VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Koers-winstverhouding AEX nog steeds aan de lage kant

Beleggers maken zich op voor het jaarcijferseizoen. In de laatste maanden van 2010 hebben ze alvast een voorschot genomen op stijgende winsten. Toch blijft de waardering van AEX-fondsen aan de magere kant.

Nog een paar dagen en het cijferseizoen van beursgenoteerd Nederland barst los. Op woensdag 19 januari opent ASML het bal, de rest volgt veelal binnen een maand.

Nu al is duidelijk dat er flinke winststijgingen geboekt zijn. Persbureau Bloomberg raadpleegde een roedel marktkenners en concludeert dat de winst per aandeel bij AEX-fondsen gemiddeld met 33 procent is gestegen afgelopen jaar, terwijl de schulden flink zijn afgenomen.

Vergelijkingsbasis
Een deel van die forse winstgroei is te danken aan de armzalige vergelijkingsbasis. In de eerste helft van 2010 worstelden veel bedrijven nog met de nasleep van de massale vraaguitval na het faillissement van zakenbank Lehman. Gaandeweg het jaar werd de vergelijkingsbasis al competitiever.

Dat wordt ook duidelijk uit de kwartaal-op-kwartaal-vergelijking die volgt uit dezelfde Bloomberg-enquête. Ten opizchte van het derde kwartaal wordt voor het vierde kwartaal zelfs rekening gehouden met een minieme daling van de winst per aandeel van de bonte groep AEX-fondsen.

Gewinkeld
Toptien stijgers
vierde kwartaal
Percentage
TomTom 56,4
AMG 43,0
Kendrion 42,2
ASMI 41,3
Draka 39,4
Ordina 33,3
ASML 33,2
USG 31,6
Brunel 27,9
Aalberts 27,8
Het is onwaarschijnlijk dat het cijferseizoen voor veel positieve koersuitslagen gaat zorgen. Beleggers hebben al behoorlijk gewinkeld sinds het begin van het vierde kwartaal. Opgeteld bij de lage omzetten heeft dat de koersen al een stuk opgetild.

De AEX steeg in de laatste drie maanden van 2010 slechts zes procent. De zware weging van financiële aandelen en ArcelorMittal zijn debet aan die bescheiden stijging. Toch waren er uitschieters te over. De toptien van grootste stijgers onder de 75 meest prominente fondsen laat rendementen zien van meer dan 25 procent in die drie maanden.

Navigatiebedrijf TomTom voert de lijst aan. TomTom maakte een aantal overeenkomsten met vooraanstaande automerken bekend. Bovendien profiteerde de koers van voortdurende overnamegeruchten. Voor het kwakkelende softwarebedrijf Ordina geldt hetzelfde terwijl Draka wel degelijke onderwerp van overname is.

Ook de aandelen van halfgeleiderbedrijven als ASML en ASMI zijn flink gestegen, net als industriële bedrijven als Aalberts en Kendrion.

Vertrouwen
Met de koersstijgingen nemen beleggers een voorschot op mooie cijfers. Veel ruimte voor verdere stijgingen naar aanleiding van de cijfers over het vierde kwartaal en jaarcijfers lijkt er niet te zijn.

Dat wil niet zeggen dat er komende tijd geen ruimte is voor verdere koersstijgingen. De waardering van aandelen in de AEX-index is nog steeds aan de lage kant.

Op basis van de winstverwachtingen van analisten voor 2011 bedraagt de koers-winstverhouding 10,2. In historisch perspectief is dat laag.

En ook de Dow Jones-en S&P 500-aandelen worden duurder verhandeld. Het is wachten op meer zelfvertrouwen bij beleggers.