VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Discounters van RBS: verpakte optieconstructie met beperkte winstmogelijkheid

Aan creativiteit geen gebrek bij banken, verzekeraars en vermogensbeheerders. Met grote regelmaat introduceren ze nieuwe producten voor beleggers. De VEB bestudeert, weegt en oordeelt. Deze keer: Discounters van RBS.

Aandelen onder de actuele beurskoers kopen. Dat willen alle beleggers wel. Voor particulieren is een dergelijke korting eigenlijk nooit weggelegd (afgezien misschien van een aandelenemissie).

RBS zag een gat in de markt en ontwikkelde de zogenoemde Discounters.

Wat is het?
RBS biedt beleggers de mogelijkheid om aandelen tegen een lagere prijs te kopen dan de huidige beurskoers. De bank noemt het . Er zijn Discounters verhandelbaar van Aegon, ING, Arcelor Mittal, Shell en Philips.

Na een -vooraf- vastgelegde periode kunnen zij, in het gunstigste geval, de discounters verkopen tegen de ‘echte' oorspronkelijke beurskoers. Maximaal opbrengst is dus het verschil tussen de ‘echte' beurskoers bij aanschaf en de ‘gekorte' beurskoers.

Een voorbeeldje graag!
Stel u schaft een Discounter ING aan. Dit product volgt de beurskoers van ING. De ING Discounter april 2011 werd op 4 oktober geïntroduceerd bij een koers van het aandeel van 7,64 euro.

Het aandeel ING stond vorige week op 7,74 euro. De Discounter kon voor 6,93 euro worden aangeschaft. Dat betekent een korting van 10,5 procent ten opzichte van de koers.

Wat kan ik verdienen?
Dat ligt eraan. Terug naar het ING-voorbeeld. Op 1 april 2011 loopt het product af. Staat de koers boven de startkoers van 7,64, dan ontvangt een belegger dit bedrag in contanten. Is de koers lager, dan volgt uitkering in aandelen.

Het hoogste bedrag dat deze belegging kan opleveren is daarmee vastgelegd op 7,64 euro, de koers op het moment dat de Discounter geïntroduceerd werd (4 oktober jl.). De winst is maximaal 10,5 procent. Inderdaad, exact de korting die in het begin verleend is.

Wat zijn de risico's?
Weer het ING-voorbeeld: In theorie kan de gehele investering van 6,93 euro verloren gaan, maar dan moet de koers van het aandeel ING naar nul gaan. ING is dan dus failliet.

Wanneer is het product interessant?
Het product is passend voor beleggers in aandelen die voor een periode van drie tot zes maanden geen sterke beweging van de onderliggende waarde verwachten. De Discounter kan interessant zijn bij geringe bewegingen van het aandeel.

Hoe is dit product samengesteld?
Met de Discounter brengt RBS een optiestrategie als een kant-en-klaarpakket op de markt. De basis is een bekende en veelgebruikte optieconstructie: het gedekt schrijven van callopties op aandelen.

Kan ik een dergelijke constructie niet zelf optuigen?
Jazeker, de Discounter is betrekkelijk eenvoudig na te maken. Terug naar het voorbeeld ING. U koopt gewoon een aandeel ING en verkoopt een calloptie ING maart 2011 7,60.

Het aandeel kost 7,74 euro en de optie levert 0,80 euro op. De investering komt daarmee uit op 6,94 euro. Daarmee is op eenvoudige wijze het product nagemaakt. Wel moet rekening worden gehouden met tweemaal in plaats van eenmaal transactiekosten.

Voordeel van zelf doen is meer flexibiliteit. Wat de optie betreft is er meer variatie mogelijk in looptijd en/of uitoefenprijs.

Ook kan de calloptie tussentijds worden teruggekocht of doorgerold bij een plotselinge scherpe prijsstijging van het aandeel.

Wat zijn de nadelen?
Zekerheid kost rendement. In het geval van de Discounters is de winst zoals gezegd gemaximeerd. Stijgt een aandeel hard dan is het product minder aantrekkelijk.

Voor beleggers die dividend op prijs stellen is het product niet geschikt, want dat wordt bij Discounter niet uitgekeerd. Het dividend wordt verwerkt in de prijs van het product.

En dan zijn er nog de kosten. RBS geeft aan dat het op grote schaal in opties handelt en daardoor tegen institutionele tarieven het product kan samenstellen. Dat betekent lagere kosten.

Helaas profiteren beleggers niet of nauwelijks van dit institutionele voordeel. Voor een Discounter van drie maanden bedragen de kosten 0,5 procent en voor een looptijd van een half jaar loopt dat op tot 1 procent. In beide gevallen is dat maar liefst 2 procent op jaarbasis.

Tot slot is er een belangrijk aanvullend risico. Het product wordt uitgegeven door RBS en daarmee is de uitkering aan het eind van de looptijd ook afhankelijk van de financiële gezondheid van deze partij.

Conclusie
De Discounter is een product dat door iedere belegger met enige kennis van opties makkelijk na te maken is. Het gedekt schrijven van opties op aandelen kan een lucratieve beleggingsstrategie zijn in aandelenmarkten die nauwelijks bewegen.

Voor beleggers met weinig kennis van opties kan de Discounter uitkomst bieden. Bedenk wel dat ze alleen het overwegen waard zijn als de koersen niet te sterk stijgen.

Jammer genoeg laat RBS beleggers niet profiteren van de scherpe tarieven waartegen het zelf kan handelen.

 Discounter ten opzichte van aandeel. Alleen bij geringe koerswinst aantrekkelijk