische hulpmiddelen. Er werd over de eerste jaarhelft een ton verlies gemaakt, terwijl de uitfasering van de verkoop van het allergieproduct Oralgen de Duitse inkomsten de komende tijd alleen maar verder zal drukken.

Gelijkheid van informatie
Value8 bezit inmiddels 16,3 procent van de aandelen Fornix en zal op korte termijn met Bergman om tafel gaan zitten om de perspectieven van de resterende activiteiten te bespreken. Fornix oriënteert zich momenteel op de toekomst en heeft gezegd de plannen aan de aandeelhouders voor te leggen zodra deze studie is afgerond.  De planning is voor het einde van het jaar duidelijkheid te verschaffen. Bergman zegt zich te realiseren dat hij De Vries geen informatie mag geven die andere beleggers nog niet hebben. Dat lijkt lastig als er onder vier ogen wordt gesproken. 

Bergman:  “Ik wacht eerst op een uitnodiging van De Vries en zal dan vooral luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Wij houden alle opties open voor het resterende bedrijfsonderdeel en wellicht kan De Vries daar nog een optie aan toevoegen.“  De Vries laat per mail weten het belang te hebben genomen vanwege de aantrekkelijke waardering en de mogelijkheden voor (verdere) waardecreatie.

Synergie tussen Fornix en de investering van Value8 in SutureAid (innovatie bij chirurgische hechtingen) ziet De Vries niet direct. Wel heeft hij bijzondere aandacht voor life science en de medische sector.  Of er nadrukkelijk interesse bestaat voor de beursnotering van Fornix zegt De Vries niet. De investeringsmaatschappij heeft echter wel wat met (bijna) lege beursgenoteerde bedrijven. De eigen notering is zo immers ook tot stand gekomen via de overname van het beursgenoteerde Exendis.

De laatste activiteiten hieruit werden verzelfstandigd via een management buy out. Eind 2009 kocht Value8 een belang in het beursbedrijf EDCC. De Vries probeert nu  partijen te interesseren voor een zogeheten reverse listing. Het is even afwachten wat de volgende stap zal zijn tussen Value8 en Fornix.