VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Dividendstrippers lopen zich warm voor handig extraatje

Met een handigheidje snel even wat extra rendement maken. Voor de uitgekookte dividendstripper die het aandeel nog even voor de dividendbetaling koopt breken gouden tijden aan. Garanties zijn er natuurlijk niet.

Het komende jaarcijferseizoen biedt beleggers weer uitzicht op het jaarlijkse lekkertje, het dividend.

Het duurt nog even, want vooral de maand april kent een groot aantal dividenduitkeringen.

De ex-dividenddatum volgt in de regel de dag na de aandeelhoudersvergadering of enkele dagen later. Toch is het zaak er nu al bovenop te zitten want beleggers worden steeds kiener.

De theorie
Eerst even terug naar de schoolbank. De koers van een aandeel is in theorie niets anders dan de contante waarde van de toekomstige dividendstromen. Door het verstrijken van de tijd rijpt het dividend, een mechanisme dat gelijk is aan de rentevergoeding op een obligatielening.

In tegenstelling tot bij obligaties verloopt het rijpingsproces bij aandelen lang niet altijd één op één. Aandelenkoersen worden geacht vooruit te lopen op de dividendbetalingen, maar de praktijk blijkt complexer. Aandelenkoersen verdisconteren namelijk constant wijzigingen in de winstvooruitzichten.

De praktijk
Volgens de theorie heeft het geen zin het aandeel vlak voor de dividendbetaling te kopen. De belegger betaalt dan feitelijk het uit te keren dividend zelf via een hogere beurskoers. Op de ex-dividenddatum valt het dividend van de koers en is hij niets opgeschoten.

Toch blijkt de beurskoers op de ex-dividenddatum of de dagen erna een inhaalslag te maken. In dat geval wordt er wel winst gemaakt. De laatste jaren lopen beleggers steeds meer vooruit op dit fenomeen en kopen de aandelen geruime tijd voor de ex-datum. Ook daarvan kan geprofiteerd worden.

Voordeel
Blijkbaar zit hier een inefficiëntie in de markt. Veel bedrijven keren een ruim dividend uit, waardoor de koers op de ex-dividenddatum optisch goedkoop lijkt. De koers-winstverhouding lijkt ineens aantrekkelijker en datzelfde geldt voor de berekening van het nieuwe dividendrendement.

Feitelijk is er niets veranderd. Wie door de dividendstroom heen kijkt weet echt hoe duur of goedkoop een aandeel is en kan daar zijn voordeel mee doen. Analisten zijn dividendstrippers gunstig gezind. Bij de koersdoelen die zij afgeven lijken zij nauwelijks rekening te houden met de aankomende dividendbetalingen.

Alleen sterke bedrijven
Dividendstrippen lijkt vooral te werken bij sterke bedrijven waarvan de winstvooruitzichten gunstig zijn. Mogelijk dat juist bij deze fondsen de koers al flink op de dividendbetaling vooruit is gelopen. Toch zijn de echte inhaalslagen van de koers rond de ex-datum vooral bij deze beleggingen te zien.

Wat dat betreft is het dividendstrippen een leuke bezigheid om het rendement op een langetermijnportefeuille wat op te krikken.

 Tips voor dividend-strippers
1) Pas op met snelle verkoop van aandelen na de ex-datum. Mogelijk volgt nog een latere bijboeking van kleine porties aandelen (bij stockdividend).

Separate verkoop van de dan uitgekeerde aandelen betekent opnieuw transactiekosten. Gaat het om 1 of 2 aandelen dan zijn die kosten relatief hoog.

2) Ga altijd na of een bedrijf niet al een deel van het dividend in de vorm van een interim-uitkering beschikbaar heeft gesteld.

3) Kijk goed of de koers al niet te fors is opgelopen. In dat geval heeft dividendstrippen minder zin.Wilt u reageren op bovenstaand artikel? Stuur dan een e-mail naar info@veb.net