VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos loopt hard van stapel?

Galapagos gaat voor eigen rekening en risico medicijnen ontwikkelen. Wordt Galapagos overmoedig? Biotechnologie is risicovolle business waar op termijn veel geld mee valt te verdienen, maar waar ook heel veel mis kan gaan.

Galapagos probeert dit te ondervangen door deze risico’s over vele onderzoeksprogramma’s te spreiden. Het heeft nu 45 programma’s parallel lopen in verschillende fasen van ontwikkeling. De meeste programma’s zijn inmiddels gepartnerd, wat impliceert dat de dure ontwikkelingsfasen via zogeheten mijlpaalbetalingen worden gefinancierd door de farmaciebedrijven waarmee deals gesloten zijn.

Galapagos geeft daarmee wel een deel van het opwaartse potentieel weg, maar weet zodoende ook de risico’s te beperken. Geraken de programma’s verder in ontwikkeling dan zullen de mijlpaalbetalingen die uit de allianties voortkomen in toenemende mate de eveneens snel oplopende ontwikkelingskosten overtreffen.

Het wordt pas echt ‘kassa’ als uit een van de allianties daadwerkelijke medicijnen op de markt komen, want dan maakt Galapagos aanspraak op royalty’s tot 10% over de verkopen. Het is goed mogelijk dat het nooit zover komt, maar ook in het voortraject valt er genoeg te verdienen.

We spreken hier al snel over miljardenmarkten. Duizelingwekkende bedragen, vooral afgezet tegen de huidige marktkapitalisatie van Galapagos van circa €250 miljoen. Het afgelopen jaar wist Galapagos de verliezen op de totale ontwikkelingsactiviteiten al beperkt te houden tot enkele miljoenen.

Het biotechbedrijf verwacht dit jaar voor het eerst in zijn bestaan een positief bedrijfsresultaat te realiseren. De markt pakt dit op. Pas recent heeft de beurskoers de weg omhoog ingeslagen. Daarvoor waren en wel bedrijfseconomische successen, maar om de groei te financieren is sinds de beursintroductie in 2005 ook het aantal uitstaande aandelen bijna verdrievoudigd.

Wijziging strategie
So far so good zou je zeggen, maar nu de mijlpaalbetalingen in toenemende mate de ontwikkelingskosten beginnen te overtreffen, kijkt Galapagos ook naar het volledig in eigen beheer ontwikkelen en vermarkten van medicijnen. Het gehele traject dus zonder partner en dus veel riskanter.

Het biotechbedrijf gaat zich hierbij richten op de markt voor weesgeneesmiddelen, zeldzame ziekten die hun verzamelnaam te danken hebben aan het feit dat Big Farma deze vanwege de beperkte marktomvang links laten liggen. Vraag is natuurlijk of (potentiële) aandeelhouders van Galapagos daar wel op zitten te wachten. Juist nu het zijn marktkracht richting de grote farmaciebedrijven weet te verzilveren, verlegt het de strategie en lijken er weer additionele risico’s in het business plan te sluipen.

Perceptie
Van de vier programma’s die momenteel in de kliniek zijn, zijn er maar liefst drie voor eigen rekening en risico. Het gaat hier om de nog niet gepartnerde programma’s voor metastase (uitzaaiingen van kankercellen), Nanocort ©, tegen multiple sclerose en het reumaprogramma waar Johnson & Johnson een optie op heeft.

Dit financiert Galapagos allemaal uit de allianties die cashflow positief zijn en uit de winstgevende servicedivisie. Galapagos moet binnen de allianties blijven presteren om verzekerd te zijn van deze mijlpaalbetalingen. Tot op heden stelt het bedrijf hierin niet teleur, maar in deze wereld zijn de risico’s op tegenvallers groot.

De medicijnontwikkeling voor eigen rekening en risico staat immers nog in de kinderschoenen en zijn voorlopig goed te financieren uit behaalde successen binnen de allianties. Galapagos zou er verstandig aan doen meer informatie te geven over de verwachte cash burn van de medicijnontwikkeling voor eigen rekening en belangrijker de hoogte van de ontwikkelingskosten in verhouding tot de potentiële mijlpaalbetalingen.

Bij tegenvallers kan de balans namelijk ook naar de verkeerde kant uitslaan: wel onderzoekskosten maar geen mijlpaalbetaling.

In het algemeen geldt dat een belegging in een individueel biotechbedrijf als Galapagos, hoe succesvol ook, nooit een te groot gedeelte van de portefeuille mag uitmaken. Het biotechbedrijf doet dan weliswaar aan risicospreiding, we blijven met één bedrijf te maken hebben dat ook nog actief is een risicovolle sector met veel concurrentie. Neemt niet weg dat het aandeel ook wel degelijk kansen biedt.

De toekomstige koersontwikkeling staat of valt de komende jaren met de successen die het bedrijf boekt bij de actuele klinische studies.