VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Johnson & Johnson sluit heronderhandeling bod Crucell niet uit

Het spel is volledig op de wagen. "Graag of niet", zo lijkt Johnson & Johnson over de overname van Crucell te willen zeggen. Onderhandelingstactiek op hoog niveau. Crucell is van grote strategische waarde voor de Amerikanen.

Farmareus Johnson & Johnson (J&J) toont zich niet kinderachtig. De toch wel die Crucell onlangs te verwerken kreeg met vaccincocktail Quinvaxem is voor de Amerikanen nog geen reden van het bod af te zien.

Mochten er meer lijken uit de kast komen dan voor de biedingsvoorwaarden te wijzigen.

J&J heeft het recht van de bieding af te zien indien zich in de tussentijd een materieel negatief effect zou voordoen. Deze clausule is, zoals gebruikelijk bij overnames, in de contracten met Crucell opgenomen.

J&J werkt nauw samen met Crucell om te bekijken wat de precieze impact van de besmettingsproblemen is, mede met het oog op het toekomstige potentieel.

Crucell heeft laten weten dat de Koreaanse fabriek waar het Quinvaxem vaccin tegen vijf kinderziekten en Hepavax vaccin tegen hepatitis B wordt geproduceerd in februari 2011 weer op volle capaciteit draait.

J&J heeft natuurlijk wel een punt. Crucell heeft mogelijk reputatieschade opgelopen, wat erg nauw luistert in de markt waarin Crucell opereert.

Onderhandelingsspel?
Ondanks het feit dat de onderzoeken nog lopen en niet alle effecten bekend zijn, houdt J&J vast aan de bieding. Nobel, maar toch ook een bewijs dat J&J Crucell wel erg graag wil hebben. De Amerikanen willen beleggers anders doen geloven, maar dat hoort er ook een beetje bij.

Crucell is voor J&J weliswaar een kleine vis, maar hoogstwaarschijnlijk van grote strategische waarde. Crucell gaat het hart vormen van J&J's vaccinbedrijf.

Vergadering
J&J bracht afgelopen september een bod uit op Crucell van 24,75 euro per aandeel. Niettegenstaande de premie van 58 procent op de beurskoers is het bod niet onomstreden. Enkele grootaandeelhouders vinden de prijs te laag en Crucell's management heeft haar steun aan de biedprijs tot op heden niet overtuigend kunnen uitleggen.

Op 10 december volgt een aandeelhoudersvergadering, waar Crucell tekst en uitleg kan geven. J&J heeft laten weten te verwachten nog voor die datum de goedkeuring van de toezichthouders AFM en SEC te hebben en met het officiële biedingsbericht naar buiten te kunnen komen.

Goed mogelijk dat alles zich weer normaliseert bij Crucell en J&J ook echt een goede deal sluit.
Gerelateerde artikelen