VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Grote verschillen in winstontwikkeling kleine bedrijven

De Nederlandse economie herstelt met horten en stoten. De ene sector profiteert daar meer van dan de andere, zo maken de derde kwartaalcijfers duidelijk. Vooral die van de wat kleinere fondsen. Over tegenwind in de ICT en zonneschijn in de technologie.

Een stroom aan derdekwartaalcijfers deze week. De verschillen zijn opvallend.

ICT dienstverleners hebben het zwaar. Dat geldt ook voor een papierfabrikant als Crown Van Gelder. Het innovatieve technologiebedrijf TKH heeft de wind juist in de zeilen.

Papier
Papierfabrikant Crown Van Gelder (CVG) teleur. Het slaagt er maar niet in de hoge grondstofkosten in de papierprijzen door te berekenen. 2010 zal een verlies van enkele miljoenen euro's opleveren. Bovendien zijn nog buitengewone lasten te verwachten.

Beleggers koesterden nog enige hoop op een positief resultaat omdat de celstofprijs, de belangrijkste grondstof voor papier, sinds de zomer aan een voorzichtige daling was begonnen.

De kosten van celstof oftewel pulp zijn goed voor de circa de helft van de totale bedrijfskosten van CVG en zijn het afgelopen jaar verdubbeld. Het bedrijf is duidelijk te klein om afnemers zijn wil op te leggen en heeft geen mogelijkheden de grondstofkosten te verlagen. Een grote papierfabrikant als het Zuid-Afrikaanse Sappi boekte onlangs wel een behoorlijke winst, dankzij pulpplantages in eigen beheer.

CVG zet intussen in op kostenreductie en denkt volgend jaar de kostenbasis met 4 miljoen euro te drukken. Het bedrijf benadrukt dat de financiële positie onverminderd sterk blijft. Of er weer een dividend van 0,50 euro per aandeel in zit moet worden afgewacht.

ICT-dienstverleners
Het gaat al langer niet goed in de ICT-dienstverlening. De rapportages van Ordina en Ctac maakten duidelijk dat er nog altijd geen licht te bekennen valt. SAP-specialist Ctac in het derde kwartaal 2 ton.

De onderneming uit Den Bosch verwacht 2010 winstgevend af te sluiten, maar het houdt niet over. Topman Henny Hilgerdenaar ziet geen verbetering in het vierde kwartaal. Klanten blijven terughoudend met het doen van grote investeringen.

De vielen niet tegen, maar de geschetste vooruitzichten stelden analisten teleur. Voor het gehele jaar rekent het bestuur op een bedrijfsresultaat van circa 16 miljoen euro, beduidend lager dan de 20,4 miljoen euro waar SNS Securities op had gerekend.

Mede geholpen door de verkoop van het bedrijf Ormit verwacht Ordina dit jaar binnen de bankconvenanten te blijven. Solide is het allemaal nog niet. De overheid is goed voor ruim 40 procent van de omzet van Ordina en dat maakt het bedrijf kwetsbaar. Zo drukte de langdurige kabinetsformatie de omzet met 5 procent.

 

Biotech
In de Nederlandse, beursgenoteerde biotech-sector zijn de geluiden wisselend. Eerder deze week kwam midcapper . Dat was vooral te wijten aan een eenmalige tegenvaller.

Biotechbedrijf . Het Mechelse bedrijf liet weten vast te houden aan de eerder in het vooruitzicht gestelde omzet van 135 miljoen euro. Winst dus.

Bij de halfjaarcijfers rapporteerde het bedrijf nog een verlies van 10,5 miljoen euro. Het derde kwartaal is volgens de eigen verwachting van het bestuur verlopen en blijkbaar komen er dit jaar nog behoorlijk wat mijlpaalbetalingen binnen.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek dus bij Galapagos. Wel blijkt de start van de tweede klinische fase naar een middel tegen botkanker een kwartaal vertraging te hebben opgelopen.

bedrijfsresultaat tot 0,7 miljoen euro. Het aantal nieuw opgeslagen stalen navelstrengweefsel steeg van 900 tot 3.200. De omzet liep terug van 9,7 miljoen tot 9,6 miljoen euro. toonde zich eveneens positief over de toekomst.

TKH
Grote progressie ten opzichte van vorig jaar maakt TKH. Na een denkt de onderneming uit Haaksbergen aan de bovenkant van de eerder afgegeven winstrange van 34 tot 38 miljoen euro uit te komen. TKH is daarmee weer hard op weg richting de topwinst van 50 miljoen euro uit 2008.

Gelijktijdig met de kwartaalcijfers maakte TKH bekend voor 9,2 miljoen dollar het aan de Nasdaq genoteerde . Dit bedrijf is actief in beveiligingsoplossingen en telt een jaaromzet van 25 miljoen euro. TKH biedt een premie van liefst 59,1 procent voor de aandelen. De overname past in het streven van TKH de positie in beveiliging te verhogen.

Naar schatting komt de omzet hieruit op jaarbasis rond de 120 miljoen euro te liggen, circa 13,5 procent van de concernomzet. Dat dient in 2012 richting de 20 procent te gaan. Goede kans dat TKH juist daarvoor ook interesse in Nedap heeft. Nieuws over de buren uit Groenlo was er niet.