VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

KAS Bank wil middelmaat blijven belonen met nieuw beloningsplan

Kas Bank gaat in de herkansing. Na een eerder mislukte poging gaat de effectenbank een aangepast beloningsplan invoeren. Een verbetering, maar middelmaat blijft royaal beloond.

Een hoger basissalaris en maximering van de bonus. Dat zijn de belangrijkste wijzigingen in het nieuwe beloningsbeleid van effectenbank Kas Bank.

Het is de tweede keer in korte tijd dat de commissarissen van Kas Bank met een nieuw beloningsbeleid komen. In april dit jaar staken grootaandeelhouders - en klanten - APG en Delta Lloyd voor een dubieus beloningsplan.

Ook voor zesjesmannen
Kas Bank-bestuurders kunnen vanaf komend jaar hun basissalaris met maximaal 50 procent optrekken. In het huidige plan. Onder het huidige plan is dat nog 80 procent.

Om die bonus te toucheren moeten bestuurders wel ‘exceptionele' prestaties laten zien. Wat daarmee bedoeld wordt is niet duidelijk.

Ook voor de zesjesmannen in het bestuur van Kas Bank valt een aardig extraatje te halen. Als bestuurders exact hun doelstellingen halen, kunnen ze aanspraak maken op een bonus van 42 procent tegen nu 40 procent (voor bestuursvoorzitter Albert Röell).

De prikkel om een stapje extra te zetten is daarmee niet erg groot. En juist naar dergelijke bestuurders zijn aandeelhouders op zoek.

Hoger basissalaris
In ruil voor het lagere bonusplafond groeit het basissalaris van bestuurders met 14 procent in vergelijking met het oude plan uit 2007. In harde euro's groeit de bonus dus ook 14 procent mee. Deze is immers afhankelijk van het basissalaris. Zo dempt het verhoogde basissalaris de lagere procentuele bonus.

Topman Albert Roëll gaat onder het nieuwe beloningsregime aan basissalaris, jaarlijkse bonus en lange termijn bonus maximaal 13 procent minder verdienen dan nu nog het geval (892.500 euro). Daarbij is geen rekening gehouden met de hogere pensioenvergoeding (gerelateerd aan het salaris).

Geen doelen
Kas Bank, dat zijn geld verdient door voor pensioenfondsen, banken en broker orders af te handelen, effecten in bewaring te houden, of de effecten van deze partijen uit te lenen (securities lending), geeft geen inzicht in de exacte doelstellingen die gelden voor bestuurders.

In het nieuwe beloningsplan hebben de commissarissen het over zaken als
rendement op eigen vermogen en efficiency ratio, maar hoe hoog de meetlat gelegd wordt blijft ongewis.

Saillant detail bij Kas Bank: de tijdelijk president-commissaris van de Amsterdamse effectenbank heet Jean Frijns. Inderdaad, de man die verantwoordelijk was voor regelgeving over deugdelijk ondernemingsbestuur (de commissie Frijns).

De pleitbezorger van goede corporate governance zal zijn eigen richtlijnen beslist niet willen opofferen in deze nevenfunctie.

LEES OOK:

27 april 2010