VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Bij fondsbeheerder Orange Fund geeft kwaliteit bestuurders de doorslag

Beleggen gaat om mensen. Doe je huiswerk als het om cijfers gaat, maar let vooral op de kwaliteit van bestuurders, zegt fondsbeheerder Jan Willem Berghuis.

Een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve analyse. Dat is de basis voor beleggingsbeslissingen die fondsbeheerder Jan Willem Berghuis neemt bij het beheer van het .

“Ik ben ervan overtuigd dat deze gecombineerde analyse veel fouten kan voorkomen,” zegt Berghuis.

Dat de 35-jarige fondsbeheerder in cijferwerk zijn huiswerk heeft gedaan mag niet verbazen. De Groninger studeerde Natuurkunde; denken in cijfers en modellen is er met de paplepel ingegoten.

Toch heeft hij ondervonden dat het vooral kwalitatieve facetten zijn, zoals de kwaliteit van het management, die de doorslag geven bij een beleggingsbeslissing.

Berghuis debuteert dit jaar in de VEB Beleggingscompetitie. Hij tipt Mediq, Sligro en Wavin. En geeft zelf de achtergronden.

BELEGGINGSSTRATEGIE: KWANTITATIEF ONTMOET KWALITATIEF
“Het Kempen Orange Fund belegt in een gespreide portefeuille van circa dertig middelgrote en kleine ondernemingen.

Bij de selectie van bedrijven letten we op kwantitatieve en kwalitatieve aspecten. Cijfermatig is vooral de verwachte winstmarge essentieel. Maar het blijken vaak juist uitgesproken kwalitatieve argumenten (management, trackrecord) te zijn die de doorslag geven. Voor smallcaps is het cruciaal of het management de juiste richting kiest en hoe het bedrijf gepositioneerd is.

Vooral de kwaliteit van het management en de competitieve positie die het bedrijf heeft in zijn eindmarkten is belangrijk. Een sterke marktpositie in een specifieke niche is een mooie uitgangspositie.


Daarnaast is ook een betrouwbare, financiële reputatie van een fonds van belang. Problemen komen vaak niet alleen. Na één winstwaarschuwing volgt er vaak een tweede of een derde. Denk aan bij Bam en Wessanen. Het duurt lang voordat je een goed trackrecord opbouwt."VOORUITZICHTEN 2011
"Na het herstel in 2010 ben ik niet bang voor nieuwe winstdalingen. Veel bedrijven hebben bij de huidige lage omzetten al prima winstmarges behalen. Vooral door flink in de kosten te snijden.

Bij een eventueel terugvallende economische groei geeft dit steun aan bedrijven. In een meer normaal groeiscenario zullen de omzetten en ook de winsten verder herstellen."

 Jan Willem Berghuis
 Functie Fondsbeheerder Kempen & Co
 -
 Tipt nuSligro, Mediq, Wavin
TIPS VOOR 2011
"Besi, Stern en Grontmij zijn drie mooie, kleinere, goed groeiende bedrijven met een aantrekkelijke waardering. Een korte uitleg maakt veel duidelijk."

SLIGRO
"Sligro was in 2010 een van de achterblijvers op de beurs. Het bedrijf is marktleider in foodservice (levering aan horeca, grootverbruikers, recreatie en bedrijfsrestaurants) in Nederland en heeft daarnaast  een keten van honderdveertig supermarkten.

Sligro heeft in 2009 en 2010 veel marktaandeel gewonnen in een dalende markt. Bovendien zijn de kosten flink verlaagd door efficiënter werken. Bij een herstel van de foodservicemarkt kan het operationeel resultaat snel stijgen Wanneer het economisch herstel tegenvalt, kan Sligro nog steeds een gezonde winstmarge realiseren."

MEDIQ
"Midcap-fonds Mediq is bekend van de apotheken, een sector die al geruime tijd onder druk staat. Minder bekend is dat Mediq via het onderdeel Direct & Institutional groot is in het leveren van medische hulpmiddelen en geneesmiddelen aan onder meer ziekenhuizen.

Uit deze tak haalt Mediq 80 procent van de operationele winst. Het maakt dat Mediq beperkt afhankelijk is van de economie. Sterker nog, toen in 2009 bijna alle bedrijven een sterke krimp lieten zien, groeide het onderdeel Direct & Institutional 7 procent. Mediq is dus zeker niet cyclisch en verdient daarom een hogere waardering."

WAVIN
"Wavin is de Europese marktleider in kunststof leidingsystemen. Het bedrijf kan nog een negatieve bijklank hebben omdat het in 2009 met een claimemissie moest komen vanwege een te grote financiële schuld gecombineerd met een sterk dalende omzet.

Hoe selecteert Berghuis bedrijven? Lees het in Beleggingstips 2011.  

Door sterk in de kosten te snijden heeft Wavin de omzetdaling van 30 procent ten opzichte van de piek in 2007 redelijk goed weten op te vangen. Wavin denkt door innovatie harder te kunnen groeien dan de bouwsector in Europa.


Die sector heeft het op dit moment moeilijk maar in de eerste helft van 2010 bleek dat Wavin in bijna alle landen lichte organische groei kon laten zien.

Voor Wavin geldt dat het bewezen heeft ook bij zeer lage omzetten redelijke marges te halen. Bovendien laten de meeste eindmarkten een prille groei zien. Als die omzetgroei doorzet komen de hogere marges en een hogere waardering op de beurs weer in zicht."