VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

ECB-president Trichet weet de markten wel te keren

Van de geruststellende woorden van politici lijken beleggers zich nog maar weinig aan te trekken. Harde cijfers en ECB-president Trichet trokken vandaag de beurzen uit het slop.

We zijn pal voor de euro gaan staan. In dergelijke woorden lieten betrokken politici zich uit na het akkoord voor miljardensteun aan Ierland afgelopen zondag.

Maar de markten slikte de vastberaden toon niet. Zorgen over problemen in Portugal, Italië en Spanje drukte de beurs een paar dagen fiks in de min. Het was Jean-Claude Trichet die voor de ommekeer zorgde. De ECB-president gaf de markt vertrouwen toen hij zich liet ontvallen meer staatsleningen op te willen kopen als centrale bank.

De AEX-index sloot woensdag 2,6% hoger op 335,80 punten. Met deze winst is de AEX nog maar een paar punten verwijderd van het voorlopig hoogste niveau van maandag.

Trichet zoekt al lang naar manieren om steunmaatregelen af te bouwen. Zijn collega centrale bankier Nout Wellink denkt daar net zo over. Over steun aan de financiële sector zei Wellink vorige week: "Daar kunnen we niet tot in lengte van dagen mee bezig blijven". Voorlopig moeten beide heren inzien dat de financiële markten hun steun nog altijd onmisbaar achten.

Saillant is ook dat de Franse centrale bankier zich goed bewust is van het gebrekkige geloof onder beleggers in huidige politieke oplossingen van de landencrisis. Dat bleek duidelijk uit zijn uitspraak dat de financiële markten de vastbeslotenheid van de Europese regeringen om de stabiliteit van de eurozone te bewaken 'niet moeten onderschatten.'

Harde cijfers
Maar er was meer goed nieuws dat de zorgen om Europese probleemlanden wegdrukte. Vooral het Amerikaanse hielp mee. Uit gegevens van loonstrookjesverwerker Automatic Data Processing Inc (ADP) bleek woensdag dat het aantal banen in de private sector in november met 93.000 is toegenomen. Meer dan verwacht. Ook eerder vrijgegeven cijfers over oktober werden opgetrokken

Uit China kwamen twee aparte metingen van de productieactiviteit in november, die allebei toenames vermeldden.
In Groot-Brittannië bleek de industriële activiteit ook sterk te zijn versneld in november. En in Duitsland tenslotte stegen de in oktober sterker zijn gestegen dan was verwacht.

Beleggers zijn blij met het onderliggend herstel dat blijkt uit de fijne macrocijfers. Zo wordt de situatie in ieder geval niet slechter. Maar de zorgen uit de landencrisis zullen terug komen. Spoken uit het verleden laten zich niet verjagen zonder robuuste maatregelen.