VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

2010 was een uitgelezen jaar voor stockpickers

Achteraf gezien was het allemaal zo makkelijk geweest om geld te verdienen. Voor de echte klappers was nauwkeurige fondsselectie vereist. Met een AEX die circa zes procent steeg zullen de indexvolgers geen feestje bouwen.

Een grote gemene deler in winnaars en verliezers was er niet in 2010.

Wel valt vast te stellen dat chipgerelateerde aandelen het zeer goed gedaan. Een bijzonderheid op zich na het verliesgevende jaar 2009. De explosieve vraag naar meer en vooral geavanceerde chips voor laptops en smartphones heeft de sector veel goed gedaan.

Dat toenemende vraag niet altijd resulteert in hogere beurskoersen bewijst staalgigant ArcelorMittal. Grondstofprijzen stegen dit jaar fors maar het aandeel Arcelor bleef achter.

Het ontbreken van duidelijke trends of het van kracht zijn van bepaalde stelregels als "cyclische fondsen of groeiaandelen presteren dit jaar bovengemiddeld" maakte 2010 geen eenvoudig beleggingsjaar.

Maar wel een prachtig jaar voor de ware stockpicker. Zij houden van onduidelijke macro-economische toestanden en grote verschillen op bedrijfsniveau.

AEX
De AEX heeft het afgelopen jaar bewogen in een bandbreedte van krap 20 procent. Op 26 april 2010 werd de tot dusver hoogste stand bereikt van 358,23 punten.

Een maand later viel op 25 mei 2010 viel het dieptepunt op 301,48 punten. Ondanks alle turbulentie op de financiële markten heeft de hoofdgraadmeter van de Nederlandse beurs zich relatief rustig gehouden.

Prestaties AEX-fondsen 

Individuele uitschieters
Toppers binnen de AEX zijn de oliegerelateerde fondsen Fugro (+59,1 procent), Royal Dutch Shell (+26,4 procent) en SBM Offshore (+25,4 procent). En dat terwijl de olieprijs pas recent aan een opmars bezig is.

Opvallend is de koerssprong van Air France KLM (+23 procent), toch een bedrijf dat last heeft van een stijgende olieprijs.

Andere toppers binnen de AEX waren ASML (+22,9 procent), Boskalis (+34 procent) en DSM (+28,7 procent). Floppers uit de hoofdindex waren BAM (-20,1 procent), Arcelor Mittal (-10 procent) en TNT (-9,2 procent).

MIDKAP
Grotere beweeglijkheid was te zien bij de Midkap. Het verschil tussen de hoogste en laagste stand van het jaar bedraagt bij de index voor de middelgrootte fondsen liefst 32 procent.

Bij de smallcap index AScX is het beeld wat milder. De AScX koersgrafiek heeft bewogen binnen een bandbreedte van 18 procent.

Wie de grote beweeglijkheid van de Midkap index voor lief nam kan wel terugkijken op een rendement van circa 25 procent.

De aangekondigde overnames van Crucell en Draka helpen hier goed mee, maar vele midkappers hebben een uitzonderlijk goed jaar gedraaid. De AScX is het afgelopen jaar circa 11 procent gestegen.

Prestaties AMX-fondsen 
 

Uitschieters te over in de Midkap. Wat te denken van Aalberts (+55,4 procent), ASMI (+47,3 procent), Ten Cate (+55,3 procent) en de voedingsfondsen Nutreco (+48,5 procent) en CSM (+47 procent).

Ook de koerswinst van Vopak (+30,9 procent) is niet te versmaden. Crucell is vanwege het bod van Johnson & Johnson de absolute topper met een koerswinst van 70,3 procent. Draka wint het afgelopen jaar 43,6 procent.

Negatieve uitschieters in de midkap zijn Ordina (-32 procent), SNS Reaal (-25,7 procent) en weer eens Wessanen (-30,8 procent).

SMALLCAP
In de smallcap index zijn de absolute uitschieters Arseus (+40,1 procent), Beter Bed (+45,1 procent), TKH (+42,1 procent) en het bijna overgenomen Gamma Holding (+175,6 procent).

Prestaties Smallcap-fondsen  
 

Minder goed verging het Homburg Invest (-40,2 procent), het teloorgegane InnoConcepts (-98,8 procent) en Pharming (-51,3 procent). De aandeelhouders Qurius kijken ‘year-to-date' tegen een verlies aan van dik 22 procent.

Op de lokale markt waren Acomo (+104,5 procent), Besi (+86,1 procent), Kendrion (+56,8 procent) Spyker Cars (+62,8 procent) en Punch Graphix (+108,5 procent) zeer fortuinlijke beleggingen.

Floppers waren AND (-36,9 procent), Nedfield (-83,3 procent) Tie (-39,6 procent) en Vivenda (-60,7 procent).