VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

InnoConcepts vermoedt fraude voormalig bestuur

InnoConcepts heeft het voormalige management op de korrel. Onder hun leiding zou belangenverstrengeling en fraude hebben plaatsgevonden. Het bedrijf is daarbij voor 20 miljoen euro benadeeld.

Het gehavende bedrijf zegt serieuze aanwijzingen van fraude te hebben.

‘Onze onderzoeken wijzen op indicaties dat middelen van InnoConcepts zijn misbruikt door bepaalde individuen, waaronder het voormalige management', aldus bestuursvoorzitter Niraj Mehra.

Het gaat hoofdzakelijk om de aankoop van bepaalde activa en het aangaan van financieringsovereenkomsten tegen voor InnoConcepts ongunstige voorwaarden. De tegenpartij(en) hierbij waren aan InnoConcepts gelieerde partijen die direct financieel voordeel haalden uit deze transacties ten koste van InnoConcepts en haar aandeelhouders.

Mehra, die medio 2009 topman Peter Pruijssers opvolgde, heeft de verzamelde feiten recent overgedragen aan het Openbaar Ministerie die de zaak verder zal onderzoeken. InnoConcepts zegt de geleden schade mogelijk op de betrokken individuen te willen verhalen, maar dat de ‘ kosten van een juridische procedure worden afgewogen tegen de opbrengsten'.

Geen namen
Mehra noemt geen namen, maar niet uitgesloten is dat het gaat om InnoConcepts' oprichter en voormalig bestuursvoorzitter en commissaris Fred Langerak en Peter Teerlink. Deze laatste is nog altijd bestuursvoorzitter van InnoConcepts' voormalige deelneming Proventec.

Dit Britse bedrijf met een beursnotering op de Londense AIM beurs, kwam in juni van dit jaar in financiële problemen. En omdat InnoConcepts zich in 2006 garant had gesteld voor de terugbetaling van een converteerbare obligatielening, moest Mehra over de brug komen. Schade: ruim 16 miljoen euro.


Negatief vermogen
Ondanks een omzetstijging van 25 procent tot 3,5 miljoen euro is de vermogenspositie van de matrijzenproducent na 30 september negatief geworden.

Een nagenoeg nihil eigen vermogen hoeft geen probleem te zijn, maar dan is het wel noodzakelijk dat de kasstroom snel positief is. En zover lijkt InnoConcepts nog niet.

Het bedrijf lijkt van plan om de nood te verlichten door nieuwe aandelen uit te geven. In plaats van de huidige 100 miljoen aandelen, die inmiddels al zijn uitgegeven, wil het tot maximaal 250 miljoen aandelen kunnen emitteren.

Door allerlei afwaarderingen van vorderingen, goodwill en aandelenbelangen was het eigen vermogen eind augustus al gedaald van 66 miljoen eind 2009 tot 2,4 miljoen euro. Deze verdamping komt vooral op naam van de deelnemingen Cheng Meng (schade 33,8 miljoen euro) en Proventec (schade 16 miljoen euro).

Het Chinese Cheng Meng ging in april plotseling failliet terwijl bij InnoConcepts bij Proventec noodgedwongen de helpende hand moest toesteken.

Nieuwe tegenvaller
Operationeel loopt het ook nog niet op rolletjes. Een eerste en belangrijke klant in de Verenigde Staten voor InnoConcepts' nieuwe kostenbesparende spuitgiettechnologie blijkt de contractvoorwaarden te willen heronderhandelen. Deze onderhandeling zijn in volle gang en verlopen ‘naar tevredenheid'.

In een trading update waarschuwt InnoConcepts opnieuw dat dit kan leiden tot een ‘gedeeltelijke of volledige afwaardering' van InnoConcepts' belang in deelneming WNA, die als partner optreedt voor de klant. Op de balans is deze deelneming nu nog gewaardeerd op 23,7 miljoen euro.

Ondanks dit dispuut geeft Mehra wel aan dat klanten in de Verenigde Staten en Europa de afgelopen twee maanden enkele prototypes van matrijzen gebaseerd op de spuitgiettechnologie hebben besteld. De waarde van deze contracten bedraagt drie miljoen euro.

Verwachtingen
Innoconcepts zal volgend jaar naar verwachting geen positieve kasstroom kunnen genereren, en het bedrijf is voor zijn voortbestaan in belangrijke mate afhankelijk van de omzet uit de nieuwe IM technologie en de verlenging van de kredietfaciliteit.Dat zei chief executive Niraj Mehra vrijdag tijdens een buitengewone vergadering van aandeelhouders van het bedrijf.

Uit een presentatie tijdens de vergadering werd duidelijk dat de huidige verwachtingen ten aanzien van de operationele kasstroom uit conventionele mallen in de komende twaalf maanden een tekort van EUR7 miljoen oplevert om aan de liquiditeitseisen van het bedrijf te voldoen.
Gerelateerde artikelen