VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Alleen praten helpt ICT-bedrijven Ordina en Qurius al aan flinke koerswinst

Voert het Belgische IT-bedrijf RealDolmen nu wel of geen overnamegesprekken met de Nederlandse bedrijven Ordina en Qurius? Zelfs directeur Bruno Segers kan daar geen duidelijkheid over verschaffen. Intussen stijgen de koersen van vermeende prooien flink.

Een gesprekje met persbureau Reuters. Daar begon het mee. Ceo Bruno Segers van zou gezegd hebben gesprekken met branchegenoten te voeren. Doel: een fusie of overname.

Segers . In een telefonische toelichting, ter voorbereiding voor dit artikel is de Belgische IT-topman minder uitgesproken. Segers bevestigt met meerdere partijen gesprekken te voeren, maar dat zouden geen overnamegesprekken zijn.

Beleggers laten zich aan dergelijke, diffuse nuances weinig gelegen liggen. De koersen van Qurius stijgt flink, net als Ordina, zij het met vertraging SAP-specialist Ctac, niet specifiek genoemd, lift met een koerswinst van meer dan 4 procent aardig mee.

Het Damrak wordt de laatste tijd veelvuldig geconfronteerd met overnames en overnamegeruchten. Op , en zijn daadwerkelijke biedingen uitgebracht.

, Fornix BioSciences en zijn onder verschillende omstandigheden onderwerp van een overnamegerucht geweest. Beleggers tonen zich erg gevoelig voor dergelijke berichten.

Weer tijd voor IT?
Voor het eerst sinds lange tijd gaat het nu dus om een mogelijke vrijage met een IT-fonds. Het is lange tijd stil geweest rond de sector, die moeilijke tijden doormaakt.

Aan de ene kant is die rust begrijpelijk omdat deze bedrijven nu kampen met behoorlijk wat overcapaciteit. Veel IT-bedrijven hebben mensen op de bank zitten, investeren is niet het eerste waar aan wordt gedacht.

Aan de andere kant is het misschien juist slim nu een slag te slaan. De koersen van de IT-dienstverleners staan historisch laag, uiteraard de slechte marktomstandigheden weerspiegelend.

Wat wil RealDolmen?
De Belgische markt voor automatiseringsbedrijven ligt er net zo zwak bij als de Nederlandse. Grote projecten zijn er nauwelijks. RealDolmen heeft desondanks grote ambities. Topman Segers laat nadrukkelijk weten te willen groeien door overnames anders zou het bedrijf zelf wel eens opgeslokt kunnen worden.

De Belgische CEO speurt naar bedrijven in de Benelux en Noord-Frankrijk. Segers: "Wij willen op termijn groeien naar 400 miljoen omzet."

Cijfertjes
Stel dat RealDolmen interesse in een Nederlands bedrijf heeft, welke overname is dan het meest logisch?

Eerst maar eens kijken naar de cijfers van het bedrijf zelf. RealDolmen staat er financieel gezond voor. Het boekte dit jaar een halfjaaromzet (periode maart t/m september) van 112,8 miljoen euro. Hierop werd een bedrijfsresultaat van 3,6 miljoen gemaakt en een nettowinst van 0,8 miljoen euro.

Het eigen vermogen bedraagt 132,6 miljoen, ruim 50 procent van het balanstotaal. De voor kasgeld gecorrigeerde schuldpositie, de nettoschuld, is slechts 8,5 miljoen euro. RealDolmen heeft een marktkapitalisatie (beurskoers maal aantal uitstaande aandelen) van circa 80 miljoen euro.

is qua omzet een stuk groter. De automatiseerder uit Nieuwegein boekte een halfjaaromzet van 227,2 miljoen. Met een bedrijfsresultaat van 1,8 miljoen euro is Ordina beduidend minder winstgevend en is financieel ook niet al te sterk. De marktkapitalisatie van Ordina bedraagt circa 164 miljoen euro, ruim tweemaal zoveel als het Belgische bedrijf.

is met een halfjaaromzet van 54,0 miljoen euro een stuk kleiner en uit dat oogpunt een meer voor de hand liggende overnamekandidaat voor de Belgen. Operationeel bezien is Qurius verliesgevend. De marktkapitalisatie van Qurius bedraagt 33 miljoen euro.

is de allerkleinste met een halfjaaromzet van 35,2 miljoen euro. Ctac is met een bedrijfsresultaat van 0,6 miljoen euro en een nettohalfjaarwinst van 0,1 miljoen euro beperkt winstgevend. De marktkapitalisatie bedraagt 25 miljoen euro.