VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dockwise doet claimemissie voor financiering megaschip

Topman André Goedée kan de koopovereenkomst gaan tekenen. Zijn aandeelhouders stemden in met een aandelenemissie voor de financiering van het grootste schip ter wereld voor het transport van platforms. Een aanschaf die niet zonder risico's is.

De totale kosten voor het megaschip bedragen 200 miljoen dollar. Voor het overige deel is een nieuwe lening met een bankensyndicaat afgesloten. De helft van de koopsom wordt bijeengebracht door de uitgifte van 4,6 miljoen nieuw aandelen Dockwise via een claimemissie, waardoor het aantal uitstaande aandelen toeneemt met 22 procent tot 25,2 miljoen.

Goedée lichtte de plannen van de maritieme dienstverlener toe tijdens een speciale aandeelhoudersvergadering.

Met een emissiekoers van 17 euro per aandeel heeft Dockwise de korting ten opzichte van de laatste beurskoers (18,75 euro) beperkt weten te houden. De emissie is volledig gegarandeerd door de vier grootaandeelhouders HAL, Project Holland Fonds, Sankaty en Skagen.

Maatje groter
De wereldleider in de maritieme transportsector heeft een transportschip ontworpen en getest dat 100.000 ton kan vervoeren. Dockwise gaat daarmee voor een maatje groter en verwacht met de nieuwe vlootaanwinst vijf megatransporten per twee jaar te kunnen voltooien. Ieder transport zal tenminste 30 miljoen dollar moeten opleveren.

De afmetingen van het dek zijn 275 bij 70 meter en het vaartuig is zowel aan voor- en achterzijde geheel open. Daardoor kan een olieplatform of kraan eenvoudig worden geladen en gelost.

Het momenteel grootste schip ter wereld, de Blue Marlin, is ook in bezit van de maritiem dienstverlener en in staat om 60.000 ton te transporteren.

Dockwise wil voor 1 januari 2011 de definitieve opdracht aan een Koreaanse werf verstrekken. Het schip moet voor 1 oktober 2012 in de vaart zijn. Voorlopig heeft Dockwise aan één schip voldoende, maar het kan zijn dat de vraag zo groot wordt dat toch een tweede nodig blijkt.

Exploitatierisico's
Aan een dergelijk reusachtig vaartuig zijn exploitatierisico's verbonden. Allereerst technische van aard. Er is één schaalmodel getest maar niet onder slechte weer- en golfcondities. Goedée meende dat dit risico te overzien was.

Bovendien zijn er operationele risico's. Dockwise zal het enige schip ter wereld in de vaart hebben dat afgebouwde platforms kan transporteren. Wat gebeurt er als er een langdurig defect is? Volgens Goedee is dit bij de Blue Marlin niet anders en cliënten zijn zich van dit risico bewust.

Hogere investeringen
De vraag naar grotere transporten is volgens Goedée in de markt aanwezig. In 2004 zijn olieconcerns op grote schaal gaan investeren in de zoektocht naar nieuwe olievelden. Omdat de makkelijk bereikbare velden al opgespoord zijn, moeten grotere diepten opgezocht worden.

Boringen zijn inmiddels succesvol gedaan en olieconcerns plannen om in de periode 2013 tot 2015 deze velden in exploitatie te brengen. En hiervoor hebben zij nieuwe, grotere en zwaardere platforms nodig die zoveel mogelijk op de werven in het Verre Oosten moeten worden afgebouwd.

Tot nu toe werden hoofdzakelijk kale platforms getransporteerd naar de exploratielocatie en op locatie afgebouwd. Als de afbouw ook op de werf kan plaatsvinden, bespaart een opdrachtgever aan Dockwise kosten tot meer dan 100 miljoen dollar.

Dockwise hoopt met deze investering een lucratief marktsegment is aangeboord.