VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Acomo, de stille groeier

Acomo is al jaren een van de beste en meest stabiele dividendbetalers. Toch blijven beleggers op hun hoede.

Hoe risicovol de activiteiten van Acomo, handelshuis in specerijen, ingrediënten voor de voedingsindustrie en natuurrubber, in eerste instantie ook lijken, het opgebouwde track record is ijzersterk. Sinds de reserve take over in 1982 is de onderneming feitelijk maar één jaar verliesgevend geweest.

Het rendement op het eigen vermogen ligt het afgelopen decennium op gemiddeld 25 procent. Vanaf het jaar 2000 is de nettowinst, bij een gelijk gebleven aantal uitstaande aandelen, gestegen van 3,8 miljoen tot 10,5 miljoen euro in 2009. Dat zegt veel over de kwaliteit van de handelaren en over Acomo’s risicomanagementsysteem.


Risico’s
Het hoge dividendrendement is het gevolg van een structureel lage waardering van het aandeel. Beleggers hebben blijkbaar vooral oog voor de risico’s die het handelshuis loopt. Onterecht zo blijkt uit de historie, wat niet wegneemt dat de activiteiten van Acomo wel degelijk de nodige gevaren met zich meebrengen. Acomo kan winst maken bij zowel stijgende als dalende prijzen, al zij gezegd dat stijgende prijzen het eenvoudiger maakt om winstgevend te opereren.

Voor winstgevende handel zijn prijsbewegingen gewenst, mits niet te abrupt en te fors. Langdurige perioden van dalende prijzen en/of stabiele prijzen zijn ongunstig. Benadrukt zij dat Acomo’s grootste divisie Catz niet actief is in trade-to-trade business omdat er geen termijnmarkten zijn in deze producten. Er zit dus altijd een fysieke levering aan vast. Voorraadrisico’s zijn in zoverre beperkt omdat Acomo slechts voor een klein deel in bederfelijke waar handelt. De meeste producten komen uit opkomende landen waar de politieke risico’s vaak groot zijn.

Concurrentie van bedrijven uit deze landen mag ook zeker niet worden uitgevlakt. Het kunnen blijven aantrekken van goede handelaren is een kritische succesfactor evenals het kunnen managen van de groei. Acomo wenst verder te groeien via overnames. De directie van Acomo bestaat al jaren uit slechts één man, Stéphane Holvoet, die al sinds 1988 bij de onderneming betrokken is als financieel directeur en sinds 1999 de onderneming leidt.

Cijfers en strategie

Acomo boekte over 2009 een recordwinst van netto 10,5 miljoen euro, gelijk aan 0,64 euro per aandeel, 20% meer dan het jaar ervoor. De omzet daalde van 175,3 miljoen tot 164,5 miljoen euro. Catz wist de brutowinst met ruim 40 procent op te voeren van 9,5 miljoen euro tot 13,5 miljoen euro. Een knappe prestatie omdat de omzet door lagere prijzen met 9 procent daalde tot 149 miljoen euro.

Het nieuwe bedrijfsonderdeel voedingsingrediënten, gevormd door de medio 2006 overgenomen Tefco en in februari 2009 ingelijfde Belgische Snick, kwam tot een omzet van 15,1 miljoen euro (2008: 11 miljoen euro) en een brutowinst van 1,4 miljoen euro. Snick is hierin voor 11 maanden meegeconsolideerd.

Tefco verhandelt meer dan 200 producten zoals gistproducten, natuurlijke smaak- en kleurstoffen en vruchtenpoeders, vooral bestemd voor de bakkerij-, zoetwaren-, dranken- en de ‘savoury foods’ industrie. Snicks is in de Benelux actief in de ontwikkeling, productie en distributie van culinaire ingrediënten, poedermixen en pasteuze kruidenmélanges (curries, pesto’s etcetera).

Met voedingsingrediënten heeft Acomo een belangrijke verbreding van het productassortiment in complementaire markten bereikt waarmee het naast de traditionele groothandelsfunctie ook waarde kan toevoegen. Acomo is nu immers ook actief in de beginfase van de waardeketen. De marges bij voedingsingrediënten liggen hoger, maar Acomo komt hiermee ook meer bloot te staan aan de grillen van de consument. De crisis heeft zich dan ook hier geuit in een lichte autonome daling van de volumes en een verhoogde prijsconcurrentie.

Wel liggen de prestaties van beide bedrijven boven de aannames ten tijde van de overname. Acomo zal zijn acquisitiebeleid richten op versterking van voedingsingrediënten, waar de groei en winstgevendheid naar verwachting hoger blijft dan bij de producten die Catz verhandelt.