VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Beleggers kiezen Jan Aalberts tot topman van het jaar

Jan Aalberts, bestuursvoorzitter van Aalberts Industries, is door beleggers uitgeroepen tot de beste topman van 2010. Het is de tweede keer in zes jaar tijd dat beleggers Aalberts die eer gunnen.

Meer dan 4000 beleggers kozen afgelopen tijd via deze website de in hun ogen best presterende topman van 2010. Ruim 47 procent van de stemmen ging naar Aalberts.
 
Daarmee bleef de 71 jarige-topman de andere genomineerden een straatlengte voor. Wout Dekker (Nutreco) werd tweede met 15.19 procent van de stemmen.

Jan Albers (Gamma) volgt met 11,95 procent van de stemmen, Peter Berdowski (Boskalis) met 11,65 procent en Piet Veenema met 9,73 procent (Kendrion).

Straatlengte voorsprong 
 

Hoewel het in deze verkiezing ging om de beste topman over 2010 lijkt het erop dat beleggers vooral hebben gekeken naar de lange termijn. In hun stemverklaringen benadrukten veel beleggers de jarenlange prestaties van Aalberts.
 Waarom beleggers op Aalberts stemden
"Niet alleen dit jaar, maar al jaar en dag een outperformer."

"Fantastische ondernemer, no nonsense, goede visie en wars van geleuter."

"Aalberts staat al jaren aan de top. Hij heeft het ruimschoots verdiend, meer dan anderen die éénmalig hoog scoren."

"Al vele jaren goed in voor- en tegenspoed!"

"Rechtlijnig en eenvoudige maar juiste ingrepen."

"Ondernemer in hart en nieren."

"Die heeft bijna dagwerk met kraaltjes rijgen."

"Hij laat zich door niemand gek maken."

En er is meer. Jan Aalberts heeft, in tegenstelling tot zo een beetje iedere andere topman van een beursbedrijf, zijn onderneming eigenhandig opgericht en is nog altijd grootaandeelhouder is.

In de moeilijke jaren 2008 en 2009 sneed Aalberts hard in de kosten. Dit resulteerde, weliswaar geholpen door economisch herstel, in een sterke verbetering van de resultaten.

In de eerste zes maanden van 2010 boekte Aalberts een winst van 51,3 miljoen euro, bijna even veel als de winst over heel 2009.

Al vindt de bescheiden topman dit een makkelijke vergelijkingsbasis. "2009 was heel matig, dus dan ben je altijd beter".

"Ik doe niet aan prijzen", is de eerste reactie van Jan Aalberts als hij hoort dat beleggers hem tot topman van het jaar hebben verkozen.
 
Om vervolgens goed geluimd het gesprek aan te gaan. Terugkerend thema , bijna tot vervelend toe: het gaat niet om de persoon Jan Aalberts maar om het bedrijf.

Had u het herstel al zo snel verwacht?
"Nee, in 2010 kwam voor Aalberts en voor de gehele industrie het herstel sneller dan ik ooit had verwacht. Denk bijvoorbeeld aan het herstel in de halfgeleiderindustrie en de auto-industrie.

Ik heb meer crises meegemaakt, maar deze keer ging alles slecht. Bij vorige crises waren er altijd wel een paar markten waar het nog redelijk ging maar nu niet. We zijn een enorme dip ingegaan in 2008 en 2009."

En slaapt Jan Aalberts daar dan slecht van of neemt ie het slechte humeur mee naar huis?
"Nee, helemaal niet. Als je dat doet dan betekent dat gewoon dat je de verkeerde beslissingen aan het nemen bent. Wat wel gebeurde, in het midden van 2009, dat banken heel onplezierig waren. Het zijn nu weer mijn vrienden, maar toen even niet."
 
Wat was uw reactie op de forse tegenwind?
"We hebben flink in de kosten gesneden. In 2008 en 2009 vlogen er 800 mensen uit. Maar we versterkten onze commerciële activiteiten. Dus kosten bespaard en aan de andere kant extra uitgegeven.

Ik heb wel eens gezegd. Het kan goed zijn dat we er beter uitkomen dan we erin gingen. Ook niet zo'n aardige want dat betekent dat je een aantal dingen hebt gedaan die je daarvoor niet hebt gedaan. Maar we zijn er beter uit gekomen.
 Eerdere topmannen van het jaar
2007:  (AkzoNobel)
2008: (Eriks)
2009: (Vopak)


U bent niet alleen topman maar ook grootaandeelhouder van Aalberts. Is dat de sleutel tot het succes? "Ik zit niet de hele dag eraan te denken dat ik grootaandeelhouder ben. Ik ben bezig met het bedrijf en de continuïteit van het bedrijf.
Je kunt mijn functie en grootaandeelhouderschap niet van elkaar scheiden, want het is zoals het is, maar in je opereren en functioneren gaat het om je functie in het bedrijf.

Daarnaast ben je ook nog aandeelhouder, maar dat heeft geen impact in je beslissingen die je samen neemt. Hopelijk heeft dat een positief effect op je aandeelhouders en daar zit ik dan bij."

U heeft regelmatig contact met de pers en analisten. Gaat er wel eens een gesprek voorbij zonder dat er over uw opvolging gesproken wordt?
"Gelukkig wel. Er zijn er een aantal die het al ontzettend vaak gevraagd hebben en uiteindelijk zijn ze er moe van geworden en praten er niet meer over. Maar er komt heus wel een dag dat ik mijn functie zal overdragen en hoogstwaarschijnlijk zal ik wel bij het bedrijf betrokken blijven."

U bent in zoveel sectoren actief. Waar haalt u uw informatie vandaan? Wat leest u? Wat kijkt u?
"Het beste is hier met het management praten en met de mensen van onze werkmaatschappijen horen hoe het gaat. We hebben wekelijks informatie van alle bedrijven op de wereld over bijvoorbeeld orderintakes en factureringen.

Het is belangrijk wat het management in hun markten voelt en ziet. We praten ook heel veel met onze afnemers. Die zitten in die markten."

Wat gaat 2011 brengen voor Aalberts?
"Het lijkt erop dat de positieve trend uit 2010 doorzet in 2011. Als je kijkt naar het eerste, tweede, derde en vierde kwartaal in 2010 dan is het steeds verbeterd. Het lijkt erop alsof zich dat continueert. Dus 2011 zou een niet-slecht jaar moeten worden."