VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Teslin niet bang voor leeglopende beurs

Small- en midkapbelegger Teslin schrikt niet van de recente overnamegolf op het Damrak. Volgens de vermogensbeheerder komen er betere tijden aan en waar nodig wordt geshopt bij onze oosterburen. "Kansen genoeg."

Ook in 2010 was het éénrichtingsverkeer op de Amsterdamse beurs. Veel beursfondsen zijn (of worden) opgekocht, nieuwkomers zijn nauwelijks te bespeuren. Vooral kleinere beursfondsen zijn geliefde overnameprooien.

, beheerder van fonds Midlin maakt zich weinig zorgen over die trend. "Het hoort erbij dat bedrijven die laag gewaardeerd zijn worden overgenomen.
Daar komt bij dat het vanwege de lage waarderingen voor veel bedrijven momenteel niet interessant is naar de beurs te gaan."

Wolff ziet het niet als een onomkeerbare tendens: " Als de waarderingen van bedrijven toenemen dan zie je vaak de overnamemarkt terugvallen en meer bedrijven naar de beurs komen, een soort golfbeweging. Voor ons als selectieve belegger is er nog lang geen probleem. Wij hebben keuze genoeg en kijken ook zeker over de grens."

Wolff erkent dat de beurs een wat negatief imago heeft. "Bedrijven moeten de effectenbeurs weer gaan zien als mogelijkheid kapitaal op te halen om daar groei mee te realiseren. Er zijn voor bedrijven zoveel groeimogelijkheden. Nu banken minder uitlenen en private equity nog niet hersteld is, is de beurs de aangewezen weg."

Teslin heeft met enkele andere smallcapbeleggers de afgelopen tijd op uitnodiging van NYSE Euronext gesprekken gevoerd over de vraag hoe de beurs meer onder de aandacht te brengen.
Lekker presteren 
-Teslin belegt via drie beleggingsfondsen circa 300 miljoen in vooral kleine bedrijven.

-Vooral het smallcapfonds, Darlin, presteert de laatste jaren opvallend.

-Over de afgelopen tien jaar behaalde het fonds een rendement van 123 procent.

-Een belegging in de smallcapindex AScX had over deze periode een rendement van 26 procent opgeleverd.

-Fondsbeheerder Arnoud Wolff verklaart de prestaties door "goede research en kennis van het bedrijf."
 

Eén-op-één gesprekken
Teslin staat bekend om haar betrokken en actieve aandeelhouderschap, waarbij het regelmatig de dialoog zoekt met bestuur en commissarissen.

De laatste tijd is er nogal wat kritiek op één-op-één gesprekken die grootaandeelhouders met het management voeren. Het zou sommige aandeelhouders voordeel opleveren.

Fondsmanager Wolff vindt dat dergelijke gesprekken mogelijk moeten blijven. "Het werkt twee kanten op. Bedrijven kunnen op deze manier ook horen hoe beleggers over zaken denken zoals overnames en dividendbetalingen".

Uiteraard worden de regels in acht genomen. "Wij proberen zo transparant mogelijk te zijn en laten onze bevindingen horen op de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering, zo stelt Wolff."

Teslin is echter nog niet zo ver dat zij verslagen van de één-op-één gesprekken maakt en deze publiceert.

Fondsselectie
Wolff legt uit dat Teslin bij de te maken beleggingsbeslissingen vooral naar de perspectieven van het bedrijf voor de langetermijn kijkt. "Waar wil het bedrijf de komende vijf jaar naar toe, hoeveel kapitaal heeft het beschikbaar en wat voor rendement kan dat opleveren. Cashflow en balanspositie zijn hierbij bij groot belang. Ook moet het management bereid zijn een gedeelte van de gemaakte winst in de vorm van dividend uit te betalen."


Overnamekansen spelen ook zeker een rol. Wolff: "Via een aantrekkelijke overnamepremie kan een deel van het extra rendement dat wij verwachten gerealiseerd worden. Het feit dat wij in aantrekkelijk gewaardeerde bedrijven met goede perspectieven beleggen brengt met zich mee dat anderen daar ook oog voor krijgen. Feitelijk zijn al de bedrijven waar wij in beleggen overnamekandidaten."

Daarmee is niet gezegd dat iedere overnamepoging met gejuich wordt ontvangen: "Als wij een bod te laag vinden ten opzichte van de langetermijnkansen die wij zien dan zullen wij ons verzetten. Doordat wij altijd een belang van minimaal 5 procent in een bedrijf nemen kunnen we weerwoord voeren."