VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB Beleggingsfonds Awards 2010 Goud voor iShares STOXX Europe 600

Tijdens de 32e Dag van de Belegger heeft de VEB de jaarlijkse VEB Beleggingsfonds Awards uitgereikt. De Awards werden toegekend aan beleggingsfondsen die niet alleen goed presteerden op basis van kosten, rendement en risico.

De winnaars zijn beleggingsfondsen waarbij het fondsbeheer verder gaat dan het aanbieden van een product.

De fondsenindustrie is teveel gericht op de verkoop van een product. De VEB Beleggingsfonds Awards zijn dit jaar daarom niet zomaar uitgereikt aan goed renderende beleggingsfondsen. De Awards zijn dit jaar toegekend aan fondsen die zich ook hebben weten te onderscheiden op basis van zaken die verder gaan dan de beste resultaten, zoals prudent beheer.
 
Prudent beheer
Prudent beheer van een beleggingsfonds begint met het formuleren van een heldere en duidelijke beleggingsstrategie en uitvoeren wat daarin wordt beloofd aan beleggers. Vanzelfsprekend moet transparant gemaakt worden wat de kosten zijn en verantwoording worden afgelegd voor de gemaakte kosten. Tot slot moeten de kosten zo laag mogelijk worden gehouden voor de participanten.
 
Winnaar Gouden VEB BeleggingsfondsAward 2010
iShares STOXX Europe 600 - BlackRock Asset Management

De winnaar van de VEB Beleggingsfonds Award 2010 is dit jaar naar een fonds dat in al zijn eenvoud een zeer efficiënt en kostenbewuste keuze is voor beleggers in Europese aandelen. Het fonds doet wat het belooft, het volgt de ontwikkeling van de 600 grootste Europese bedrijven en is daar helder over in haar informatie voorziening.

Het fonds behaalt bovendien kwartaal op kwartaal een goede score in .
 
Winnaar Zilveren VEB BeleggingsfondsAward 2010
Think AMX Tracker – Think Capital Asset Management

In een overvolle fondsenmarkt en trackers op vrijwel iedere index die je kunt bedenken, is er toch nog ruimte voor nieuwe producten die iets toevoegen. In december 2009 lanceerde het Nederlandse Think Capital een vijftal trackers. Daaronder een tracker op de Midkap, de Amsterdamse index voor middelgrote bedrijven die nog niet te volgen was met een tracker.

Naast de gebruikelijke lage kosten profiteren beleggers van de Nederlandse registratie en notering, want hierdoor wordt “dividend lekkage” voorkomen. Een voordeel ten opzichte van Ierse en Luxemburgse fondsen.
 
Winnaar Bronzen VEB BeleggingsfondsAward 2010
Kempen Euro Credit Fund – Kempen Capital Management
 
Dit voormalige fonds van Van Lanschot kende jarenlang tegenvallende prestaties. Het beheer van dit fonds is overgenomen door Kempen Capital Management die een nieuw beheerteam hebben aangesteld. Met resultaat, want het nieuwe team heeft sindsdien met haar gewijzigde beleggingsproces goede resultaten geboekt. Het fonds heeft haar beheerde vermogen in de afgelopen periode sterk zien groeien.

Dit is voor Kempen reden geweest om de beheervergoeding drastisch te verlagen van 84 basispunten naar 64 basispunten. Een beheerder die haar participanten laat meeprofiteren van bereikte schaalgrootte mag uitzonderlijk worden genoemd en is daarmee een voorbeeld voor de fondsenindustrie.

Vereniging van Effectenbezitters