VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Sligro ervaart pittige prijsconcurrentie

Sligro ziet nog altijd geen herstel in haar marken. De onderneming spreekt over pittige prijsconcurrentie. Grote kans dat Sligro daar zelf stevig aan mee doet.

De concurrentie mag dan toenemen, Sligro blijkt wel duidelijk marktaandeel te winnen. Dat geldt met name voor de Foodretail (supermarkten).

Ook de grootste en oorspronkelijke activiteit Foodservice (belevering van onder meer horeca en kleine bedrijven) wint marktaandeel, maar hier is de terugval in autonome groei toch wel fors te noemen.

Wat dit alles voor de winstontwikkeling betekent blijft voorlopig gissen. Sligro verstrekt in het derdekwartaalbericht uitsluitend omzetcijfers.

De eerstvolgende publicatie is op 5 januari en betreft wederom uitsluitend omzetcijfers over het vierde kwartaal. Voor inzicht in de winstgevendheid moeten beleggers geduld hebben tot de publicatie van de volledige jaarcijfers die op 27 januari bekend worden gemaakt.

Dan zal blijken in welke mate Sligro zelf het prijswapen heeft gehanteerd om de toenemende concurrentie van zich af te slaan.

Uiteenlopend beeld
Sligro als geheel boekte in het derde kwartaal een omzetgroei van slechts 0,7 procent tot 533 miljoen euro. De supermarkten (eenderde van de totale omzet) van Sligro doen het nog altijd een stuk beter dan de Foodservice activiteiten (tweederde van de totale omzet).

De autonome omzetgroei bedroeg bij de supermarkten 4,6 procent, tegen 4,2 procent bij de halfjaarcijfers. Vooral de EMTÉ formule is succesvol. De autonome groei bedroeg hier in het derde kwartaal liefst 7,4 procent, een versnelling ten opzichte van de eerste jaarhelft. De Golff formule doet het wat minder maar wist nog wel de markt bij te houden.

Het ombouwprogramma van Golff naar EMTÉ loopt volop, zegt Sligro. Ook de dit jaar overgenomen 22 Sanders Supermarkten zullen vrijwel allemaal naar EMTÉ worden omgebouwd. Vanaf 2011 zou Sligro dan over circa 130 EMTÉ winkels moeten beschikken.

Sanders zal in het vierde kwartaal voor circa 25 miljoen extra omzet zorgen en direct bijdragen aan de winst per aandeel.

De Foodservice kwam niet verder dan een autonome groei van 0,7 procent. Bij de halfjaarcijfers kon Sligro hier nog een autonome groei van 4,9 procent melden. Hoewel Foodservice dus ook marktaandeel wint, is deze prestatie uiterst pover.

Sligro schrijft dit toe aan het matige zomerweer, maar deze activiteit heeft het al langer moeilijk. Mensen eten door de crisis nu eenmaal minder buiten de deur. Sligro mag zich in Nederland in Foodservice marktleider noemen (marktaandeel circa 17 procent).

Geen herstel
Sligro verwacht dat de marktomstandigheden de rest van dit jaar uitdagend zullen blijven. De foodconsument houdt de hand op de knip. Door de toenemende concurrentie is het gevecht om de consumenteneuro's ook nog eens een stuk feller geworden. Wel goed dat Sligro in 2001 de activiteiten heeft gespreid richting supemarkten.

Intussen heeft Sligro zich ook op de kapitaalmarkt begeven en de de financiering van de groep tegen gunstige voorwaarden voor de komende jaren zeker gesteld. Dat mogen we ook verwachten van een bedrijf in de defensieve voedingssector.

Het defensieve imago van de sector heeft wel een knauw gekregen nu aanhoudend blijkt dat de consument wel degelijk bespaart op voeding. In tegenstelling tot bedrijven uit meer cyclische sectoren durft de directie van Sligro nog altijd geen winstverwachting af te geven voor dit jaar.
Gerelateerde artikelen