VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Nieuw Duits Wirtschaftswunder zal aandelenmarkten inspireren'

Een volbloed stockpicker. Zo typeert fondsbeheerder Willem Burgers zichzelf. Voor komend jaar ziet hij genoeg kansen in kleinere Nederlandse beursfondsen. Aflevering 4 in een serie.

Willem Burgers, beheerder van het heeft geen enkele moeite zichzelf in een hokje te plaatsen.

'Ik ben een volbloed stockpicker', zegt Burgers. Hoe gaat een parelduiker als Burgers te werk en wat zijn zijn drie tips voor 2011.

Burgers legt het zelf uit.

BELEGGINGSSTRATEGIE: STOCK PICKING
"Een succesvolle stockpicker is op zoek naar ondernemingen die: 
 
1. nog niet ‘ontdekt’ zijn door analisten, in ieder geval niet of onvoldoende op hun beleggingsmerites zijn beoordeeld;

2. een management hebben dat beschikt over aantoonbare kwaliteiten om het businessmodel tot volle wasdom te brengen;

3. in een bedrijfstak actief zijn waar het structureel realiseren van toegevoegde waarde in beginsel mogelijk is;

4. in staat zijn een beproefd businessmodel vast te houden wanneer een grotere kritische massa wordt bereikt.

Een belangrijke les voor de stockpicker: houd voortdurend de vinger aan de pols en toets of de variabelen op basis waarvan je ooit enthousiast werd voor een aandeel nog altijd (ook op een hogere of lagere koers!) van toepassing zijn.

Samenvattend stel ik vast dat het domein van de stockpicker vooral in het segment van de small- en midcaps ligt.
 Willem Burgers
 Functie Beheerder Add Value Fund
  Vierde
 Tipt nu Ten Cate, Brunel, Nedap

VOORUITZICHTEN 2011
"2010 heeft de basis gelegd voor een goed aandelenjaar 2011. De economische groei in Noordwest-Europa is  veel sterker geweest dan algemeen werd aangenomen.

Het tweede Duitse Wirtschaftswunder zal vooral in het komende jaar de aandelenmarkten inspireren en de nu nog terughoudende beleggers verleiden tot minder risicomijdend gedrag.


TIPS VOOR 2011

TEN CATE
"Van oorsprong ‘oude textiel’ heeft Ten Cate door de jaren heen zeer veel bedrijven overgenomen en onderdelen afgestoten.

Toch is Ten Cate één onderneming, met een gezamenlijk doel, namelijk het behalen of behouden van het wereldmarktleiderschap in nichemarkten zoals composieten, geotextiel en kunstgras.

De introductie van een revolutionaire nieuwe inkjettechnologie is een van de belangrijkste mijlpalen van het afgelopen jaar.

Naar eigen zeggen zal Ten Cate in de periode 2014-2017 ten minste 30 procent van de groepsomzet en een nog groter deel van de bedrijfswinst uit toepassingen gaan realiseren. Dit lonkend perspectief wordt vooralsnog niet of nauwelijks onderkend door beleggers."

BRUNEL
"De komende schaarste op de Duitse arbeidsmarkt is koren op de molen van technisch en financieel detacheerder Brunel International. Met 33 vestigingen in Duitsland is Brunel één van de partijen die ten zeerste zal profiteren van deze ontwikkeling.

Daarbij lijkt flexibele arbeid definitief te gaan doorbreken in Duitsland. Analisten zitten daarom te laag met hun winsttaxaties voor 2011 en 2012. Zeker als de wereldwijd toonaangevende Energy-tak van Brunel in de loop van volgend jaar op volle toeren gaat draaien."
 
Het complete verhaal leest u in Beleggingstips 2011.  

NEDAP
"Bij het grote publiek is Nedap vooral bekend van de stemcomputers. Maar nadere analyse van de Nederlandse Apparatenfabriek laat een boeiende wereld van innovatieve oplossingen zien. Voor 2011 zou het resultaat van Nedap wel eens kunnen wedijveren met de recordopbrengsten van 2007 en 2008.

Omdat de Groenlose onderneming traditioneel 80 à 90 procent van deze nettowinst als contant dividend uitkeert, komt bij een huidige beurskoers van 20 euro een dividendrendement van 9 procent in zicht."