VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Gemene deler in voorspellingen: 2011 goed jaar voor aandelen

Nog een maandje doorbijten en dan krijgen beleggers de wind in de rug. Analisten en fondsbeheerders zijn het in ieder geval roerend eens: 2011 wordt een goed jaar voor aandelen.

Dat blijkt in ieder geval uit de voorspellingen die ze nu al publiek hebben gemaakt.

Het zal niet verbazen dat het goede nieuws moet komen vanuit opkomende markten als China, India, Rusland en Brazilië. Ondernemingen die daar een behoorlijk deel van hun omzet halen hebben een streepje voor bij de professionele beleggers.

Toch zijn niet alle partijen even optimistisch. RBS is het meest optimistisch. Het ziet de aandelenmarkt in 2011 met zo'n 20 procent stijgen. De bank verwacht verrassend hoge bedrijfswinsten komend jaar. ING verwacht dat niet. Zij zien de winstgroei van beursgenoteerde bedrijven juist terugvallen in 2011. De AEX zal dan ook niet hard stijgen volgens ING, maar ook diepe dalen verwacht het concern niet.

Ook Aegon is zuinig in prognoses op aandelen, niet alleen over 2011 maar ook voor de jaren daarna. De verzekeraar verwacht dat komende jaren op aandelen wereldwijd een gemiddeld rendement van ongeveer 5% per jaar kan worden behaald.

De favoriete aandelen combineren handel in opkomende markten met activiteiten in kernlanden van de eurozone, vooral Duitsland. Denk dan aan Nederlandse fondsen als Philips, Boskalis, Aalberts, Nutreco en Imtech.

Korreltje zout
Het optimisme onder analisten en fondsbeheerders is in het verleden niet altijd zaligmakend geweest. In april dit jaar was het optimisme ook heel groot, waarna de beurs een daling inzette.

Of denk aan juni 2007 toen er veel positieve geluiden waren over Europese aandelen. Achteraf bleek juni 2007 een uitgelezen moment om deze effecten in de verkoop te gooien

Tien aandelen om te verkopen
Tegenover alle kooptips is er eigenlijk maar één partij die het aandurft zijn klanten een tiental verkooptips te geven. De Vlaamse zakenkrant De Tijd wist de hand te leggen op de verkooptips van Bank of America Merrill Lynch.

De bank heeft de koekoeksjongen geselecteerd op basis van een krakkemikkige financiële gezondheid, een twijfelachtig businessmodel of gevoeligheid voor hoge grondstofkosten.

Tot die laatste categorie rekent Bank of America Merrill Lynch ook verfproducent AkzoNobel. Volgens de bank kan AkzoNobel stijgende grondstofkosten maar moeilijk door berekenen aan zijn klanten. Voor 's werelds grootste staalproducent ArcellorMittal geldt hetzelfde.

Voor AkzoNobel zijn er meer minpunten volgens de bankiers. Ook de afhankelijkheid van de huizenmarkt en de huidige relatief dure waardering van het aandeel maakt het fonds een verkoopkandidaat volgens BofA Merrill Lynch.

Businessmodel
De bank selecteerde ook een aantal bedrijven waarvan, naar de mening van de bank, het businessmodel gaat verbleken.

Home Retail Group en Dixons zijn twee Britse gespecialiseerde ketens, de ene in doe-het-zelf-artikelen, de andere in consumentenelektronica. 'Beide hebben het moeilijk met de opkomst van de onlinehandel en met de concurrentie van grote warenhuizen', klinkt het.

Deutsche Telekom rekent in Duitsland 45 euro per maand aan voor een breedbandaansluiting. 'Kabel Deutschland vraagt amper 30 euro voor twee keer zoveel brandbreedte. Het is maar een kwestie van tijd eer de Duitsers de switch maken van telecom naar kabel.'

En dan is er nog de groep fondsen die 2010 niet voldoende heeft benut om de eigen balans op orde te brengen. De Duitse energiegigant RWE rekent over drie jaar op een maximale nettoschuldpositie van drie keer de bedrijfskasstroom. Volgens BofA Merrill Lynch gaat dat niet lukken. Dividendverlagingen, activaverkopen, kapitaalverhogingen... het is allemaal mogelijk', denken de analisten van de Amerikaanse bank.

De Franse cementreus Lafarge is zelfs de 'top short'. 'Alle cementgroepen met een grote blootstelling aan de zwakke Amerikaanse huizenmarkt, zouden we mijden. Maar Lafarge heeft ook nog geen mooie balans. Wij verwachten een dividendverlaging.'

De Oostenrijkse oliegroep OMV ziet haar schulden toenemen door de overname van een Turkse groep. 'Wij rekenen op een kapitaalverhoging, wat uiteraard de koers onder druk zal zetten.' Om dezelfde reden is de verwachting voor de Spaanse bank BBVA negatief. BofA Merril Lynch verwacht een kapitaalverhoging van 5 miljard euro.

De tiende verkooptip van de analisten van BofA Merril Lynch is interessant genoeg om ook de aandacht te trekken van Nederlandse verzekeraars. Het gaat om de Britse verzekeraar Aviva, dat de laatste tijd toch voornamelijk als beurslieveling werd genoemd. Het aandeel steeg afgelopen maanden met 30 procent.

De analisten van de Amerikaanse bank zien echter gevaar in komende maatregelen van de Britse toezichthouder. Die wil een einde maken aan het provisiesysteem op de verkoop van financieel producten. Dat zou een forse strop betekenen voor Aviva dat niet langer verkopers met flinke provisies kan bewegen om de Aviva-producten voor in de schappen te leggen.