VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Strukton moet Oranjewoud minder conjunctuurgevoelig maken

Een betere bescherming tegen conjunctuurschommelingen. Dat hoopt Oranjewoud door de overname van bouwconcern Strukton binnen te hebben gehaald.

Dat bleek tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering van het Goudse advies- en ingenieursbureau ter gelegenheid van de acquisitie.

Volgens Sanderink was Oranjewoud met hoofdzakelijk één discipline (milieuadviesvraagstukken) niet in balans en kwetsbaar. Naast de bestaande milieupoot zullen twee andere ingenieursdiensten, infrastructuur en ruimtelijke ordening, ontwikkeld gaan worden. In tegenstelling tot de reguliere woning, kantoor- en utiliteitsbouw zijn deze takken van sport minder vatbaar voor conjunctuurschommelingen.

Strukton, dat bijna drie kwart van zijn omzet (1,36 miljard euro in 2009) uit de rail- en infrastructuurmarkt haalt, moet de infrastructuurpoot meer kritische massa en potentieel gaan geven. Strukton kost Oranjewoud minimaal 228 miljoen euro. Voor de aandelen betaalt Sanderink 168 miljoen euro en daar komt nog 60 à 120 miljoen euro bij voor Strukton's schulden.

Synergie
Sanderink zal Strukton persoonlijk ter hand nemen en kan aan de bak. Hij staat voor twee opdrachten tegelijkertijd. Enerzijds Strukton herstructureren en ook direct omzetsynergieën uit de overname weten te persen. Kostenbesparingen zullen er nauwelijks zijn.

Beide bedrijven hebben ogenschijnlijk weinig synergiepotentieel. Sanderink denkt daar anders over. Van de ontwerptafel via de projectrealisatie tot het onderhoud. Potentiële opdrachtgevers willen volgens Sanderink een ‘one stop shop' en kunnen daarvoor nu bij hem terecht. Deze verbreding moet de terugval bij bestaande activiteiten gaan opheffen.

Slop
Bestuursvoorzitter en oprichter Gerard Sanderink moet de winstgevendheid van Strukton snel uit het slop zien te trekken. Het concern heeft het huis niet helemaal op orde.

De winstontwikkeling van Strukton is de afgelopen jaren steeds meer uit de pas gaan lopen bij de omzet. Zo was 2009 qua omzet een recordjaar, maar bereikte de winst een dieptepunt.

Het bedrijf heeft verliesgevende projecten aangenomen om mensen maar aan het werk te houden en ook het managen van die projecten verloopt stroef.

Die trend wil Sanderink stoppen door selectiever te zijn bij het aannemen van werken, het projectmanagement te verbeteren en flink op de kosten te letten. Hij deed dit eerder al bij Oranjewoud en denkt dit succes te kunnen herhalen.

Niet verkopen
Strukton omvat behalve de infrastructuuractiviteiten ook een vastgoed- en bouwdivisie en een worksphere-tak gericht op technisch en facility management.

Sanderink heeft verkoper Nederlandse Spoorwegen en de vakbonden moeten toezeggen deze ten minste de eerste twee jaar niet af te stoten. In de tussentijd valt ook hier nog het nodige te verbeteren.

Op den duur lijkt afstoting voor de hand te liggen om zo geld vrij te maken voor de uitbouw van de poot ruimtelijke ordening door acquisities.

Macht delen
De overname van Strukton is een markant punt in de Sanderink is het buitenbeentje onder Nederlandse bestuursvoorzitter. Hij ontvangt geen salaris en had als enige beursonderneming geen commissarissen die over zijn schouders meekeken.

Met de overname moet Sanderink ook een deel van zijn macht inleveren. Na de aandelenemissie heeft hij nog maar 60 procent van het aandelen in handen en komt er met Pieter Pijper een financieel directeur naast hem.

Aan commissarissen had hij tot nu toe geen behoefte. Oranjewoud was volgens Sanderink ‘niet in balans' en hij ‘wilde nieuwe commissarissen niet direct opzadelen met enige verantwoordelijkheid daarvoor'. Deze bezwaren zijn nu uit de wereld. Om de besluitvorming van het flink uitgedijde nieuwe Oranjewoud te waarborgen gaan Herman Sprenkelink, Wim te Kamp en Jan van Zeeland toezicht houden op de directie. ‘Geen vriendenclubje', zo benadrukte Sanderink.

Succes
Of Oranjewoud erin slaagt de uitdagingen te volbrengen en kansen te benutten valt nog te bezien. Overnames deed Oranjewoud de afgelopen jaren in hoog tempo, de conjunctuur werkt niet mee en tussen het ingenieursbureau Oranjewoud en Strukton moet een effectieve samenwerking tot stand worden gebracht.

In eerste instantie blijven de financiële verhoudingen sterk, maar naarmate de winstgevendheid van Strukton langer uitblijft, komen deze onder druk te staan en verliest Sanderink zijn sterke onderhandelingspositie.