VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Het beste van twee werelden: groeiaandelen voor een koopje

Nuchterheid, handelsgeest, daadkracht en durf. Beursfondsen met die kenmerken zijn de parels. En ze zij goed vindbaar, dichtbij huis. Was getekend Maarten Hartog. Hij geeft drie tips voor 2011.

"Je moet weten waarin je belegt. Anders is het speculeren." Maarten Hartog van vermogensbeheerder Teslin houdt niet van poespas.

De smallcap-beleggers uit Maarsbergen kiezen voor een nuchtere benadering van beleggen. Hartog: "Wij richten ons op veelal ondergewaardeerde, goed geleide bedrijven die bij voorkeur autonome groei combineren met een aantrekkelijk dividendrendement.

Maar het zijn vooral ook bedrijven die te doorgronden en te begrijpen zijn."


Veel Airmiles zal Hartog daarbij niet binnen weten te slepen. Waar veel fondsmanagers de wereld overvliegen om bedrijven te bekijken blijven de beleggers van Teslin liefst dichtbij huis.

"In onze ogen zijn er dicht bij huis genoeg ambitieuze bedrijven te vinden met veel groeipotentieel, waarbij nog met nuchterheid, handelsgeest, daadkracht en durf ondernomen wordt."
 
Bij die duidelijke visie hoort een cocktail aan beleggingsstijlen. Hartog propageert een combinatie van waardebeleggen en groeibeleggen en is niet vies van een aantrekkelijk dividend. Dat vraagt om uitleg

BELEGGINGSSTRATEGIE: GARP+
"Op het eerste gezicht staan de beleggingsstijlen waardebeleggen en groeibeleggen diametraal tegenover elkaar.

Waardebeleggen kenmerkt zich door de selectie van ondergewaardeerde aandelen. Uitgangspunt is dat de markt in het algemeen, en de koers van het betreffende aandeel in het bijzonder, overdreven reageert op bijna alles.

Het sentiment en de waan van de dag regeren. En als de koers niet de waarde van een aandeel weerspiegelt krijg je als belegger kansen.

Groeibeleggers kiezen voor aandelen die harder groeien dan de algehele economie, ook al is het een ogenschijnlijk duur(der) aandeel, bijvoorbeeld in koers-winstverhouding.

Toch is er overlap tussen deze twee stijlen. Een combinatie biedt het beste van twee werelden: groeiaandelen die voor een koopje te vinden zijn.

In de jaren tachtig introduceerde de bekende vermogensbeheerder  de stijl onder de naam GARP:  ‘growth at a reasonable price’.

Als GARP-aandelen ook nog een aantrekkelijk dividendrendement bieden, dan is de cocktail nog mooier:

-Aantrekkelijk gewaardeerde aandelen (waarde)
-in goed geleide ondernemingen die actief zijn in aantrekkelijke markten (groei)
-met bovengemiddelde groei van winst (groei & waarde)
-en bovengemiddeld groeiend dividend (groei & waarde).

Hoe selecteert Hartog GARP-aandelen? Lees het in Beleggingstips 2011.  

Tot slot nog dit. De beste risicospreiding zit ’m niet in de kwantiteit van bedrijven, maar in de herkende en erkende kwaliteit, met kennis van de risico’s. Een combinatie van beleggingsstijlen werkt, als je maar weet waar je in belegt. "

 Maarten Hartog
 Functie Directeur Teslin
  3de
 Tipt nu Grontmij, Besi, Stern
TIPS VOOR 2011
"Besi, Stern en Grontmij zijn drie mooie, kleinere, goed groeiende bedrijven met een aantrekkelijke waardering. Een korte uitleg maakt veel duidelijk."

"De chipmarkt is op de lange termijn een prachtige groeimarkt, want de consument wil bijvoorbeeld meer, betere en snellere smartphones en tablet-pc’s.

En daar zijn veel, kleinere en betere chips voor nodig, ook in 2011 en verder. BESI maakt machines die worden gebruikt bij het testen en verpakken van chips. De kopers van deze machines, grote chipproducenten, bestelden in 2010 weer flink om voldoende up-to-date capaciteit te hebben.

Ze bestellen steeds meer bij de twee sterkste marktspelers, BESI en marktleider ASM PT (een dochter van het Nederlandse ASMI).  Een mooie groeimarkt om van te profiteren, maar wel cyclisch. In de geschiedenis van Besi wat betreft de cyclusgevoeligheid ligt de kans.

Voor slechts viermaal de winst over het boekjaar 2010 was het aandeel BESI eind 2010 te koop. Ook stond de koers  nog steeds onder de intrinsieke waarde van een aandeel. Concurrent ASM Pacific Technology stond in diezelfde tijd op circa 14 keer de winst over 2010.

Maar het verleden van de beide bedrijven is dan ook anders. ASMPT is al jaren marktleider en waardecreërend, ook door de cyclus heen. Wanneer Besi laat zien dat de nieuwe ondernemingsstructuur ook winstgevend is door de cyclus heen, kan de multiple zomaar richting die van ASMPT. "

"De automotivewereld is de afgelopen jaren hard geraakt door de crisis. Ook Stern, de enige Nederlandse beursgenoteerde automotivegroep heeft dat gemerkt. Stern is actief met dealerbedrijven, lease en verhuur, schadeherstel en financiële producten als verzekeringen.



Toch bleef het bedrijf dankzij een doordachte strategie en kostenbesparingen winstgevend, jaar in jaar uit, ook in de moeilijke jaren. En dat is knap als veel concurrenten op apegapen liggen. Aan de kostenkant heeft Stern de zaakjes dus goed op orde. Met normaliserende autoverkopen en gewonnen marktaandeel komt het met de inkomstenkant ook wel goed."

"Grontmij is een toonaangevend ontwerp-, advies- en ingenieursbureau dat onder meer actief is op het gebied van energie, water en infrastructuur. Alle drie markten die de komende tijd in de belangstelling staan en bovengemiddeld zullen gaan groeien.

Bijzonder dat Grontmij ondanks deze mooie positionering vanaf maart 2007 daalde van 40 naar 15 euro nu. Kort gezegd is Grontmij afgestraft voor gebrek aan transparantie en de slepende afwikkeling van niet-kernactiviteiten.

Nu staat Grontmij in de startblokken om als gefocust en transparanter bedrijf de markt te overtuigen van zijn potentie."