VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

BAM verspeelt jaarwinst door nieuwe tegenvaller vastgoed-divisie

Bouwbedrijf BAM had er al voor gewaarschuwd: nieuwe afwaarderingen in de eigen vastgoeddivisie. Naar nu blijkt verdampt daardoor vrijwel de gehele winst over 2010.

Een nieuwe winstwaarschuwing van BAM: het bedrijf laat weten 177 miljoen verlies te moeten nemen op de eigen vastgoeddivisie.

Het zorgt ervoor dat de bouwer verwacht het jaar af te sluiten met "een nettoresultaat van ongeveer break-even. "

Somber
De bouwer uit Bunnik is uitermate somber over de Nederlandse woningmarkt. "Steeds meer projecten worden uitgesteld of stopgezet", zo schrijft de bouwer.

En ook bij lopende projecten is schraalhans keukenheer. Er wordt beknibbeld op extraatjes. Weer een citaat van Bam: "Ook in lopende exploitaties treedt vertraging, verdunning en versobering op met derhalve latere en lagere opbrengsten."

Bam ziet de omstandigheden in de markt de afgelopen maanden alleen maar verslechteren. Vandaar dat besloten is vastgoed onder eigen beheer met 129 miljoen af te waarderen. Daar komt een operationele tegenvaller van 50 miljoen euro boven op.

Onverwacht
Het pessimisme van de bouwer komt ietwat onverwacht. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers zag topman Joop van Oosten nog positief: "we zien wat signalen die hoopgevend zijn". Vooral het groot aandeel particulieren in de woningverkopen is positief, aldus de ceo.

Bij die gelegenheid in augustus werd ook duidelijk dat Van Oosten verdere voorzieningen op Vastgoed voorzag. Dat blijkt nu het geval.

Zoveelste afwaardering AM
Dat vastgoed opnieuw het koekoeksjong is bij Bam is niet nieuw. In februari er ook al een winstwaarschuwing worden afgegeven vanwege tegenvallers in die divisie.

Bam hangt die tegenvallers graag op aan de tegenvallende woningmarkt -ook nu weer- maar er is meer aan de hand. BAM heeft vanaf 1 januari de twee eigen werkmaatschappijen in vastgoed, BAM Vastgoed en AM, samengevoegd.

Bij die samenvoeging bleek de divisie AM behoorlijk wat lucht op de balans te hebben. De verwachte opbrengsten waren te ver opgepompt. Een flink deel van de directie van AM moest het veld ruimen en BAM besloot tot een afboeking van miljoenen. Voor beleggers het teken om het aandeel massaal in de verkoop te gooien.

Fors lager
Ook na deze nieuwe tegenvaller koerst het aandeel . Beleggers lijken flink chagrijnig door de derde winstwaarschuwing in een jaar tijd.

Tegenover de pers trekt topman Nico de Vries . "We moeten vaststellen dat AM geen gelukkige investering is geweest," stelt de onlangs aangetreden ceo.  Zijn voorganger Joop van oosten zag de vastgoed-tak juist als een groeimachine.

De Vries kondigde aan een verkoop van onderdeel AM sterk te overwegen als een partij een goede prijs biedt. Een overbodige opmerking. Niemand biedt in het huidige klimaat een goede prijs voor het vastgoed. De Vries is dan ook sceptisch over de kans dat een dergelijke koper zich meldt.

De toekomst
Naar verwachting zal BAM over het gehele jaar 2010 een nettoresultaat van ongeveer break-even rapporteren. In de eerste jaarhelft verdiende het concern nog 56 miljoen euro.

Meer over heel 2010 volgt binnen twee weken als Bam de cijfers over de eerste negen maanden presenteert.

Maar de echte vuurproef moet nog volgen. Bam merkt op geen verdere afwaarderingen op goodwill te verwachten binnen de vastgoed-divisie. Maar die conclusie volgt naar aanleiding van "interne berekeningen."

Uit de blijkt prognosticeren niet de sterkste kant van het bedrijf. Het is wachten op de mening van de account. De jaarcijfers dus.
Gerelateerde artikelen