VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Fugro ziet zonnige toekomst ondanks prijsdruk

Een hogere omzet maar lagere marges. Dat is het verhaal van bodemonderzoeker Fugro dit jaar. Een aantrekkende olieprijs maakt het bedrijf zelfverzekerd over komend jaar.

Over geheel 2010 handhaaft bodemonderzoeker Fugro zijn eerder uitgesproken verwachtingen. Zo voorziet het een nettowinst van 260 miljoen euro (2009: 263,4 miljoen euro) op een omzet van meer dan 2,2 miljard euro (2009: 2,05 miljard).

De fractioneel lagere winst ten opzichte van een hogere omzet verraadt dat prijzen nog zeker niet terug zijn op het niveau van voor de crisis.

Waar Fugro in de tweede helft van 2010 de omzet verwacht te zien stijgen met 15% ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar, denkt het de winstmarge over het gehele jaar uiteindelijk uit te zien komen op 11,8% (2009:12,8%).

Druk op zee
Onder meer binnen de markt voor seismische activiteiten op zee staan de tarieven nog steeds onder druk. De concurrentie binnen dit segment geeft momenteel de prioriteit aan de vulling van het orderboek boven winstgevendheid, aldus Fugro.

Aan de vraag bij de overige takken hoeft het in ieder geval niet te liggen. Zo ziet Fugro in het tweede halfjaar de behoefte naar services op land toenemen. Verder verwacht het dat de vraag naar geofysisch onderzoek vanuit de lucht en geologische studies zich zal herstellen.

Het totale orderboek heeft zich gestabiliseerd naar het niveau van mid-2010 en bedraagt ongeveer de omzet over acht maanden; aan de hand van de verwachte omzet een bedrag van grofweg 1,5 miljard euro.

Al met al, ziet de bodemonderzoeker de olie- en gasindustrie weer aantrekken nu het olielek in de Golf van Mexico is gedicht en de olieprijs zich stabiliseert.

Het verwacht dan ook dat investeringen in de exploitatie van nieuwe velden met 12% zal toenemen over geheel 2010 en stelt dat deze groei hoger zal zijn in 2011.
Gerelateerde artikelen