VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers SNS rekenen op duidelijkheid over vastgoedtak

Aandeelhouders van SNS Reaal komen donderdag bijeen om een nieuwe commissaris te benoemen. Ze zijn zeker ook benieuwd naar de gezondheid van de Utrechtse bank-verzekeraar.

Piero Overmans keert terug in de beursgenoteerde bankwereld. Hij moet toetreden tot de raad van commissarissen van SNS en zo voor meer bancaire kennis zorgen.

Overmars is oud-bestuurder van ABN Amro maar vertrok daar in 2007 na de overname door bankenconsortium Fortis, Santander en Royal Bank of Scotland.

Zijn voorganger, , vertrekt na twintig jaar. Daarmee is deze rector magnificus van de Nijmeegse Radboud Universiteit ruim over de maximale zittingstermijn van 12 jaar heen, maar waarom hij nu plots tussentijds vertrekt, is niet duidelijk.

Wat? Bijzondere aandeelhoudersvergadering SNS Reaal  
Wanneer en waar?Donderdag 7 oktober in Utrecht 
Waarom?Benoeming Piero Overmars (oud-ABN Amro) tot commissaris
En verder?Duidelijkheid over Staatssteun, vastgoed en Europese eisen                        

Naast de benoeming van Overmars gaat het toch vooral om de moeilijke situatie waarin de bankverzekeraar verkeerd.

SNS Reaal heeft een teleurstellend half jaar achter de rug. Het tweede kwartaal leverde zelfs een nettoverlies op van 13 miljoen euro.

Kopzorgen
Het zijn vooral de internationale vastgoedactiviteiten die SNS Reaal al twee jaar bezorgen door continue afwaarderingen op goodwill en de waarde van vastgoedbezittingen. Het gaat daarbij vooral om de financiering van commercieel vastgoed in Nederland, Spanje en de Verenigde Staten.


Vraag is wat SNS Reaal met dit onderdeel wil doen. Alle activiteiten in de Verenigde Staten (blootstelling 1 miljard euro) en Spanje (blootstelling 400 miljoen euro) zullen op den duur worden afgebouwd, maar in de tussentijd is verder trammelant door wanbetalers en een verdere daling van de waarde van het onderliggende vastgoed niet uit te sluiten.

Buffers omhoog
Tegelijkertijd ziet bestuursvoorzitter Ronald Latenstein van Voorst strengere regelgeving op zich afkomen met (voor de bankbalans) en (voor verzekeringsbedrijf).

Het jasje van de bank-verzekeraar wordt door deze factoren alsmaar krapper. Mogelijk dat het afbetalen van de overheidssteun daardoor op de langere baan wordt geschoven.

SNS Reaal ontving in 2008 een kapitaalinjectie van euro 750 miljoen, waarvan een eerste deel van euro 185 miljoen werd terugbetaald in november 2009.

Vanaf 2012 kan het staatskapitaal worden geconverteerd in aandelen SNS Reaal en vloeit er geen rechtstreeks geld uit de onderneming, terwijl bij een eerdere terugbetaling dan de afgesproken datum een terugbetalingspremie worden betaald van 50 procent. Dat lijkt economisch niet interessant, zo erkende ook topman Latenstein eerder dit jaar.