VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

TomTom moet leven met lagere marges

TomTom's cijfers over het derde kwartaal maken een einde aan de euforie van de afgelopen periode. Een koude douche na een periode waarin topman Harold Goddijn beleggers weer warm leek te krijgen voor zijn bedrijf.

Hoewel de navigatieproducent zijn omzet wist vast te houden, zag het onder aan de streep de winst bijna halveren.

De afkalving van de markt voor navigatiekastjes is zichtbaar in de resultaten. De verkoopaantallen zijn lager dan in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Waar vorig jaar nog 6,9 miljoen kastjes waren weggezet in Europa en Noord-Amerika, kwam de teller in het derde kwartaal niet verder dan 6,2 miljoen apparaten.

Smartphones
Volgens TomTom is deze daling volledig opgevangen door de omzetgroei in navigatieapplicaties voor smartphones. 

Het concern wordt meer en meer gedwongen zijn oorspronkelijke markt van hardware navigatiekastjes te verlaten en zich te richten op toepassingen op mobieltjes en smartphones. Op dat terrein treft het machtige concurrenten zoals Nokia en Google.

Alles bij elkaar wist TomTom zijn omzet licht te verhogen met 3 procent tot 375 miljoen euro.

Valutadomper
De nettowinst daalde in vergelijking tot dezelfde periode vorige jaar met 37 procent tot 19 miljoen euro vooral door een last van 20 miljoen euro op valutacontracten als gevolg van de hogere dollarkoers.


TomTom geeft daarover geen details, maar waarschijnlijk heeft het afwikkelen van valutaposities tot een (boekhoudkundig) non-cash verlies van 20 miljoen euro geleid.

De kasstroom uit bedrijfsactiviteiten daalde met 44 procent tot 63 miljoen euro.
Vooral de gekrompen marges hebben daaraan bijgedragen. Waar TomTom vorig jaar nog een brutomarge van 52 procent realiseerde, is deze in het derde kwartaal vier procent punt minder.

Goddijn wijt dit aan klanten die hun bestellingen voor hogere marge producten uitgestellen en veranderingen in de productmix en geografische omzet.

Desalniettemin loopt TomTom naar eigen zeggen voor op het afbetalen van de ooit door de aankoop van kaartenmaker TeleAtlas verkregen schuldenberg. 125 miljoen euro is het afgelopen kwartaal afgelost, deels door middel van de opbrengsten van de claimemissie uit juni 2009.

Fantasie
In het aandeel TomTom zat recent weer fantasie. De afgelopen twee weken liep de koers met ongeveer dertig procent op door uitspraken van Goddijn in The Sunday Times waarin hij aangaf te hebben afgeslagen.

Na deze derde kwartaalcijfers zal de discussie over TomTom's verdienmodel weer oplaaien. Al met al lijkt er voor de laatste maanden geen man over boord. Het vierde kwartaal is traditioneel een belangrijk kwartaal. Goddijn hoopt met de Kerst voor de deur weer meer navigatiekastjes te slijten.

TomTom houdt vast aan haar verwachting dat voor heel 2010 de omzet en de winst per aandeel ongeveer gelijk blijven als in 2009. Toen bedroeg de omzet 1,48 miljard euro en de winst per aandeel 0,47 euro.




Gerelateerde artikelen