VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unit4 trekt aandacht met andermaal goede resultaten

Adel verplicht. En dus zullen de resultaten van  Unit4 meer aandacht trekken nu het softwarebedrijf in de midkap-index is opgenomen. Ook potentiële overnemers moeten constateren dat Unit4 goed op koers ligt.

Onverwacht kwam softwarebedrijf Unit4 met resultaten over het derde kwartaal.

De kersverse midkapper overtrof de eigen verwachtingen met een omzet van bijna 100 miljoen euro en een bedrijfsresultaat van 20,1 miljoen euro. Dit is respectievelijk 10 procent en zes procent hoger dan in het derde kwartaal van 2009.

Er kwamen vooral meer orders van de Britse overheid en de Spaanse private sector.

Het beter dan verwachte derde kwartaal haalt de druk op het vierde kwartaal wat weg. Om de doelstellingen voor 2010 te behalen moet Unit 4 een bedrijfsresultaat in het vierde kwartaal halen van tenminste 27 miljoen euro, hetzelfde niveau als in het laatste kwartaal van 2009. Volgens financieel directeur Edwin van Leeuwen een haalbare kaart.

Onderhoudsinkomsten pijnpunt
Van Leeuwen meldt trots dat de inkomsten uit licenties (meer dan 20 procent) en contracten (meer dan 35 procent stegen). Over de omzet uit onderhoud, denk hierbij boorbeeld aan het updaten van bestaande softwarepakketten, is de bestuurder zwijgzamer.

SNS Securities becijferde dat de omzet geschoond voor inkomsten uit activiteiten die in het laatste jaren verworven zijn (bijvoorbeeld IBS, Teta ), slechts 92,1 miljoen was, oftewel een autonome omzetstijging van maar 2,2 procent.

Omdat het aantal contracten en licenties in de afgelopen drie maanden sterk groeide betekent dit dat de inkomsten uit onderhoud een flinke klap kregen. SNS berekent een terugval van meer dan 30 procent...

Opmerkelijk is het wel. In het vierde kwartaal van 2008 en in de eerste helft van 2009 steeg de omzet uit licenties. Normaal gesproken betekent dit een stijging in licentie-inkomsten meer onderhoudswerk in de (nabije) toekomst.

Hoe lang nog eigen baas?
Unit 4 is onlangs van de small cap index (AScX) gepromoveerd naar de Midkap index (AMX). De vraag lijkt gerechtvaardigd of het bedrijf nog lang als Midkapper door het leven zal gaan.

Afgelopen tijd is de koers van het aandeel flink gestegen, volgens enkele marktvorsers het gevolg van herstelde overnameactiviteiten in de internationale bedrijfssoftwaremarkt.

Aandeel Unit4: Bijna 25 % koerswinst in drie maanden tijd
 

In augustus werd het Italiaanse Teamsystem voor 565 miljoen euro door het private equity bedrijf HG Capital. Durfkapitalist KKR onlangs een belang van 77 procent in het Noorse softwarehuis Visma. Beide biedingen van private equity partijen lagen in termen van koers-winstverhouding aanzienlijk boven de huidige waardering van Unit 4 op de beurs.

En ook de gekende bedrijvenopkoper is actief in de branche. De Amerikaanse ‘raider' al een belang in Unit 4's branchegenoot Lawson om met het management aan de tafel te kunnen gaan zitten.

De bestuurders van het volgens Icahn ondergewaardeerde bedrijf zouden beter hun best moeten doen om ´aandeelhouderswaarde´ te creëren. Het lijkt waarschijnlijk dat de gewiekste investeerder mikt op een overname(premie) van een bedrijf als Oracle.

In de weer met Sage
Analisten hinten er al langer op dat Unit 4 een lekker hapje is voor branchegenoot Sage. Een overname zou de Britse concurrent in èèn keer toegang verschaffen tot de Nederlandse markt. Maar er speelt meer.

Unit 4 troefde uitgerekend Sage in juli dit jaar af bij de overname van de Poolse branchegenoot Teta SA. Unit 4 moest hiervoor het bod van 34 miljoen euro tot 40 miljoen euro verhogen, om Sage dat 37 miljoen euro bood, af te troeven. Een overname zet dit in een keer recht.