VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

16 december 2010

Beleggers InnoConcepts moeten met ergste rekening houden

  • Pagina printen
  • Stuur dit artikel door

    Vul hieronder het emailadres in van degene naar wie u dit artikel wilt doorsturen, en uw eigen emailadres in.

InnoConcepts loopt op haar laatste benen. Het Eindhovense bedrijf heeft surseance van betaling aangevraagd. Beleggers moeten vrezen voor hun belegging.

Gedwongen door een gebrek aan inkomsten moet bestuursvoorzitter Niraj Mehra noodgedwongen bescherming zoeken tegen zijn schuldeisers.

In samenwerking met een nog aan te stellen bewindvoerder zal de producent van matrijzen onderzoeken of de enige nog operationele activiteit, een nieuwe spuitgiettechnologie, apart van InnoConcepts kan worden voortgezet, zo meldt het Eindhovense bedrijf.

Apart zetten
Dit zou erop kunnen duiden dat Mehra de spuitgiettechnologie van InnoConcepts apart wil zetten. Daardoor blijven aandeelhouders mogelijk achter met een aandeel in een bedrijf met alleen maar schulden.

Volgens de  cijfers had InnoConcepts eind augustus bijna 14 miljoen euro kortlopende schulden. De lange termijnverplichtingen waren opgelopen tot 38 miljoen euro. Huisbank ING is de enige externe financier.

Mehra bereidt beleggers alvast voor op het ergste. "Wat de uitkomst ook zal zijn, aandeelhouders moeten geen rekening houden met een uitkering op hun aandelen", aldus Mehra in het vanochtend gepubliceerde persbericht.

Problemen
De acute liquiditeitsproblemen zijn het directe gevolg van aanhoudende discussies met een eerste Amerikaanse klant voor InnoConcepts' nieuwe kostenbesparende spuitgiettechnologie.

Deze partij meldde rond de zomer de contractvoorwaarden te willen heronderhandelen. Deze onderhandeling zijn kennelijk nog altijd gaande.

Tijdens de zei Mehra dat de gesprekken ‘naar tevredenheid' verliepen. Uit de surseanceaanvraag kan worden afgeleid dat er nog altijd geen bevredigend akkoord is.

In een trading update InnoConcepts destijds ook al dat de onenigheid zou kunnen leiden tot een ‘gedeeltelijke of volledige afwaardering' van InnoConcepts' belang in deelneming WNA, die als partner optreedt voor de klant. Op de balans was deze deelneming gewaardeerd op 23,7 miljoen euro.

Bijna doodervaringen
Deze nieuwe tegenvaller voor beleggers komt na een jaar waarin het bedrijf al enkele bijna doodervaringen beleefde. Precies een jaar geleden deed InnoConcepts een claimemissie waarmee 37 miljoen euro bij beleggers werd opgehaald.

Vervolgens ging in april plotseling de Chinese deelneming Cheng Meng failliet en in de zomer kwam de Britse deelneming Proventec in financiële problemen.

Door allerlei afwaarderingen van vorderingen, goodwill en aandelenbelangen was het eigen vermogen eind augustus al gedaald van 66 miljoen eind 2009 tot 2,4 miljoen euro.

Deze verdamping komt vooral op naam van de probleem deelnemingen Cheng Meng (schade 33,8 miljoen euro) en Proventec (schade 16 miljoen euro). Aan kasgeld resteerde eind oktober nog ongeveer twee miljoen euro.

Eind oktober waarschuwde Mehra zijn aandeelhouders al voor een hoger risicoprofiel en een negatief eigen vermogen.

Mismanagement
InnoConcepts heeft het eind oktober het tegen het voormalige management onder leiding van Fred Langerak en Peter Teerlink. Onder hun leiding zou belangenverstrengeling en fraude hebben plaatsgevonden waardoor het bedrijf voor ongeveer 20 miljoen euro zou zijn benadeeld.

Het Openbaar Ministerie heeft alle dossiers gekregen en heeft de zaak verder in onderzoek genomen. De door hen achtergelaten erfenis lijkt InnoConcepts nu definitief op te breken.


Gerelateerde artikelen

Paul Koster: “Meer transparantie nodig rond disruptieve ontwikkelingen bij ondernemingen”
Bij Altice is er één constante: Patrick Drahi houdt de controle
VEB bereikt ook schikking met ING voor particuliere InnoConcepts-aandeelhouders
VEB bereikt ook schikking met ING voor particuliere InnoConcepts-aandeelhouders
04-04-2018

Beleggersvereniging VEB heeft ook een minnelijke regeling getroffen met ING…

Lees verder

VEB schikking innoconcepts
Belgische machtsgreep bij SnowWorld definitief