VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Ondanks Ierland en China gaat AEX toch fractioneel hoger de week uit

De bewogen weken volgen elkaar op. Deze week deden de Ierse schulden en de oplopende Chinese inflatie beleggers bibberen. Door enkele goede bedrijfscijfers, wat positieve berichten uit de VS en hoop op redding voor de Ieren was er toch nog lichte winst.

Vooral het feit dat Ierland aanvankelijk te trots bleek om voor hulp aan te kloppen bij internationale instanties als het IMF maakte beleggers onrustig.

Niet zozeer de Ierse staatschuld, maar vooral de vereiste steun aan het Ierse bankwezen maakt de markt onzeker.

Later verklaarde de Ierse regering zich bereid steun te vragen indien de ECB het Ierse bankwezen niet langer in leven zou houden. De Ierse regering is nu in gesprek met het IMF, de ECB en de Europese Commissie over een noodkrediet. Dat gaf weer hoop.

Positieve verrassingen
De stroom derdekwartaalcijfers loopt op zijn einde. Afgelopen week gaf wederom een wat gemengd beeld. Boskalis zorgde voor de grootste verrassing door met een stevig hogere winstverwachting naar buiten te komen. Het aandeel steeg met liefst 10 procent.

Topman Berdowski is vooral voor de langere termijn positief. Eenzelfde verhaal geldt voor ingenieursbureau Fugro die positief is over de toekomst vanwege aantrekkende investeringen van de olie- en gasindustrie.

Air France-KLM verraste positief door voor het gehele boekjaar 2010-2011 een operationeel resultaat van ruim 300 miljoen euro te verwachten. Drie maanden geleden werd nog uitgegaan van een break-even resultaat en dan ook nog exclusief de impact van de IJslandse aswolk.

Maar ook tegenvallers
De derdekwartaalwinst van Ahold viel beleggers tegen. Vooral in de Verenigde Staten heeft de supermarktketen last van stevige concurrentie. Onduidelijk is nog of Ahold een bod zal doen op het Hema-concern. Beide concerns zouden goed bij elkaar passen.

Non-food brengt Ahold hogere marges en zowel Ahold als de Hema werken naar een combinatie van food- en non-food. Hema heeft bovendien veel ervaring met eigen merken, waar Ahold vast de vingers van aflikt.

Bouwer BAM heeft het zwaar. Het verlies was nog hoger dan gedacht en de omzetprognose is stevig neerwaarts bijgesteld. Reed Elsevier stelde eveneens teleur. Het herstel duurt beleggers langer dan gedacht. Ondanks handhaving van de prognose werd het aandeel in de verkoop gedaan.

Smallcaps
Behoorlijk wat kleinere bedrijven kwamen nog met updates over het derde kwartaal.

De werd positief onthaald. Waar het bedrijf eerder voor de tweede jaarhelft 2010 een hoger bedrijfsresultaat voorspelde ten opzichte van de tweede helft van 2009 (1,6 miljoen euro), denkt het nu het resultaat over de eerste jaarhelft 2010 te overtreffen (2,5 miljoen euro). Een opwaartse bijstelling dus voor het bedrijf dat onlangs topman Bram Schot de laan uit stuurde.

, handelshuis in onder meer specerijen en noten, liet weten dat de resultaten in het derde kwartaal zich in lijn met de eerste jaarhelft hebben ontwikkeld. Dat is gunstig, want autonoom steeg de nettowinst in de eerste jaarhelft met 26 procent. Daar komt dan nog de positieve bijdrage van de dit jaar geacquireerde bedrijven bij. Acomo verwacht dat 2010 een zeer goed jaar voor de aandeelhouders zal worden. Bij de halfjaarcijfers ontbrak het woordje ‘zeer' nog.

verwacht over de tweede jaarhelft een belangrijke (12-20 procent) stijging van de omzet . Voor geheel het jaar wordt een duidelijke (7-12 procent) omzetgroei voorzien. De nettowinst zal fors (45 procent plus) stijgen ten opzichte van het uiterst zwakke 2009 (1,1 miljoen euro), ook gecorrigeerd voor de reorganisatielast van 3,5 miljoen die vorig jaar werd getroffen.

Analisten hadden daar al min of meer rekening mee gehouden. De huidige ontwikkelingen zullen Nedap sterken in haar opvatting op eigen kracht verder te kunnen. Op de dag van publicatie steeg het aandeel Nedap en daalde de koers van belager TKH.

zag de voor schulden gecorrigeerde waarde van haar beleggingen (nettovermogenswaarde) stijgen van 4.713 miljoen (74, 14 euro per aandeel) per ultimo 2009 tot 5.544 miljoen euro (84,80 euro per aandeel) per 30 september 2010. In dit getal zijn de niet-beursgenoteerde belangen, ruim de helft van de portefeuille, tegen boekwaarde opgenomen.

Eind vorig jaar schatte HAL de marktwaarde van de niet-beursgenoteerde beleggingen 761 miljoen euro (11,64 euro per aandeel) hoger in dan de boekwaarde. Gezien de vlakke winstontwikkeling bij de brillenketens (m.n Pearl en Specsavers), het leeuwendeel van de niet-beursgenoteerde beleggingen, zullen daarin mogelijk niet al te veel wijzigingen optreden.

De totale nettovermogenswaarde komt dan uit op 96,44 euro(84,80 + 11,64). Sinds 30 september zijn de beursgenoteerde belangen van HAL (Boskalis, Vopak en Dockwise) circa 95 miljoen meer waard geworden, gelijk aan circa 1,50 per aandeel. Dat zou een actueel nettovermogenswaarde geven van circa 98 euro per aandeel. De huidige beurskoers van 90 euro ligt daar circa 8 procent onder.