VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Topman Van de Stolpe: "Uiteindelijk gaat het gewoon om de harde cijfers"

De biotechsector groeit in België, mede dankzij flinke steun van de overheid. Twee pendanten, Galapagos en Ablynx, halen ook geld op bij particuliere beleggers. Is de materie voor hen niet te ingewikkeld?

Cola, snoep en treinen. Dat zijn drie favoriete aandelen van beleggingsgoeroe Warren Buffett. Dat het hier om tastbare producten en diensten gaat is geen toeval. Buffetts belangrijkste mantra is niet voor niets: beleg nooit in bedrijven die je niet kent of begrijpt.

Misschien moet die beurswijsheid maar niet gelden voor biotechbedrijven. Het aantal beleggers zou anders zienderogen verschrompelen.

De topmannen van twee (deels) Belgische biotechbedrijven zien dat anders. Wim Ottevaere van Ablynx en Onno van de Stolpe van Galapagos erkennen dat het om ingewikkelde materie gaat,  maar beleggers zouden zich daardoor niet moeten laten afschrikken.


Volgens Van de Stolpe gaat het uiteindelijk gewoon om de harde cijfers. “Een aantal van de risico’s als gevolg van het niet begrijpen van de technologie vallen weg door onze cijfers die laten zien dat onze technologie succesvol is," aldus de topman voor de camera van de VEB tijdens de Dag van de Belegger. 

Zijn collega Ottevaere adviseert beleggers ook naar de farmaciebedrijven te kijken waar de biotechbedrijven vaak allianties mee hebben gesloten.

Een moeilijke kwestie voor biotechbeleggers is het inschatten van de marktkansen van het ene medicijn ten opzichte van de concurrentie. Zo werkt Ablynx net als Galapagos aan een medicijn tegen de Ziekte van Alzheimer. Grote vraag is of meerdere biotechbedrijven succesvol kunnen zijn in hetzelfde ziektegebied.

Van de Stolpe: “Je kunt niet verwachten dat iedereen succesvol zal zijn, maar je ziet vaak wel dat er meerdere medicijnen in een ziektegebied topposities innemen. Het gaat erom dat je de veiligste en beste werkende geneesmiddelen levert en daar gaan wij voor.

Ottevaere: “Een markt van reuma heeft een potentieel van circa 20 miljard dollar waar dus plaats is voor veel spelers. Ablynx probeert op specifieke deelmarkten op te zoeken.”

Belgisch biotech
Zowel Galapagos als Ablynx ontplooien het merendeel van hun activiteiten in België en ze zijn niet de enige. De sector wordt serieus genomen door de Belgische overheid. Dat merken de bedrijven in de vorm van subsidies en fiscale stimuli.

In de buurt van Gent zijn een aantal biotechbedrijven geklusterd. Ook Ablynx houdt daar kantoor. Volgens topman Ottevaere levert dat allerlei synergetische effecten op.


Galapagos is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest in het kader van de overname van Crucell door het Amerikaanse Johnson & Johnson (J&J).