VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Handvatten voor overnames

Beursfondsen Crucell en Roto Smeets staan op het punt over genomen te worden. Andere Nederlandse beursfondsen gaan liever zelf op jacht. Altijd lastig voor beleggers om overnames op waarde te schatten. Een paar handvaten.

Beursgenoteerde ondernemingen in Nederland afgelopen tijd. Overnemen is één manier om het geld te besteden.

Maar hoe beoordeel je als belegger of een overname waarde gaat toevoegen? Natuurlijk, er zijn vergelijkingen te maken met de prijzen die voor soortgelijke ondernemingen betaald worden.

Maar ook dan is een vergelijking vaak moeilijk. Het verleden kan houvast bieden. Daarom, een paar ervaringen als handvat voor de toekomst:

Koop een concurrent, geen klant of toeleverancier
Het is zo langzamerhand een cliché maar daarom niet minder waar: het merendeel van de overnames draait uit op een mislukking.

Bedrijven kunnen het risico op een mislukking terug dringen door te kopen wat ze kennen. Een bedrijf uit de eigen sector bijvoorbeeld, een concurrent. Daarvan is in ieder geval veel kennis aanwezig binnen de organisatie.

De zogenoemde verticale acquisities waarbij een klant of toeleverancier wordt gekocht blijkt vaak onrendabel.

Koop uit kracht
Overnames hebben meer slagingskans als ze bedoeld zijn om de groei te versnellen. Bedrijven die kopen om de eigen zwaktes weg te masseren komt vaak van een koude kermis thuis.

Verliefdheid kost geld
Hoeveel is een onderneming bereid om te betalen voor een overname? Met die informatie zouden beleggers van overnemende partijen wel eens hun voordeel kunnen doen. Het is meer regel dan uitzondering dat ondernemingen zich mee laten slepen in een biedingenproces en zo hun hand overspelen.

Beleggers mogen zelfbeheersing verwachten van de bedrijfstop. Als vooraf de regel is dat er niet meer dan een bepaald aantal keer de winst wordt betaald dan moet dat de leidraad zijn tijdens het hele overnameproces. Bestuurders die verliefd worden op een overname brengen meestal slecht nieuws.