VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

VEB-econoom: BP, Johnson & Johnson en Google kansrijk in 2011

Twaalf beleggingsprofessionals geven ieder drie tips voor 2011. Welke aandelen kiezen ze, waarom en wat verwachten ze verder van 2011? Deel 3 in een serie: Patrick Beijersbergen, econoom bij de VEB.

Google, Johnson & Johnson en BP. Dat zijn de drie tips waarmee VEB-econoom Patrick Beijersbergen de Beleggingscompetitie 2011 denkt te kunnen winnen. Afgelopen jaar was hij al runner-up, in het dramatsich beursjaar 2008 greep hij de titel.

Hoe komt Beijersbergen tot zijn keuze en wat maakt deze aandelen zo kansvol? Een toelichting.  

BELEGGINGSSTRATEGIE: CONTRAIR BELEGGEN
"Veel beleggers maken de fout te denken dat een succesvolle onderneming ook een goede belegging moet zijn. Het kan, maar het probleem is dat aandelen in succesvolle ondernemingen bijna altijd duur zijn, vaak ook te duur. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat in het algemeen aandelen met een lage koers-winstverhouding en een hoog dividendrendement (‘waardeaandelen’) betere beleggingen zijn dan de lievelingen van het moment waar men een hoge prijs voor betaalt (vaak de ‘groeiaandelen’). Tegen de stroom in beleggen heeft dus zin.

Maar voor een goede contraire aanpak is het ook nuttig naar de boekwaarde te kijken, het eigen vermogen per aandeel. Deze is eenvoudig te berekenen door het aan aandeelhouders toewijsbare eigen vermogen zoals dat op de balans prijkt, te delen door het aantal uitstaande aandelen.

Als de beurskoers ruim boven de boekwaarde ligt, moet daar een goede reden voor zijn, anders is het aandeel al snel te duur."
 Patrick Beijersbergen
 Functie Hoofdeconoom VEB
  Tweede
 Tipt nu BP, Google, Johnson & Johnson
 Interview





"Een van de grootste risico’s bij contrair beleggen is de ‘value trap’ (waardeval). Soms lijkt een aandeel na een sterke koersdaling veel te goedkoop, maar blijkt die koersdaling terecht. 

Bijvoorbeeld omdat de onderneming marktaandeel verliest, winstmarges ziet dalen of omdat er een lijk in de kast zit."

VOORUITZICHTEN 2011
"Komend jaar kan een goed aandelenjaar worden. Aandelen zijn echter zeer aantrekkelijk gewaardeerd omdat veel bedrijven stevig gesaneerd hebben en de winstgevendheid is verbeterd, terwijl het koersherstel nog maar zeer beperkt is."


TIPS VOOR 2011

BP
"De olieramp in de Golf van Mexico in 2010 was één van de grootste milieurampen ooit, met BP als de hoofdschuldige. Het lijkt onvermijdelijk dat oliemaatschappijen de komende jaren meer kosten zullen gaan maken om een herhaling van een ramp als deze te vermijden. 

BP is nu een aandeel waar al het slechte nieuws wel in de koers verwerkt moet zitten. De kans op gebeurtenissen die de koers kunnen laten herstellen wordt dan groter dan de kans op nog meer slecht nieuws."

GOOGLE
"De advertentie-inkomsten van zoekgigant Google rijzen de pan uit. De winst per aandeel is vervijfvoudigd tussen 2005 en 2010. Die groei zal doorzetten: het aandeel van internet in de wereldwijde advertentie-uitgaven is momenteel slechts 8 procent.

Deze advertentiemarkt zal de komende jaren met 20 procent per jaar groeien, vooral dankzij nieuwe adverteerders.

Google is ook eigenaar van filmpjessite YouTube. Google geeft er geen cijfers over, maar vermoedelijk verkoopt het bedrijf in 2011 voor meer dan een miljard dollar aan advertenties op YouTube. De website is bovendien een sterke troef in het licht van de opkomst van internettelevisie."

Het complete verhaal leest u in Beleggingstips 2011.  

Johnson & Johnson
"De farmaciesector lijkt compleet uit de gratie bij beleggers. Een voorbeeld is Johnson & Johnson, dat behalve medicijnen ook consumentenproducten maakt.

Johnson & Johnson is een beetje een saai bedrijf, maar heeft een uitstekend management. Het rendement op het eigen vermogen ligt al jaren boven de 25 procent. De balans is ijzersterk.

Johnson & Johnson is één van de slechts vier Amerikaanse bedrijven die momenteel een AAA-rating van Standard & Poor’s hebben.

Het dividend is in de afgelopen 48 jaar (!) ieder jaar verhoogd en bedraagt nu 2,16 dollar per aandeel. Heerlijk voorspelbaar, geweldig saai. Waren er maar meer van dit soort aandelen te koop voor deze prijs."