VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers verwachten duidelijk signaal van kwartaalcijfers

Een stroom aan derdekwartaalcijfers staat voor de deur. Nu het macro-economische plaatje gemêleerd is zullen bedrijven voor houvast moeten zorgen bij beleggers.

Ongeveer een jaar geleden zagen de meeste bedrijven hun orders weer op gang komen. Stimuleringsmaatregelen door overheden en het veel besproken voorraadeffect zorgden voor winstherstel.

Daarnaast hebben bedrijven fors gesneden in de kosten, waardoor enige omzetgroei tot nu extra hard door tikte in de nettowinstcijfers. Aan alles komt een einde en het is dus zeer de vraag in hoeverre de omzetgroei robuuster wordt.

Beleggers hebben de afgelopen maand de koersen flink hoger gezet, in de hoop dat het winstherstel zich voortzet. Toch zijn marktvorsers over het algemeen positief gestemd over het verdere verloop van de aandelenkoersen dit jaar.

Ondanks alle economische onzekerheid, zoals de aanhoudende schuldencrisis in Europa en hoge Westerse werkloosheid, blijven aandelen relatief gunstig geprijsd. In het tweede kwartaal hebben Amerikaanse en Europese bedrijven hun winsten met ruim 30 procent opgevoerd en voor het derde kwartaal wordt toch nog altijd een gemiddelde winstgroei van 20 procent voorzien (bron: Bloomberg).

Koers-winstverhoudingen bevinden zich beneden hun historische gemiddelde en het dividendrendement ligt gemiddeld boven het rendement op bedrijfsleningen. Ook de weer op gang gekomen overnamemarkt speelt aandelen in de kaart.

Alcoa trapt af
Traditiegetrouw heeft de Amerikaanse aluminiumfabrikant Alcoa het startsein gegeven voor het nieuwe cijferseizoen. Alcoa zag de winst in het derdekwartaal met 21 procent dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Met name een incidentele kostenpost was hiervan de boosdoener.

Positief is dat Alcoa de verwachtingen voor de mondiale vraag naar aluminium voor 2010 verhoogde van 12 naar 13 procent. Volgens het bedrijf zijn het vooral de zogeheten ‘BRIC'-landen, Brazilië, Rusland, India en China, die de groei leiden. De middenklasse groeit in deze landen en daardoor stijgt de vraag naar aluminium vanuit de bouw-, transport en verpakkingssector. Alcoa kan daarmee wel eens een trend zetten.

Woensdag: ASML
In Nederland opent chipmachinefabrikant ASML het cijferbal. Woensdag presenteert het bedrijf uit Veldhoven de cijfers over het derde kwartaal. Daarna komen binnen ruim twee weken een stoet aan grote fondsen met hun tussenrapportage.
 
 Noteer alvast
13-10 ASML.
18-10 Philips
20-10 TomTom
21-10 AkzoNobel
26-10 KPN
26-10 ArcelorMittal
27-10 Heineken
28-10 Nutreco
28-10 Randstad

Beleggers hoeven geen boude uitspraken over de directe toekomst te verwachten. Met een verwijzing naar de onzekere economische situatie zal het gros van de bestuurders ervoor waken te hoge verwachtingen te scheppen.

 Tweedeling
Steeds duidelijkers tekent zich een tweedeling in de wereldeconomie af. De Verenigde Staten en Europa zien hun groei vertragen ten faveure van de BRIC landen. De Verenigde Staten oefenen niet voor niets stevige druk uit op deze landen hun valuta op te waarderen om zo de eigen industrie te beschermen.

Een en ander kan wel uitmonden in protectionistische maatregelen, wat schadelijk is voor het mondiale economische herstel. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt voor dit jaar een economische groei van de opkomende economieën van 6,8 procent en voor 2011 van 6,4 procent.

Voor de Verenigde Staten ligt de prognose voor deze jaren op 2,7 procent respectievelijk 2,4 procent. De Eurozone is het achterblijvertje met verwachte groeicijfers van 1,6 procent respectievelijk 1,5 procent.

Uiteindelijk moet het allemaal van de consument komen, die de eindvraag verricht. De aanhoudend hoge werkloosheid en forse bezuinigingsmaatregelen van de overheden scheppen wat dat betreft weinig vertrouwen.

Niet vergeten mag worden dan indien overheden hun huishoudboekje meer op orde krijgen, daar ook juist een positief effect van uit kan gaan op het vertrouwen.