VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Unilever en Imtech beleven mooie beursweek, Bam afgestraft

Een bewogen beursweek. Met een stevige kapitaalinjectie van de Fed, behoorlijke uitslagen op het Damrak en uiteindelijk gunstige Amerikaanse werkloosheidscijfers. De AEX koos uiteindelijk de weg omhoog. So far so good.

Vooraf was het de week van de kwartaalcijfers. Een fors pakket bedrijven maakten hun prestaties over het derde kwartaal bekend. Met wisselend succes.

Alleen Unilever wist beleggers echt te verwennen met zijn resultaten. Het levensmiddelenconcern verraste met mooie groeiresultaten, vooral met dank aan landen als China en India. Unilever won bijna 6 procent, ongekend voor het bedrijf.
Behalve Unilever waren er nog drie beursfondsen die opvielen deze week.

Allereerst en in negatieve zin: bouwer Bam.

Het bouwbedrijf met een winstwaarschuwing. De vastgoedontwikkelingstak AM bleek nog meer lucht op de balans te hebben dan al gedacht.

De nieuwe topman Nico de Vries liet zich ontvallen AM achteraf liever niet gekocht te hebben. Verkopen lijkt echter geen optie omdat er waarschijnlijk simpelweg geen kopers zijn. De kans op dividend is door de forse winstwaarschuwing een stuk kleiner geworden. BAM verloor dik 7 procent.

De nieuwe strategie van Imtech werd daarentegen met instemming begroet. De technische dienstverlener liet weten in 2015 bijna dubbel zoveel omzet te willen genereren en tegelijk de winstgevendheid licht verhogen.

Dat gaat niet lukken met de huidige omzet van het bedrijf. Imtech zal dan ook verder op overnamepad gaan. Imtech zal zijn klanten ook meer gaan volgen richting opkomende markten.

Na de voorzichtige ambities van bijvoorbeeld en begroette de markt de ambitie van Imtech met gretigheid. De onderneming mag ambitieus zijn, teleurgesteld heeft het zelden. Beleggers beloonden het aandeel met een koerswinst van ruim 6 procent op woensdag.

Grootste stijger deze week was het aandeel van staalgigant ArcelorMittal, dat meer dan 10 procent won na een afstraffing vorige week. De opleving was te danken aan goede cijfers over de Chinese industrie en de lage dollarkoers.

Meer cijfermateriaal
Ook deze week: de cijfers van TNT en DSM. Beide vielen tegen. Bij TNT geldt dat vooral voor de postdivisie, terwijl er ook weinig nieuws was over de splitsing van de activiteiten.

Tussen de grote bedrijven door publiceerde een groot aantal kleine bedrijven hun derdekwartaalrapport. Ook hier een wisselend beeld. Bedrijven als Neways en HES kwamen met opbeurende berichten.

Tegenvallend waren de cijfers van Kas Bank en Fornix Dat gold ook voor Brunel, maar opbeurende woorden van de bestuursvoorzitter en een belofte over dividendstabilisatie zorgde toch voor kopers in de markt.

Ten Cate viel niet in de smaak. De winstgroei ten opzichte van vorig jaar was fors, maar vergeleken met het tweede kwartaal was er sprake van een winstdaling.

Muur van dollars
Het kwartaalcijfergeweld werd overschaduwd door de omvangrijke geldinjectie die de Fed het Amerikaanse financiële systeem gaat toedienen en de verkiezingsnederlaag van Obama.

De 600 miljard dollar waarmee de Fed schuldpapier van banken gaat opkopen was meer dan verwacht. De tijdspanne waarin de Fed dit wil doen is weer wat langer dan voorzien. Uiteindelijk reageerden beleggers opgetogen.

Dat gold ook voor de Aziatische beurzen, maar de monetaire autoriteiten aldaar zijn minder blij. Zij vrezen een kapitaalstroom richting het Oosten, met alle mogelijke nare gevolgen van inflatie en hoge eigen wisselkoersen tot gevolg. Vraag is of de Fed alle aangekondigde dollars ook daadwerkelijk in de economie moet pompen.

De Amerikaanse economie bleek in oktober meer banen te hebben gecreëerd dan gedacht. Het macro-plaatje en ook het bedrijfseconomisch beeld blijft niettemin gemêleerd. Het Europese schuldenprobleem steekt weer duidelijk de kop op en de gevolgen van het Fed-beleid zijn lastig te overzien.