VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Accell ziet het zonnig in

Gezonder leven, een schoner milieu en de vergrijzing zijn duurzame trends waar fietsenfabrikant Accell ook in recessietijd van profiteert.

Evenals bij de vorige recessie begin deze eeuw, laat het Friese Accell zien ook te kunnen groeien in tijden dat de economie minder draait. Voor dit jaar gaat de onderneming wederom uit van winstgroei. De kracht van Accell is gelegen in haar positionering in het hogere en middensegment van de markt, waar het met sterke merken als Batavus, Koga, Sparta en Lapierre actief is.

Mensen blijken bereid de portemonnee te trekken voor een kwalitatief goede fiets. Hoewel beleggers vaak sceptisch zijn geweest, met diepe koersdalingen en uiterst lage waarderingen tot gevolg, heeft de beurskoers uiteindelijk toch altijd de winstontwikkeling gevolgd. Bezien over de afgelopen tien jaar behoort het aandeel Accell zelfs tot de beste beleggingen van de Amsterdamse beurs.

Echter, ook voor Accell biedt het verleden geen garantie voor de toekomst. Hoewel de genoemde trends in het voordeel van de onderneming spreken, dienen de Friezen er hard aan te blijven trekken om daarvan te kunnen blijven profiteren.

Internationalisatie

Internationalisatie is voor Accell van groot belang omdat de Nederlandse markt stabiliseert. In Nederland bedroeg de omzetgroei het afgelopen jaar dan ook slechts 1 procent, terwijl bij onze oosterburen en in Frankrijk de omzet het afgelopen jaar met respectievelijk 14 en 10 procent toenam. De laatste jaren heeft Accell enkele interessante overnames gedaan in het buitenland, een juiste strategie zo blijkt. Accell profiteert natuurlijk ook sterk van de opkomst van de elektrische fiets.

Deze zogeheten ‘E-bike’ is inmiddels al goed voor circa een kwart van de fietsenomzet. Accell is in 2003 in Nederland begonnen met de introductie van de E-bike, maar heeft inmiddels met grote concurrentie te maken. Voortdurende innovatie en een juiste marketingstrategie zijn volgens bestuursvoorzitter René Takens dan ook kritische succesfactoren voor Accell.

Dat geldt feitelijk voor het gehele productassortiment. In eigen land heeft de E-bike per saldo niet meer voor veel extra omzet en winst kunnen zorgen. Dat ligt anders in het buitenland. In heuvelachtige landen als Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten kan een beetje trapondersteuning geen kwaad en wordt de fiets in het algemeen nog te weinig gebruikt in het woon-werkverkeer.

Meer aandacht voor het milieu speelt ook een grote rol. Zo heeft vooral de Duitse overheid CO2 reductie hoog in het vaandel staan en is het druk doende het fietsgebruik te stimuleren. Accell is pas enkele jaren in het buitenland actief met de E-bike. De fiets heeft in het buitenland dus nog een inhaalslag te maken, al zij benadrukt dat de groeikansen over de grens ook weer niet moeten worden overschat. We spreken in het algemeen over kleinere markten dan in Nederland. Wellicht dat dit in de toekomst nog eens anders wordt.

Beursnotering

De relatief lage waardering van het aandeel is volgens Accell nog geen hindernis geweest voor expansie, maar maakt het bedrijf wel degelijk kwetsbaarder voor een overname. Zoals de meeste beursfondsen, beschikt ook Accell over beschermingsconstructies.

Bestuursvoorzitter René Takens heeft in het verleden openlijk geklaagd over de nadelen van een beursnotering. Accell moet immers veel meer cijfers publiceren dan de niet-beursgenoteerde concurrenten. De fietsvakhandel klaagde zelfs over de naar hun idee hoge marges die Accell maakte. Een beursexit valt dan ook zeker niet uit te sluiten. Voor een financiële partij is Accell qua rendement mogelijk een interessante propositie en dat geldt ook voor andere gegadigden.

Hoewel Accell over een uitstekend track record beschikt en de maatschappelijke trends in het voordeel van de onderneming spreken, mag ook weer niet vergeten worden dat het een weinig gediversifieerd bedrijf blijft dat zwaar leunt op de consument. Weet Accell zich ook door de huidige onzekere tijd heen te slaan, varend op de positieve markttrends, dan dient zich voor beleggers wellicht wederom een kans aan een hoog rendement te maken.