VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Besi in de uitverkoop, ASMI wel gewild

Verschil moet er zijn. Waar grote broer ASML de orderstroom eigenlijk niet eens kan verwerken, lijkt bij Besi het beste er al weer af. ASMI weet wel aan de verwachtingen te voldoen.

Sinds de cijferpublicatie heeft het aandeel chipmachinefabrikant BE Semiconductor Industries, kortweg Besi, al 10 procent ingeleverd. ASMI wint juist een paar procent. Beide bedrijven laten op zich fraaie cijfers zien.

In vergelijking met het tweede kwartaal rapporteert Besi een stijging van het bedrijfsresultaat van 37 procent tot dik 22 miljoen. ASMI zag het bedrijfsresultaat stijgen van 80 miljoen tot 101 miljoen euro.

Maar beleggers kijken naar de toekomst. Bij Besi is de met 34 procent teruggevallen orderstroom tot 88 miljoen euro en het met 10 procent gekrompen orderboek aanleiding het zo goedkoop ogende aandeel (k/w van ruim 4) in de uitverkoop te doen.

Analisten hadden wel al rekening gehouden met een lagere orderintake, maar de terugval is forser dan gedacht.

Back-end cyclischer
Besi is uitsluitend actief met machines voor het zogeheten back-end segment van de markt. Met deze machines kunnen chips van een behuizing worden voorzien, de laatste fase in het productieproces. Het zijn dus echt machines die worden aangekocht indien de vraag naar chips stijgt.

Met name Aziatische producenten van PC's en notebooks hebben te kampen met een lagere vraag. Dat leidt dan al snel tot geringere investeringen in verpakkingsmachines.

Het back-end segment kan dan ook als nog cyclischer worden gezien dan het ‘front-end', waar ASML zich op richt. Front-end machines bepalen de karakteristieken van de chip, de snelheid en kwaliteit. Chipfabrikanten kunnen aan de front-end kant meer efficiencyvoordelen behalen door in de juiste machine te investeren.

ASMI levert machines voor beide kanten van het productieproces van chips. Ook ASMI heeft in het derde kwartaal in het back-end segment beduidend minder orders ontvangen dan in het tweede kwartaal(-27 procent tot 297,5 miljoen euro).

De terugval is hier wel minder dan analisten hadden voorzien. Bovendien ziet ASMI aan de front-end zijde de vraag met 69 procent stijgen tot 139,4 miljoen euro.

In tegenstelling tot Besi wist ASMI als geheel het orderboek wel te laten aansterken van 557 miljoen eind juni tot 587 miljoen euro.

Het is wel zo dat het leeuwendeel van het operationele resultaat bij ASMI nog altijd behaald wordt door de back-end zijde. Hier steeg het operationele resultaat van 76,6 miljoen in het tweede kwartaal tot 96,5 miljoen. Front-end zag het resultaat stijgen van 3,6 miljoen tot 4,9 miljoen euro.

Over de top
De lagere orderinstroom zal Besi direct merken in de resultaten in het komende kwartaal. De omzet zal in het vierde kwartaal 5-10 procent lager liggen dan de 100,6 miljoen in het derde kwartaal. De bruto marge zal naar verwachting zakken van 40,1 procent tot 38,5-40,5 procent. Het gevolg hiervan is dat het operationele resultaat navenant zal dalen.

Besi kent dan toch nog een uitstekend jaar, maar het verleden heeft bewezen dat het bedrijf ook weer snel in de verliezen geraakt.

ASMI voorziet voor het komende kwartaal voor de front-end tak een omzetgroei van ruim 10 procent, bij stabiele marges. Over het back-end segment laat ASMI zich niet concreet uit. Gesproken wordt over solide kwartaal. Het orderboek geeft daar aanleiding toe.

In de toekomst kijken blijft lastig in de chipindustrie. Geen van de bedrijven verwacht een nieuwe langdurige neergang. Besi lijkt het meest kwetsbaar. Dat aandeel kent dan ook de laagste waardering. 

LEES OOK OVER ASMI...:

27 mei 2010

25 februari 2010

7 september 2009

5 augustus 2009

20 juli 2009




Gerelateerde artikelen