VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bernanke geeft opnieuw een slinger aan de geldpersen

Ruim 28.000 dollar per seconde. Met die snelheid gaat de Amerikaanse centrale bank komende maanden geld bijdrukken. Een nieuwe poging om de economie op de been te helpen. Met het laatste hulpmiddel dat er is.

Tien procent van de Amerikanen heeft geen werk, maar de werknemers van het Amerikaanse hoeven niet te vrezen voor hun baan.

Dankzij nieuwe maatregelen van de Federal Reserve, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, mogen zij tot na volgende zomer .

De Amerikaanse centrale bankiers maakten op hun bijeenkomst van woensdagavond een eind aan ruim twee maanden speculatie.

Al het mogelijke
Sinds Fed-voorzitter Ben Bernanke eind augustus aangaf 'al het mogelijke' te zullen doen om het haperende economisch herstel te ondersteunen, nam de speculatie toe over een extra stimulusrondje voor de Amerikaanse economie.

En die is er gekomen. Concreet zullen de Amerikaanse centrale bankiers zo'n 600 miljard dollar aan geld bijdrukken, om obligaties op te kopen. Direct na die mededeling zakte de dollar al weg ten opzichte van de euro.

Dat de economie in de VS en Europa nog niet op eigen benen kunnen staan blijkt ook uit een dinsdag verschenen van de Oeso.

Het beetje groei van dit jaar was allesbehalve robuust. Het waren voornamelijk de stimulusprogramma's van de Amerikaanse en Europese overheden die voor groei zorgde. Die effecten zijn nu bijna uitgewerkt.

De bedoeling was dat burgers en bedrijven de rol van de overheid zouden overnemen en weer aan het investeren en consumeren zouden slaan. Maar dat gebeurt niet, veel Amerikanen zitten nog steeds in diepe problemen.

Dat is niet verwonderlijk gezien de deplorabele situatie waarin een groot deel van de bevolking zich bevindt. De werkloosheid is nog steeds torenhoog (richting tien procent), een kwart van de Amerikaanse huisbezitters hebben meer schuld dan hun woning waard is en 14 procent van de Amerikanen leeft onder de armoedegrens (meer dan 40 miljoen mensen).

Met het massaal bijdrukken van geld hoopt de Fed kredieten goedkoper te maken, wat in theorie consumenten tot spenderen en ondernemers tot investeren moet aanzetten.

Ook de financiële markten moeten profiteren van de ingreep. De Fed neemt obligaties over van beleggers en hoopt dat die de opbrengst opnieuw op de beurs besteden. Met hogere obligatie- en aandelenkoersen als gehoopt resultaat.

Kritiek
Zo'n twee maanden heeft het geduurd voordat de Fed uiteindelijk tot dit besluit is gekomen. Het gaf critici de tijd  om hun pijlen af te vuren. Bernanke zou hoog spel spelen met de nieuwe ronde steun. Door geld bij te drukken kunnen makkelijk nieuwe bubbels ontstaan.

Ook pompt de Fed de eigen balans nu tot obese proporties op. Ooit moet dat geld weer uit de economie gedweild worden en dat zou wel eens een pijnlijke operatie kunnen blijken.

En dan zijn er nog twijfels over de doelmatigheid van de maatregelen. De enorme bedragen waarvoor de Amerikaanse centrale bank waardepapieren heeft gekocht komen in eerste instantie helemaal niet terecht bij de consument, alle beeldspraak over geldstrooiende helikopters ten spijt.

De miljarden komen eerst terecht bij commerciële banken. Alleen als banken deze vrije reserves gebruiken om krediet te verstrekken stijgt de hoeveelheid geld in de economie. Het komt dan ook slecht uit dat veel Amerikaanse financials nog steeds naar adem happen om overeind te blijven.

Agressief
Je moet het Ben Bernanke in ieder geval nageven: hij is niet van zijn geloof gevallen. De voorzitter van het stelsel van Amerikaanse banken is een gekend voorstander van hard en fel ingrijpen als de economie dat nodig heeft.

is de les die Bernanke getrokken heeft tijdens zijn jarenlange onderzoeken naar de vorige grote crisis, in de jaren dertig. Wankelmoedig ingrijpen van de overheid maakte die depressie langer en dieper dan nodig was.

De aangekondigde maatregelen van de Fed zijn draconischer dan de markt verwacht had. Beleggers hielden rekening met een extra stimuleringsronde van 500 miljard dollar. De centrale bankiers oordeelden uiteindelijk dat (voorlopig) 600 miljard dollar nodig is om het trage herstel van de economie te versnellen.

Dat is een stuk minder dan de 1.000 miljard waarvan in september sprake was. Maar de Fed heeft al laten weten door te gaan met miljardeninjecties als het gewenste effect uitblijft.

De drukpers is het laatste middel dat Bernanke in handen heeft. Hij gaat het uitnutten, dat lijkt zeker.