VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Veel oude namen op overnamelijstje Theodoor Gilissen

Wie kent ze niet, de lijstjes van banken met bedrijven die mogelijk overgenomen kunnen worden? Ervaring leert dat het juist net een paar andere bedrijven zijn die opgekocht worden. Logisch dat de lijstjes ieder jaar op elkaar lijken.

(TGB) waagt het er maar weer eens op. Geïnspireerd door de recente overnamestorm die over het Damrak waait, voelt TGB zich geroepen wat overnamekandidaten te noemen.

Tom Muller, beleggingsanalist bij de bank doet er wat luchtig over: "Eigenlijk is ieder bedrijf een overnamekandidaat, maar wij denken dat de overnamegolf doorzet".

"Ons rapport "Perspectief 2011" is vooral macro-economisch. Als we de overnamekandidaten ook nog eens moeten beargumenteren komen er zo nog tien pagina's bij", aldus Muller.

Gunstig overnameklimaat
De overnamegolf van Nederlandse bedrijven is volgens TGB bank terecht gezien de lage waardering van deze bedrijven. De koersontwikkeling is volgens de bank achtergebleven bij de winstontwikkeling, wat deze bedrijven goedkoop heeft gemaakt.

‘Nederlandse beursgenoteerde bedrijven staan er qua resultaten en balansstructuur tegenwoordig gemiddeld minstens zo goed voor als in het precrisis jaar 2007. De waardering ligt echter gemiddeld 25 procent lager', zo schrijft TGB. De bankanalisten denken dat de onzekerheid over de groei van de wereldeconomie en de risico's schuldenproblematiek een verklaring kan zijn. Ook de angst van de kredietcrisis kan een meer psychologische verklaring geven.

De lage waarderingen zijn voor bedrijven met een goed gevulde kas wel een reden toe te slaan. Een overname is vaak lucratiever dan het geld tegen een lage rente op de bank zetten. Hierdoor kan de winst toch stijgen indien autonome omzetgroei uitblijft. TGB verwacht dat bedrijven sneller zullen kiezen voor een overname dan voor een eenmalige dividenduitbetaling of aandeleninkoopprogramma.

Het lijstje
De lijst van TGB bevat zeven namen: ASMI, Brunel, Gamma Holding, Grontmij, KPN, Macintosh en Wolters Kluwer. De naam van Gamma Holding hadden de mannen wel weg mogen laten want daar is al een bod op. Het lijstje is niet al te spannend en wordt verder ook niet beargumenteerd. 

ASMI is een bekende naam onder de overnamekandidaten. Het bedrijf heeft enkele jaren onder vuur gelegen van activistische aandeelhouders. Nu de resultaten van de bekritiseerde front-end divisie weer aan de betere hand zijn, valt een overname zeker niet uit te sluiten, maar dat was wellicht nog logischer toen het bedrijf minder goed draaide.

In de beursvoorspellingen voor 2011 van analisten en effectenhuizen komt tot nu toe meestal ook wel één uitzender voor. TGB pakt het groots aan en is positief over de gehele uitzendmarkt. Zowel voor Randstad, USG People en Brunel hanteert het koopadviezen.

Brunel is de uitgelezen overnamekandidaat. Waarom het oog op Brunel is gevallen blijft onduidelijk. USG People is in het verleden door andere banken minstens zo vaak genoemd als doelwit. Voor een overname van Brunel dient oprichter en grootaandeelhouder Jan Brand (63 procentbelang) over de streep getrokken te worden.

Grontmij is een bedrijf dat ook veelvuldig als overnamekandidaat genoemd is. Het bedrijf is zelf wel actief op acquisitiegebied, maar blijft toch achter bij de grote jongens. De 100 procent blootstelling aan de relatief zwak draaiende Europese economie kan partijen ook afschrikken.

KPN
‘KPN zou wel eens door het Spaanse Telefonica overgenomen kunnen worden, maar heeft op korte termijn genoeg aan de problemen op de thuismarkt', zo stelt TGB. Een oud verhaal nieuw leven in blazen heet dat. Tien jaar geleden speelde dit al. Intussen hebben vele bedrijven het Damrak verlaten, behalve KPN.

Macintosh
Retailer Macintosh houdt zich goed in slechte tijden. In het verleden hebben aandeelhouders wel aangedrongen op een splitsing. Het geheel zou meer waard zijn dan het geheel. Het bedrijf heeft dat zelf altijd ontkent, maar een dergelijk scenario valt natuurlijk niet uit te sluiten.

Wolters Kluwer
Wolters Kluwer is in feite een vergelijkbaar verhaal als KPN, een aloude overnamekandidaat. Vooral het gerucht van een samengaan met Reed Elsevier steekt zo af en toe de kop op.

Opvallend is dat de Zwitserse bank UBS Wolters Kluwer onlangs ook als overnamekandidaat noemde en niet uitsluit dat de uitgever verdeeld zal worden tussen Reed Elsevier en Reuters Thompson. UBS heeft Wolters Kluwer vaker als doelwit aangemerkt.