VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Galapagos trekt weer geld uit de markt

Galapagos zou onafhankelijk zijn geworden van de kapitaalmarkt. Het weerhoudt het biotechbedrijf er niet van opnieuw geld uit de markt te trekken. Doel: zelf overnames plegen.

Galapagos wordt door het overnamebod op Crucell de laatste tijd veelvuldig als overnamekandidaat genoemd. Hierdoor is de koers met ruim 20 procent opgelopen.

Het bedrijf profiteert daar nu ten dele van. Er zijn 2,39 miljoen aandelen geplaatst (10 procent van het aantal uitstaande aandelen) tegen een prijs van 12 euro per stuk. Biotech mag momenteel dan hot zijn, de korting op de beurskoers van 8,4 procent is toch wel wat fors.

Na een emissie van 18,2 miljoen euro in oktober 2009, haalt het nu een kleine 29 miljoen euro op. Tussen beide emissies in was de beurskoers wel met ruim 50 procent opgelopen.

Verrassend
Het bericht over de emissie komt toch ook wel enigszins als een verrassing. Eerder dit jaar liet het bedrijf weten onafhankelijk te zijn van de kapitaalmarkt. Door het succesvolle business model zou Galapagos immers zelfvoorzienend zijn.

Galapagos weet de klinische onderzoeken namelijk te financieren met ontvangen mijlpaalbetalingen uit de vele allianties met grote farmabedrijven. Galapagos handhaaft ook de uitgesproken verwachting dit jaar kasstroom positief te draaien. Dan zou je denken dat een emissie niet meer aan de orde is.

Toevallig meldt het bedrijf tegelijk dat het twee mijlpaalbetalingen heeft ontvangen. Van Janssen Pharmaceutica (onderdeel van Johnson & Johnson) ontvangt het 1,5 miljoen euro binnen de reuma deal. GlaxoSmithKline heeft 1 miljoen euro gestort binnen de samenwerking op het gebied van infectieziekten.

Ambitieus
Galapagos is ambitieus en wacht niet op een bod van een andere partij. Het wil via overnames een van de grootse Europese biotechbedrijven worden. Om geen kansen te hoeven laten lopen dient de kaspositie versterkt te worden.

Per 30 juni 2010 had het nog 27,2 miljoen euro in kas. Dat wordt dus ruim 50 miljoen euro. Het Belgisch-Nederlandse bedrijf heeft in het verleden al vaker geacquireerd. Dit jaar werd nog de servicedivisie versterkt met de aankoop van Argenta waar 16,5 miljoen euro voor werd neergeteld.

Je weet maar nooit hoelang het feest van de gestegen beurskoers duurt en door de overnamegolf worden potentiële doelwitten er niet goedkoper op, zo zal de gedachte zijn.

Feit is wel dat Galapagos wat stabieler wordt door de emissie. Naarmate de klinische studies vorderen worden deze ook steeds duurder. De onderneming zou daardoor te afhankelijk worden van de mijlpaalbetalingen.

Prognose gehandhaafd
Gelijk met het emissienieuws laat Galapagos nog maar even weten de financiële verwachtingen voor dit jaar te handhaven. Dat behelst een omzet van ruim 135 miljoen euro en zwarte cijfers op het gebied van bedrijfsresultaat, nettowinst en kasstroom.

Het zou voor het eerst zijn dat Galapagos winst maakt. Alle kaarten dus op de tweede jaarhelft. Bij de halfjaarcijfers werd nog een verlies geleden van 10,5 miljoen euro.

Door de emissie en de tussentijdse uitoefening van warrants moet de winst wel tussen steeds meer aandeelhouders verdeeld worden. Na de emissie staan er inmiddels 26,3 miljoen aandelen uit. Na de beursgang in juni 2005 waren dat er nog 9,2 miljoen.




Gerelateerde artikelen