VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beursfondsen knippen zichzelf steeds vaker in stukken

In 2010 kwam de fusie- en overnamemarkt weer aardig op stoom. 2011 zou wel eens het jaar van de splitsing kunnen worden. Fiat en Motorola trappen af. ING, TNT en ArcelorMittal volgen later.

Een fossiel uit het pré-crisistijdperk: private investeerders die een bedrijf opkopen, in stukken hakken en later weer van de hand doen.

Tegenwoordig nemen bestuurders liever zelf de hakbijl ter hand, al dan niet onder druk van aandeelhouders. Gevolg: het opsplitsen van bedrijven en onderdelen apart naar de beurs brengen neemt een vlucht.

In de eerste beursweek van het jaar zijn al twee splitsingen en aparte noteringen een feit.

Het Amerikaanse : Motorola Mobilty voor mobiele telefoons en Motorola Solutions gespecialiseerd in set-top boxen voor televisies.

En ook autoconcern Fiat gaat . Fiat Industrial bestaat uit het vrachtwagenmerk Iveco en CNH Global fabrikant van landbouwmachines en bouwmaterieel. Fiat Spa vertegenwoordigt de automerken Fiat, Ferrari, Maserati, Lancia en Alfa Romeo.

De afzonderlijke Fiat aandelen werden op de eerste handelsdag in totaal 3 procent hoger gewaardeerd dan het gecombineerde aandeel. Sinds 21 april 2010, de datum waarop de splitsing werd aangekondigd, is het Fiat aandeel al 44 procent in waarde gestegen.

Meer waarde
Duidelijk is dat beleggers de splitsingen wel kunnen waarderen. Ze kennen aan de afzonderlijke aandelen vaak een hogere waarde toe dan aan combinatie.

Een aparte beursnotering kan helpen in snelle groei. Na afsplitsing ontstaan bedrijven met meer focus die sneller kunnen groeien door bijvoorbeeld een betere toegang tot de kapitaalmarkt.

Een afgesplitst bedrijfsonderdeel is ook eenvoudiger over te nemen en vaak interessanter voor de koper.
Voorbeeld doet volgen 
Bekende splitsingen van AEX-fondsen in het verleden: 

-Vendex concern
-Vastgoedfonds Rodamco
-KPN 
-KNP BT

De afzonderlijke onderdelen bleken bij deze bedrijven inderdaad meer waard dan in combinatie.

Het afgelopen decennium is het splitsingsverhaal, waarschijnlijk door het matige beursklimaat, naar de achtergrond verdreven.
Begrijpelijk dat beleggers daar een premie voor over hebben, maar niet altijd terecht.
Keerzijde van het verhaal is dat slechte resultaten door het ene onderdeel nu niet meer gecompenseerd worden door het andere. Uitgeklede synergie dus, die vaak wordt vergeten.

Verder is het niet altijd een voordeel als de zwakke plekken meer bloot komen te liggen.

Splitsingen in de pijplijn
Meerdere bedrijven staan aan de vooravond van een splitsing en streven daarbij afzonderlijke beursnoteringen na. De AEX-fondsen , en hebben aangekondigd bedrijfsonderdelen separaat van een beursnotering te willen voorzien.

Arcelor kwam zelf met het initiatief, bij TNT was er druk van aandeelhouders en bij ING kwamen dwingende suggesties uit Brussel.

Recent heeft ook Stork laten weten afzonderlijke bedrijfsonderdelen weer terug naar de beurs te willen brengen Vastgoedfonds Homburg Invest zit sinds vorig jaar in een splitsingsproces.

Fiat splitst via Chrysler  
De splitsing van Fiat hangt samen met het vorig jaar verkregen 20 procentbelang in het Amerikaanse automerk Chrysler. Fiat heeft veel kennis van kleine milieuvriendelijke auto's, waar Chrysler zijn voordeel mee kan doen.

Fiat ceo Sergio Marchionne ziet het belang in Chrysler als een opmaat om via meerdere allianties uit te groeien tot de top zes autofabrikanten in de wereld. Deze expansie zal waarschijnlijk eenvoudiger gaan via een aparte beursnotering.

Na de splitsing zal duidelijk worden welk van de beide bedrijfsonderdelen de beste groeimogelijkheden heeft. Ook komen zo zwakke plekken meer aan de oppervlakte.

De samenwerking met Chrysler zal in beginsel veel investeringen vergen, wat beleggers kan afschrikken. Bovendien heeft de auto-industrie het momenteel niet gemakkelijk.

Het aandeel Fiat heeft lange tijd geprofiteerd van een consolidatie in de vrachtwagensector. Zo willen het Zweedse Scania en het Duitse MAN samengaan. Met een dergelijke trend kunnen de Fiat Spa aandeelhouders niet meer meelopen.