VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Nederlandse beursfondsen gaan profiteren van Duitse groei

De grootste economie van Europa stevent af op de snelste groei sinds de Duitse eenwording in 1991. Nederlandse bedrijven liften mee op het Duitse succes.

De Duitse economie is in het derde kwartaal met . Duitsland profiteert als geen ander van de groei in Azië.

De Duitse economie presteert daardoor beduidend beter dan andere eurolanden. Ter vergelijking, de Nederlandse economie groeide in het derde kwartaal met slechts 1,8 procent.

De Aziatische vraag naar Duitse auto's en machines is ongekend. Duitse economen rekenen voor geheel 2010 op een groei van 3,7 procent, het hoogste percentage sinds 1991, het jaar van de Duitse eenwording. Uiteraard is de vergelijkingsbasis uiterst zwak. Vorig jaar kromp de Duitse economie met 4,7 procent.

Een economische groeivertraging in Azië zou Duitsland en dus de gehele eurozone zeer ongelegen komen. Nu de inflatie in het Verre Oosten aan het oplopen is en renteverhogingen in het verschiet liggen, zou deze vrees wel eens bewaarheid kunnen worden.

Toch lijkt een klassieke conjunctuurherstel in Duitsland aanstaande. Aangezwengeld door de export, trekken nu ook de aan (+3,7 procent) en zijn de eerste tekenen van herstel van de consumptie waarneembaar.

De Duitse consument besteedde het afgelopen kwartaal 0,4 procent meer dan een jaar geleden. Ook het vertrouwen van de Duitse consument zit weer in de lift. Een robuuste Duitse arbeidsmarkt en vertrouwen in een aanhoudend sterke economie stuwen het positivisme.

Nederlandse bedrijven profiteren...
Bijna alle Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben baat bij de Duitse opleving. De een uiteraard wat meer dan de ander. De recente cijferstroom heeft enig inzicht gegeven welke Nederlandse bedrijven kunnen profiteren van het Duitse groeiwonder. Een kleine greep:

is gedegen geografisch gespreid, maar met 17 procent van de omzet worden toch de meeste producten in Duitsland afgezet. Aalberts kende een prima derde kwartaal.

, leverancier aan de automobielindustrie, haalt ruim de helft van de omzet uit Duitsland en kende dan ook een zeer sterk derde kwartaal.

betrekt een kwart van de totale omzet uit Duitsland en verhoogde onlangs nog haar langetermijndoelstellingen.

haalt liefst circa 60 procent van de omzet uit Duitsland. Het bedrijf verraste het afgelopen kwartaal in positieve zin.

Nederlandse uitzendbureaus zijn ook sterk in Duitsland. haalt liefst 16 procent van de omzet uit Duitsland. Voor Randstad is dat ruim 10 procent en voor 7 procent. Ook telecombedrijf is met E-Plus sterk aanwezig in de Duitse markt. Voorts hebben veel Nederlandse beursgenoteerde vastgoedfondsen grote posities in Duitsland.

...maar nog niet allemaal
Bedrijven die afhankelijk zijn van de Duitse consument hebben het nu nog zwaar,maar dat kan nog ten goede keren. Een goed voorbeeld is , de Friese fietsenfabrikant, die een kwart van de bedrijfsomzet uit Duitsland haalt. De derdekwartaalcijfers lieten nog druk op de Duitse omzet zien.

Vanwege het broze herstel van de Duitse bouwmarkt is het voor bouw- en bouwgerelateerde bedrijven als en nog geen vetpot.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net