VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beste beleggingsfondsen sturen op meer dan kosten, risico en rendement

De paradepaardjes onder de beleggingsfondsen leveren hun beleggers meer dan alleen een goedkope, goed presterende belegging. De echte winnaars hebben een heldere strategie, zijn innovatief en slopen gerust een heilig huisje hier of daar binnen de fondsenindustrie.

Drie prijswinnaars met een bijzonder karakter. Daar is geen woord teveel mee gezegd als het gaat om de fondsen iShares STOXX Europe 600, Think AMX Tracker en het Kempen Euro Credit Fund.

Het kan geen toeval zijn dat juist deze fondsen de VEB Beleggingsfonds Awards 2010 in de wacht hebben gesleept.

Zij gaan verder dan het aanbieden van een product. De beheerders van de drie beleggingsfondsen presteren sterk maar leveren meer, zoals prudent beheer, gepaste eigenzinnigheid of innovatieve drift.

Tijd voor een nadere introductie:

Goud

Ishares STOXX Europe 600 - BlackRock Asset Management

De winnaar van de VEB Beleggingsfonds Award 2010 is dit jaar naar een fonds dat in al zijn eenvoud een zeer efficiënt en kostenbewuste keuze is voor beleggers in Europese aandelen. Het fonds doet wat het belooft, het volgt de ontwikkeling van de 600 grootste Europese bedrijven en is daar helder over in haar informatie voorziening.

Het fonds behaalt bovendien kwartaal op kwartaal een goede score in VEB Fondsenrating.

Belangrijke mededeling voor fondsbeleggers
Vanaf 2011 zal de VEB fors meer beleggingsfondsen gaan volgen

Nu al biedt de toegangspoort tot informatie over een kleine duizend fondsen.
Vanaf januari vindt u hier informatie over alle in Nederland verkochte fondsen, ruim 7000 stuks.

Natuurlijk zal de VEB ze beoordelen via de VEB-rating

Zilver

Think AMX Tracker - Think Capital Asset Management

In een overvolle fondsenmarkt en trackers op vrijwel iedere index die je kunt bedenken, is er toch nog ruimte voor nieuwe producten die iets toevoegen. In december 2009 lanceerde het Nederlandse Think Capital een vijftal trackers.
Daaronder een tracker op de Midkap, de Amsterdamse index voor middelgrote bedrijven die nog niet te volgen was met een tracker. Naast de gebruikelijke lage kosten profiteren beleggers van de Nederlandse registratie en notering, want hierdoor wordt "dividend lekkage" voorkomen. Een voordeel ten opzichte van Ierse en Luxemburgse fondsen.

Meer over Think Capital:

Brons

Kempen Euro Credit FundKempen Capital Management

Dit voormalige fonds van Van Lanschot kende jarenlang tegenvallende prestaties. Het beheer van dit fonds is overgenomen door Kempen Capital Management die een nieuw beheerteam hebben aangesteld. Met resultaat, want het nieuwe team heeft sindsdien met haar gewijzigde beleggingsproces goede resultaten geboekt.

Het fonds heeft haar beheerde vermogen in de afgelopen periode sterk zien groeien. Dit is voor Kempen reden geweest om de beheervergoeding drastisch te verlagen van 84 basispunten naar 64 basispunten.

Een beheerder die haar participanten laat meeprofiteren van bereikte schaalgrootte mag uitzonderlijk worden genoemd en is daarmee een voorbeeld voor de fondsenindustrie.