VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

AEX naar hoogste stand in 28 maanden

Terwijl andere beurzen al lang terug zijn op pre-lehman-niveau heeft de AEX nog een procent of tien te gaan voordat de stand van 12 september 2008 wordt bereikt. Maar het gaat wel de goede kant op.

17 september 2008. Twee dagen na de ondergang van zakenbank Lehman werd het nieuws die dag beheerst door de door de Amerikaanse overheid van , toen de grootste verzekeraar ter wereld.

De kapitaalinjectie van 85 miljard dollar was de grootste ingreep van de Amerikaanse centrale bank in de geschiedenis.

Op die woensdag denderde de hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs ver door de grens van 362 punten. Vandaag, bijna 28 maanden later stijgt de AEX weer tot boven 362 punten.

De slotstand van 362,41 betekent een winst van 1,1 procent ten opzichte van het slot van gisteren. Daarmee neemt de handelsdag de helft van de stijging in de AEX (ruim 2 procent) voor zijn rekening.

Om het niveau te bereiken van voor de val van Lehman moet de AEX nog ruim tien procent winnen. De vrijdag voor het weekend van de ondergang van de zakenbank sloot de graadmeter op 399,57 procent.

Het gros van de beursindices is al lang .

 De AEX sinds Lehman: Nog tien procent te gaan
 

In september 2008 heerste blinde paniek op de financiële markten. De overheid schoot te hulp. Vandaag heeft de markt een overheid, op veel bescheidenere schaal overigens, geholpen. Het aan beleggers. De flinke ongerustheid over Portugal en Europese schuldenlanden is daarmee even bekoeld.

Er werd al tijden uitgekeken naar het moment waarop Portugal voor leningen de markt op moest. Als er geen nieuw geld zou komen was steun van het Europees reddingsfonds bijna zeker, iets wat ieder land tot het laatst toe wil vermijden.

Steun ECB
De Portugese veiling van schuldpapier kon succesvol verlopen dankzij steun van de Europese Centrale Bank. Die stelde zich in aanloop naar de veiling garant voor de lening en dat gaf beleggers vertrouwen. De koersen van staatsobligaties daalden dat geld vond deels zijn weg naar de aandelenmarkten.

De AEX zette voor het jaar een voorlopig hoogste niveau neer. Ook andere belangrijke Europese indices deelden woensdag in de opluchting, die na de geslaagde veiling werd ervaren.

Financiële waarden profiteerden van de opleving en noteerden flink hoger. ING won bijna 4 procent, net als midkapper Delta Lloyd.

Buigen of barsten
De opluchting zal morgen plaats maken voor cynisme. De ECB komt met het maandelijkse rentetarief en staat voor een dilemma. De inflatie in de eurozone is opgelopen tot boven de twee procent, de kritieke grens die om ingrijpen vraagt. Maar waarschijnlijk houdt ECB-voorzitter Trichet het belangrijkste rentetarief op 1 procent. Een verhoging zou een fikse tegenvaller zijn voor de aandelenmarkten.

De dit jaar afzwaaiende Trichet mag dan wel de machtigste man van Europa zijn. De wil van de markten zal hij niet durven negeren in -nog steeds- tijden van crisis.