VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Omzet Philips valt nagenoeg stil

Philips zet in op een gestage groei van de (autonome) omzet. Dat is in het derde kwartaal niet gelukt. En ook in het vierde kwartaal wordt geen al te hoge stijging van de verkopen verwacht worden.

De boodschap die Philips vandaag uitstraalt is die van een concern dat opnieuw verrast met een forse winststijging.

De nettowinst in het derde kwartaal kwam uit op euro 524 mln tegen euro 176 mln in dezelfde periode vorig jaar.

Ook het bedrijfsresultaat (omzet min kosten) steeg flink, evenals de winstmarge.

Maar nadere beschouwing geeft toch een minder rooskleurig beeld. Zo is bijna de helft van de winststijging te danken aan met het pensioenfonds van Britse Philips-werknemers.

Achilleshiel is opnieuw de omzet. Philips wil al jarenlang op eigen kracht in omzet groeien. Dat wil dit jaar niet lukken.
De omzetgroei van tien procent in het derde kwartaal (ten opzichte van een jaar eerder) is mooi, maar bestaat vooral uit aangekochte omzet. Autonoom stegen de verkopen maar met één procent. Dat is flink minder dan Philips' eigen doelstelling van zes procent.

De volwassen Europese en Amerikaanse markt zijn debet aan de vertraging. In deze volwassen markten, waar nog steeds het zwaartepunt van Philips ligt, daalde de (vergelijkbare) omzet met één procent.

In de opkomende markten, goed voor meer dan eenderde van de omzet, zette de omzetgroei nog wel door: plus zeven procent.

Te langzaam
Philips bouwt gestaag zijn positie uit in China, India en Rusland. Bij het huidige tempo zal het concern binnen drie jaar al meer dan de helft van de omzet uit deze groeimarkten halen. Maar om met de gewenst omzetgroei te genereren lijkt de verschuiving richting oosten nog te langzaam.

Alleen de lichtdivisie weet de omzet op eigen kracht voldoende op te krikken. De divisie Healthcare (medische apparatuur) moet het vooral van aangekochte omzet hebben.

Omzet Philips. Minder in het westen, minder consumentenelectronica 
  

Hiermee zijn wel meteen de twee divisies genoemd die voor het gros van de winst zorgen. Dankzij focus op kosten zijn de marges hier meer dan behoorlijk. Tegenvaller is de consumentendivisie. De föhns en scheerapparaten moeten (autonoom) omzet inleveren.

De cijfers van vandaag maken eens te meer duidelijk dat Philips moet focussen op verlichting en medische apparatuur. En afscheid moet nemen van de consumentenelektronica.

Verwachtingen zuinig
Philips zegt 'voorzichtig' te zijn bij de omzetverwachtingen voor het vierde kwartaal, gezíen 'het onzekere economische klimaal en het fragiele consumentenvertrouwen in enkele van onze markten'.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net


Gerelateerde artikelen