VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Steun van Japan en China aan zwakke eurolanden ook eigenbelang

In navolging van China wil nu ook Japan staatsleningen gaan opkopen van schuldenland Ierland. Een nobel gebaar, waar de Japanse economie zelf garen bij hoopt te spinnen.

Van de Chinezen was al bekend dat zij staatsleningen van de Europese periferielanden opkochten.

Nu heeft ook Japan zich bereid getoond zeker 20 procent van de obligaties te kopen die de Europese Financiele Stabiliteits Faciliteit (EFSF) nog deze maand wil emitteren om de noodhulp aan Ierland mee te financieren. Japan zou daarmee meer dan 3,5 miljard euro investeren.

Het hulppakket voor Ierland bedraagt in totaal dik 85 miljard euro. De Ierse private sector, waaronder pensioenfondsen, leent zelf al 17,5 miljard euro. Het IMF en de Europese Commissie dragen allebei euro 22,5 miljard euro bij.

De EFSF doet in totaal voor 17,7 miljard euro mee en het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Denemarken lenen Ierland in totaal circa 5 miljard euro. Van de eerste uitgiften is circa een derde door Aziatische beleggers opgenomen.

Eigen belang
Een opvallend nobel gebaar van Japan. Het moeizaam draaiende land doet zich daarmee als financieel grootmacht gelden. Japan zegt een bijdrage te willen leveren aan de stabiliteit van het mondiale financiële systeem.

Ongetwijfeld speelt er meer op de achtergrond. De dure yen is Japan al langere tijd een doorn in het oog en zwakt de Japanse exportpositie af. De opwaartse druk op de yen blijft aanhouden, ondanks .

Door Ierland te steunen hoopt Japan aan het herstel van vertrouwen mee te werken. Dat moet resulteren in een sterkere euro en dat is weer gunstig voor de Japanse export.

In het juiste perspectief gezien blijft de Japanse steun van bescheiden omvang. Na China is Japan het land met 's werelds grootste valutareserves, kapitaal dat een bestemming moet hebben. China beschikt over 2850 miljard dollar, terwijl Japan 1096 miljard dollar te beleggen heeft.

China
China begeeft zich al langer aan de koopzijde van staatsleningen van zwakke Europese landen. Volgens de laatste geruchten zou China voor een bedrag van 6 miljard euro aan Spaanse staatsleningen willen kopen. Dat zou evenveel zijn als de investeringen die China al in Portugal en Griekenland tezamen heeft gedaan.

Beide landen lijken elkaar zo ook te helpen. Europa is een zeer belangrijk afzetgebied voor Chinese exporteurs, terwijl ruim de helft van de Japanse export naar China gaat. De zwakke euro is nadelig voor de concurrentiepositie van Chinese bedrijven op de wereldmarkt en daardoor ook nadelig voor Japan.

De investeringen van de twee omvangrijke Aziatische landen zijn vergelijkbaar met interventies op de valutamarkt. Deze investeringen grijpen dieper in en zijn zo effectiever.

Grote kans dat China en Japan hun valutaportefeuille wat beter willen spreiden om minder afhankelijk te worden van de Amerikaanse dollar. De op volle toeren draaiende geldpersen van Ben Bernanke bezorgen de Aziaten al langer slapenloze nachten.

Door de druk op de euro vanwege de schuldencrisis bedrijven uit China een concurrentienadeel hebben op de wereldmarkt. Japan levert weer vooral veel aan China.