VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

'Kwantitatief beleggen is kwestie van intuïtie, ervaring en inzicht'

Aandelenmarkten zijn niet efficiënt en dat is voornamelijk te wijten aan de mens. Met die overtuiging in het achterhoofd struint Sven Bouman dagelijks de aandelenmarkten af. De kwantitatief belegger geeft zijn tips voor 2011.

Het zijn de nerds van de beleggingsindustrie, de kwantitatieve beleggers.

Deze quants kregen na de afgelopen kredietcrisis een deel van de zwarte pieten toe geschoven. Zij zouden met hun wiskundige alchemie van knollen citroenen hebben gemaakt.

"Vele kwantitatieve strategieën hebben gedurende en vlak na de kredietcrisis niet goed gewerkt," erkent kwantitatief belegger Sven Bouman van Saemor Capital. "Quants zijn op zoek naar patronen en voorspelbaarheid.

Toch propageert Bouman deze manier van beleggen waarbij vooraf vastgestelde strategieën consequent gevolgd worden. Het is niet "de macht aan de computer." Het menselijk oordeel speelt een cruciale rol tijdens de modelbouw, zegt Bouman.

De vermogensbeheerder is positief over de aandelenmarkt in 2011 en geeft en passent drie tips voor 2011.

BELEGGINGSSTRATEGIE: KWANTITATIEF BELEGGEN
"Modelmatig of kwantitatief beleggen wordt vaak gezien als een black box die alleen voor ingewijden toegankelijk of te begrijpen is. 

Het is beleggen zonder emotie waarbij belegd wordt volgens een vooraf vastgestelde, ingewikkelde strategie die gedisciplineerd wordt opgevolgd. Geholpen door goede beleggingsresultaten hebben deze fondsen langzaam maar zeker een niet meer weg te denken plaats verworven in de beleggingswereld.

"De voordelen van kwantitatief beleggen zijn schaalbaarheid, objectiviteit en strakke beheersing van risico’s. Nadelen zijn er ook. Kwantitatieve modellen zijn per definitie een versimpeling van de werkelijkheid, waardoor niet alle mogelijke invloeden kunnen worden meegenomen.

Ondanks het kille, cijfermatige imago is succesvol fundamenteel beleggen sterk afhankelijk van de vaardigheden van individuen. Succesvolle managers hebben een ‘fingerspitzengefühl’ en zijn de goudhaantjes van de industrie."

 Sven Bouman
 Functie Vermogensbeheerder Saemor Capital
  Vijfde
 Tipt nu ImmoFinanz, Aixtron, Highland Gold Mining
VOORUITZICHTEN 2011
"Het duurt nog jaren voordat de economie volledig hersteld is van de schuldencrisis. Schuldafbouw blijft een dominant thema in dit decennium.

Toch valt de balans er saldo positief uit. Stijgingen met dubbele cijfers in de komende twaalf maanden hoeven niet te verbazen. Argumenten genoeg.

Macro-economische trends zijn sterker dan velen hadden verwacht, waarbij Europa het meest heeft verrast. Opkomende markten zijn niet te stoppen en zijn de drijvende kracht achter de wereldwijde groei.

Daarbij blijft de inflatie komend jaar laag, wat voordelig is voor aandelen. Aandelen zijn bovendien spotgoedkoop ten opzichte van veel andere vermogenscategorieën. Ook de liefhebbers van dividend zouden wel eens mooie tijden tegemoet kunnen zien.

Veel bedrijven in de Verenigde Staten en in mindere mate Europa nu een uitpuilende kas hebben die zelden zo gevuld is geweest. Er is dus weer ruimte voor aandeleninkoopprogramma’s en stijgende dividenden.

En dan is er nog signalen voor een overnamespeltakel. In een klimaat van langzame groei is er voor de meeste bedrijven weinig reden om veel te investeren in extra productiecapaciteit. De sterke bedrijven tonen daarom een toenemende interesse om strategische overnames te plegen."


TIPS VOOR 2011

IMMOFINANZ
"Het Oostenrijkse vastgoedbedrijf ImmoFinanz beheert vastgoed in voornamelijk Oost-Europa, Oostenrijk en Duitsland.

Tijdens de kredietcrisis is het bedrijf in de problemen geraakt en daarna drastisch geherstructureerd. De nieuwe directie heeft de balans opgeschoond.

Er lijkt nu een nieuw tijdperk van pure groei, van assetoptimalisatie en verbetering van de huurinkomsten aan te breken. "

AIXTRON
"Het Duitse bedrijf Aixtron ontwikkelt en produceert apparatuur voor de halfgeleiderindustrie die wordt gebruikt voor led-achtergrondverlichting en een reeks andere geavanceerde technologieën. Het grootste deel van de omzet komt uit Azië.

Aixtron staat aan het begin van de komende technologiecyclus voor ledverlichting en led-tv, de televisie van de toekomst. Het orderboek groeit nu al boven verwachting.."

Het complete verhaal leest u in Beleggingstips 2011.  

HIGHLAND GOLD MINING
"Rusland blijft fascineren. Het is een van de goedkoopste opkomende markten in termen van zowel koers-winst- als koers-boekwaardeverhouding.

Zo houdt Highland Gold Mining, genoteerd aan de Londense AIM, zich bezig met goudwinning in het verre oosten van de Russische Federatie.

Strakke kostenbeheersing en oplopende goudprijzen hebben de winsten opgestuwd. En ook de exploratieresultaten zijn bemoedigend."