VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Drie tips uit de AEX voor 2011

Twee jaar geleden won Thijs Berkelder de VEB Beleggingscompetitie met drie Nederlandse fondsen. Dit jaar kiest de belegger van Petercam Bank voor drie AEX-fondsen. Welke en waarom?

DSM, Philips en Ahold. Dat zijn de drie tips die Thijs Berkelder de winst in de VEB Beleggingscompetitie moet opleveren.

Bij de drie multinationals worden Overnemen en Groeien tegenwoordig met hoofdletters geschreven. , Ahold en Philips hebben die potentie denkt Berkelder.

Hoe zit dat en wat trekt de Petercam-belegger in dividend beleggen? Tijd om de man zelf aan het woord te laten.

BELEGGINGSSTRATEGIE: DIVIDEN BELEGGEN
"Waarom dividend beleggen? In het afgelopen jaar zijn de rentebetalingen op staatsleningen en de rentevergoedingen op bedrijfsleningen fors gedaald. Voor het eerst in vijftig jaar is daardoor het dividendrendement weer hoger dan het rendement op staatsobligaties.

Professionele dividendbeleggers wijzen erop dat historisch praktijkonderzoek uitwijst dat over een langere termijn bezien dividendrendement de belangrijkste rendementscomponent is voor beleggers.

Primair screenen dividendbeleggers hun doelmarkt op basis van drie kernfactoren: 1. hoogte van dividendrendement; 2. groei en/of duurzaamheid van het dividendrendement; 3. dekking van dividend door winst en/of kasstroom. En vervolgens maken zij een selectie van de bedrijven waarvan zij denken dat die het beste renderen.

Keerzijde
De meeste beleggers verwachten 8 à 10 procent rendement maar dat is eigenlijk alleen gerechtvaardigd als de onderneming in het betreffende jaar inderdaad 8 tot 10 procent ondernemingsrendement creëert. 

 Thijs Berkelder
 Functie Managing director Petercam Bank
  Zesde
 Tipt nu DSM, Philips, Ahold
Als een onderneming veel dividend uitkeert, is dat niet altijd een teken van kracht, maar regelmatig juist een teken van zwakte.

Kennelijk ziet het management van de onderneming zelf geen mogelijkheden meer om het geld waardevol te herinvesteren en besluit men daarom maar om dat geld aan de aandeelhouders terug te geven.

Eerste vraag bij bedrijven met een ongewoon hoog dividendrendement moet dan zijn: wat is er mis met de onderneming of de markt waarin deze onderneming zich beweegt?

VOORUITZICHTEN 2011
"2011 wordt een jaar van voorzichtig economisch herstel. Winnaars onder de beursgenoteerde bedrijven zijn gedegen marktleiders met een sterke balans die desondanks op de beurs worden onderschat en/of ondergewaardeerd."


TIPS VOOR 2011

DSM
"Terwijl DSM in 2000 nog voornamelijk een chemiebedrijf was, heeft het zich in de afgelopen tien jaar succesvol getransformeerd tot een onderneming die met haar divisies Life Sciences en Material Sciences goed is gepositioneerd om te profiteren van drie wereldwijde groeitrends: globalisering, klimaat en energie, gezondheid en welzijn.

DSM heeft in de afgelopen jaren al aangetoond dat het kan groeien. Nu de portefeuille is herschikt komt nu de tijd om groei en operationele marge op een structureel hoger plan te brengen. "

PHILIPS
"Philips is goed gepositioneerd om te profiteren van de toenemende koopkracht in landen als China, India en Brazilië. In 2015 moet ten minste 40 procent van de omzet uit opkomende markten kunnen komen tegen 34 procent nu.

De waardering van Philips lijkt op dit moment nog op geen enkele manier rekening te houden met een verdere sterke verbetering van de winstgevendheid in 2011 en met de hoge vrije kasstroom."

Het complete verhaal leest u in Beleggingstips 2011.  

AHOLD
"Ahold noteert nog steeds op een forse korting van 20 à 30 procent in vergelijking met sectorgenoten. Vreemd, omdat de onderneming in haar deelmarkten voortdurend een winnaar blijkt te zijn.

Er lijken genoeg mogelijkheden voor Ahold om het ruimschoots aanwezige kapitaal beter renderend in te zetten en de winstverwachtingen verder te ondersteunen.Zodra dit gebeurt is een stevige koerssprong mogelijk."