VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beurzen opkomende landen veel sneller hersteld van Lehman-klap

Ruim twee jaar na de ondergang van Lehman Brothers zijn de westerse beurzen weer op de niveaus van die beruchte septembermaand. Opkomende landen herstelden beduidend sneller.

Het heeft de ontwikkelde landen ruim twee jaar gekost om het grootste echec van de kredietcrisis, de ondergang van zakenbank Lehman Brothers, te boven te komen.

De MCSI World Index, een doorsnee van 1.660 ondernemingen uit 24 ontwikkelde landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan, bereikte vlak voor het jaareinde een niveau dat sinds het Lehman faillissement op 15 september 2008 niet meer te zien was. Datzelfde geldt voor de brede Amerikaanse S&P 500.

Opkomende landen zijn niet alleen minder hard geraakt door de financiële crisis, zij zijn ook veel sterker hersteld. Waar zowel de MSCI World Index als de S&P 500 de beursklap van het faillissement van Lehman Brothers pas recent te boven zijn gekomen, zijn aandelen uit opkomende landen al weer ruim 30 procent gestegen.

De 21 opkomende landen opgenomen in de MSCI Emerging Market Index overwonnen deze klap al binnen een jaar en hebben sindsdien nog eens 31 procent koerswinst bijgeboekt.

Van de ontwikkelde markten heeft de beurs van Israël sinds Lehman de grootste koerswinst geboekt. Sinds september 2008 is de Israëlische beurs met 41 procent gestegen. De Zweedse beurs staat op de tweede plaats met een koerswinst van 37 procent. De Zweedse economie profiteert van haar exportsector en het relatief kleine Europese overheidstekort.

Het zal niet verbazen dat de beurzen van schuldenlanden Griekenland en Ierland de hekkensluiters zijn met koersverliezen van respectievelijk 54 procenten 34 procent sinds de val van Lehman.

Ook niet verrassend is dat vooral banken en verzekeraars het zwaar te verduren hebben gehad. Sinds Lehman staat deze sector nog altijd op een koersverlies van 20 procent. De AEX staat sedert de memorabele 15 september 2008 op een koersverlies van 10 procent. Het grote gewicht van de financials speelt daarin een belangrijke rol.